Agata

Agata

Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa Cymbopogon citratus ma właściwości prozdrowotne i jest rośliną przyprawową należącą do rodziny traw wiechlinowatych.

Właściwa nazwa to: palczatka cytrynowa (nazywana też bywa cytronelą), a jej naturalnym środowiskiem są rejony tropikalne. Trawa wzrasta szybko, osiąga wysokość nawet do 1,5 metra, a wyglądem przypomina trzcinę.

Po roztarciu w palcach wydziela cytrynowy zapach, choć w smaku cytryny nie przypomina. Bardzo ceniona w kuchni azjatyckiej jest głównym składnikiem kuchni tajskiej. Aromatyzuje wiele azjatyckich potraw – wytrawnych i słodkich. Dodawana do yerba mate nadaje napojowi orzeźwiający, przyjemny cytrynowo-imbirowy aromat. Co jeszcze warto wiedzieć o trawie cytrynowej?

Właściwości lecznicze trawy cytrynowej

Za efekty terapeutyczne w największym stopniu odpowiada olejek lemongrasowy, który obfituje w: cytral, mircen, a także w geraniol, citronelol, linalol, citronelal, nerol i alfa-terpineol. Nalewki lub napary na bazie palczatki korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Trawa cytrynowa poprawia nastrój, działa przeciwdepresyjnie, psychostymulująco, stymuluje także centralny układ nerwowy, podnosi wydolność psychiczną, pamięć krótkotrwałą, ułatwia także uczenie się. Pomocna przy nerwicach wegetatywnych. Dodawanie tej rośliny do yerba mate dodatkowo wzmocni układ nerwowy.

Wyciągi z trawy cytrynowej pobudzają także krążenie krwi, są moczopędne i rozgrzewające. Stymulują wydzielanie soków trawiennych, działają silnie grzybobójczo, pierwotniakobójczo i bakteriobójczo. Trawa cytrynowa wyraźnie hamuje rozwój drożdżaków, np. Candida. Dzięki działaniu antyseptycznemu, przeciwzapalnemu i odświeżającemu palczatka sprawdziła się w kosmetyce jako preparat wspomagający niwelowanie dolegliwości grzybiczych, wirusowych i bakteryjnych. Zmniejsza łojotok, odświeża, likwiduje nieprzyjemny zapach potu.

Preparaty z trawy cytrynowej pomagają przy różnego rodzaju infekcjach górnych dróg oddechowych, skuteczne są wtedy inhalacje na bazie olejku z trawy cytrynowej. Palczatka łagodzi stany zapalne gardła, jamy ustnej, krtani, oskrzeli, nosa i zatok.

Cytronela pomaga także przy dolegliwościach układu pokarmowego, takich jak wzdęcia czy biegunki. Sprawdza się w łagodzeniu bólów głowy oraz mięśni. Poleca się masowanie obolałych mięśni i stawów maścią z dodatkiem olejku z cytroneli. Trawa cytrynowa sprawdza się także jako repelent na komary oraz kleszcze.

Jak obchodzić się z trawą cytrynową?

Łodygi obrać z zewnętrznych liści i rozgnieść. W ten sposób da się uzyska jak najwięcej aromatu. Tak oprawioną trawę dodaje się do potraw w całości. Po przyrządzeniu potrawy należy resztki ziela wyrzucić.

Przepis na sos

Składniki:

  • trawa cytrynowa,
  • 2 szalotki,
  • 100 ml białego, wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego,
  • 2 łyżki śmietanki kremówki,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • sól, pieprz.


Pokroić łodygę trawy cytrynowej, odrzucając zdrewniałe części. Do rondelka wlać wino, dodać trawę, posiekane szalotki i gotować do zmięknięcia trawy (kilka minut). Trawę odcedzić i do płynu dodać ocet winny, śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane, zimne masło, mieszać do rozpuszczenia. Wlać wodę, zamieszać, zagotować. Sos można zaprawić mlekiem kokosowym i chili.


Opracowała Agata Majcher

Agata

Agata

Inne wpisy w tej kategorii

Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza

2022-08-12

Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza

Ostatnimi czasy coraz częściej zgłaszają się do mnie pacjenci, którzy proszą o zioła oczyszczające krew. Nierzadko są to osoby mieszkające na stałe poza granicami naszego kraju. Robią one imponuj [...]

Czytaj dalej

Pan Jan od ziół

2022-08-12

Pan Jan od ziół

– Panie Janie, a skąd pan wie, jakie zioła połączyć ze sobą i jak skomponować mieszankę na konkretny przypadek? – pytam. A on uśmiecha się tylko i odpowiada: – Lata praktyki. Sama przecież wiem [...]

Czytaj dalej

Curry – przyprawa

2022-08-05

Curry – przyprawa

Wiele osób nie wyobraża sobie posiłków bez doprawienia dań curry. Ta mieszanka naturalnych ziół pobudza kubki smakowe, dodaje potrawom aromatu, a co ważne – ma wiele właściwości wpływających na p [...]

Czytaj dalej

Papryka czerwona ostra

2022-08-05

Papryka czerwona ostra

Ostra papryka w potrawach jest używana jako przyprawa dodająca pikanterii posiłkowi. Wiele osób lubi takie doznania i często wykorzystuje to warzywo w swoim menu. Oprócz walorów smakowych roślin [...]

Czytaj dalej

Sylimaryna z ostropestu plamistego – klasyk chroniący wątrobę

2022-08-03

Sylimaryna z ostropestu plamistego – klasyk chroniący wątrobę

Ostropest plamisty (Silybum marianum) z rodziny astrowatych z wyglądu przypomina dziko rosnący oset, jednak w przeciwieństwie do niego ostropest plamisty uprawiany jest w celach terapeutycznych. [...]

Czytaj dalej

Blaski i cienie kurkumy

2022-08-02

Blaski i cienie kurkumy

W ostatnich latach kurkuma zyskała ogromną popularność – głównie w krajach zachodnich, bo w medycynie wschodniej znana jest i wykorzystywana od tysięcy lat. Po tym jak trafiła do głównego nurtu, [...]

Czytaj dalej