Agata

Agata

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa Cymbopogon citratus

Trawa cytrynowa Cymbopogon citratus ma właściwości prozdrowotne i jest rośliną przyprawową należącą do rodziny traw wiechlinowatych. Właściwa nazwa to: palczatka cytrynowa (nazywana też bywa cytronelą), a jej naturalnym środowiskiem są rejony tropikalne. Trawa wzrasta szybko, osiąga wysokość nawet do 1,5 metra, a wyglądem przypomina trzcinę.

Po roztarciu w palcach wydziela cytrynowy zapach, choć w smaku cytryny nie przypomina. Bardzo ceniona w kuchni azjatyckiej jest głównym składnikiem kuchni tajskiej. Aromatyzuje wiele azjatyckich potraw – wytrawnych i słodkich. Dodawana do yerba mate nadaje napojowi orzeźwiający, przyjemny cytrynowo-imbirowy aromat. Co jeszcze warto wiedzieć o trawie cytrynowej?

Właściwości lecznicze trawy cytrynowej

Za efekty terapeutyczne w największym stopniu odpowiada olejek lemongrasowy, który obfituje w: cytral, mircen, a także w geraniol, citronelol, linalol, citronelal, nerol i alfa-terpineol. Nalewki lub napary na bazie palczatki korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Trawa cytrynowa poprawia nastrój, działa przeciwdepresyjnie, psychostymulująco, stymuluje także centralny układ nerwowy, podnosi wydolność psychiczną, pamięć krótkotrwałą, ułatwia także uczenie się. Pomocna przy nerwicach wegetatywnych. Dodawanie tej rośliny do yerba mate dodatkowo wzmocni układ nerwowy.

Wyciągi z trawy cytrynowej pobudzają także krążenie krwi, są moczopędne i rozgrzewające. Stymulują wydzielanie soków trawiennych, działają silnie grzybobójczo, pierwotniakobójczo i bakteriobójczo. Trawa cytrynowa wyraźnie hamuje rozwój drożdżaków, np. Candida. Dzięki działaniu antyseptycznemu, przeciwzapalnemu i odświeżającemu palczatka sprawdziła się w kosmetyce jako preparat wspomagający niwelowanie dolegliwości grzybiczych, wirusowych i bakteryjnych. Zmniejsza łojotok, odświeża, likwiduje nieprzyjemny zapach potu.

Preparaty z trawy cytrynowej pomagają przy różnego rodzaju infekcjach górnych dróg oddechowych, skuteczne są wtedy inhalacje na bazie olejku z trawy cytrynowej. Palczatka łagodzi stany zapalne gardła, jamy ustnej, krtani, oskrzeli, nosa i zatok.

Cytronela pomaga także przy dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak wzdęcia czy biegunki. Sprawdza się w łagodzeniu bólów głowy oraz mięśni. Poleca się masowanie obolałych mięśni i stawów maścią z dodatkiem olejku z cytroneli. Trawa cytrynowa sprawdza się także jako repelent na komary oraz kleszcze.

Jak obchodzić się z trawą cytrynową?

Łodygi obrać z zewnętrznych liści i rozgnieść. W ten sposób da się uzyska jak najwięcej aromatu. Tak oprawioną trawę dodaje się do potraw w całości. Po przyrządzeniu potrawy należy resztki ziela wyrzucić.

Przepis na sos

Składniki:

  • trawa cytrynowa,
  • 2 szalotki,
  • 100 ml białego, wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego,
  • 2 łyżki śmietanki kremówki,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • sól, pieprz.


Pokroić łodygę trawy cytrynowej, odrzucając zdrewniałe części. Do rondelka wlać wino, dodać trawę, posiekane szalotki i gotować do zmięknięcia trawy (kilka minut). Trawę odcedzić i do płynu dodać ocet winny, śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane, zimne masło, mieszać do rozpuszczenia. Wlać wodę, zamieszać, zagotować. Sos można zaprawić mlekiem kokosowym i chili.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

2021-04-08

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji Jedną z ważnych i dość prostych metod konserwacji ziół jest ich suszenie. Ogólnie ujmując temat, można powiedzieć, że każde zioło możn [...]

Czytaj dalej

Dziurawiec na stany zapalne i nie tylko

2021-04-06

Dziurawiec na stany zapalne i nie tylko

Dziurawiec na stany zapalne i nie tylko Dawniej fitoterapia – czyli leczenie ziołami – było czymś normalnym i na porządku dziennym. Napary z roślin przyrządzano na wiele schorzeń, chorób i doleg [...]

Czytaj dalej

Rumianek pospolity

2021-03-31

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity Na bóle brzucha, wzdęcia i biegunki nasze prababki miały wypróbowane sposoby. Wytwarzały mikstury z polnych kwiatów i ziół, których skuteczność niejednokrotnie sprawdzały na s [...]

Czytaj dalej

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

2021-03-25

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych Przetwarzanie i przechowywanie ziół to bardzo szeroki temat. Obejmuje szereg procesów od suszenia, przez gotowanie i zamrażanie po [...]

Czytaj dalej

Ziołowy Alfabet

2021-03-02

Ziołowy Alfabet

Zioła, ziółka, ziółeczka – nasi mali przyjaciele na dobre i na złe.

Czytaj dalej

Zrób sobie sam olejki eteryczne

2021-03-01

Zrób sobie sam olejki eteryczne

Roślina produkuje olejki eteryczne dla własnych potrzeb. Są we wszystkich częściach roślin, w: owocach, liściach i organach podziemnych, a nawet w pniu drzew (np. sosny, kamforowca).

Czytaj dalej