Tatarak zwyczajny – właściwości dla zdrowia i urody

 Tatarak zwyczajny – właściwości dla zdrowia i urody

Tatarak zwyczajny to bylina, która rośnie nad brzegami wód stojących i moczarów. Jego charakterystyczny wygląd – głównie za sprawą brązowych kolb – jest dobrze wszystkim znany. Co, jeśli chodzi o ziołolecznictwo, prezentuje sobą tatarak? Właściwości tej rośliny sprawiają, że jest cennym surowcem zielarskim stosowanym przy wielu dolegliwościach, a także w kosmetyce.



Nazwa „tatarak” pochodzi od nazwy grupy etnicznej, której najprawdopodobniej zawdzięczamy zadomowienie się tej rośliny w Europie Środkowo-Wschodniej. Wątpliwości nie pozostawia także ludowa nazwa, czyli „tatarskie ziele”. Tatarzy (bo o nich mowa) używali tataraku zwyczajnego do dezynfekcji wody pitnej. W Polsce tatarak swoją popularność zawdzięcza Zielonym Świątkom. A to dlatego że w czasie ich obchodów był nieodzownym elementem dekorującym ściany i podłogi domostw. Tatarak zwyczajny to jednak coś więcej niż walory estetyczne.

Dzięki bakteriobójczym właściwościom tej rośliny pozbywano się insektów i oczyszczano powietrze. Co ciekawe, gospodynie domowe uszczelniały kłączem tataraku kadzie i robiły z niego krochmal. Kłącze tataraku zwyczajnego stosowane było również jako przyprawa korzenna. Dodawało smaku: ciastom, budyniom i kompotom. Z kolei świeże kłącza kandyzowane w cukrze były świątecznym słodkim przysmakiem. Liście wykorzystywano jako podkładki pod bochenki chleba wkładane do pieca.



Tatarak zwyczajny – pochodzenie i wygląd

Tatarak pochodzi z Azji Środkowej (okolic Indii i Chin), ponieważ tylko w tych rejonach występują owady mogące go zapylić. W naszych szerokościach geograficznych rozmnaża się on wegetatywnie. Żeby obsadzić tatarakiem przydomowe oczko wodne, należy pod koniec lata, gdy bagna i moczary wysychają, powyciągać tatarak z błota i pociąć kłącze na 10-cm kawałki. Każdy kawałek musi mieć kilka korzeni, a nowe stanowiska dla tataraku muszą oczywiście się charakteryzować dużą wilgotnością.

Tatarak najłatwiej poznać po charakterystycznym kolbowatym kwiatostanie o długości od 5 do 10 cm. Ma on drobniutkie kwiaty, z których – w naszych warunkach klimatycznych – nie zawiązują się owoce.



Kłącze tataraku – właściwości lecznicze

Do celów leczniczych zbiera się od wiosny do jesieni aromatyczne kłącza. Po oczyszczeniu z liści, łodyg oraz korzeni myje się je dokładnie i tnie na 20-cm odcinki. Potem konieczne jest suszenie w suszarniach w temp. do 35°C. Z ususzonego kłącza uzyskuje się proszek służący do przygotowywania: naparów, odwarów i itp. preparatów. Tatarak zwyczajny (kłącze) może być też stosowany w postaci rozdrobnionej. Olejek z tataraku jest natomiast pozyskiwany w wyniku destylacji kłącza – to równie cenny medykament.

A jaki jest skład, który wpływa na właściwości? Tatarak (kłącze tataraku) zawiera do 5,5 proc. olejku eterycznego. W nim zaś występuje kilkadziesiąt substancji czynnych, wśród nich: β- i α-azaron, kariofilen, kadinen, akoron, kalamen, kamfen, pinen i mircen. Ponadto w kłączu występują: garbniki, związki gorzkie akoryna i akoretyna, cholina, śluz, węglowodany (w tym dużo skrobi), kwasy organiczne oraz sole mineralne. Dzięki temu wszystkiemu tatarak – właściwości lecznicze   to, m.in. działanie:

•    antybakteryjne,
•    przeciwzapalne,
•    antypasożytnicze,
•    rozkurczowe,
•    uspokajające,
•    poprawiające trawienie.



Na co pomaga tatarak zwyczajny?

Preparaty z kłącza tataraku stosowane były w zaburzeniach trawiennych. Przyjmowane doustnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i usprawniają trawienie oraz przyswajanie pokarmów, a tym samym składników odżywczych w nich zawartych. Zwiększa się również wydzielanie śluzów pokrywających błonę śluzową żołądka warstwą ochronną. Wzrasta także ilość wytwarzanej żółci. Poza tym napary i odwary z tataraku stymulują prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit i przeciwdziałają wzdęciom. Wyciągi z tataraku poza tym skutecznie hamują rozwój pasożytów układu pokarmowego. Często w tym celu tatarak zwyczajny jest stosowany w skutecznych mieszankach przeciwpasożytniczych wraz z innymi ziołami.

Dawniej, gdy pojawiał się ból zęba, żuto kłącza świeże lub suszone. Takie spożywanie tataraku zwyczajnego u palaczy jest wykorzystywane w celu rzucenia nałogu. A to dlatego, że tatarak zwyczajny wywołuje nudności i zniechęca do palenia. Jak jeszcze wykorzystuje się tatarak zwyczajny? Działanie jego to także wpływ lekko moczopędny. Zawarte zaś w olejku izomery azaronu przyjęte doustnie uspokajają i wzmacniają.

Zewnętrzne zastosowanie kłącza tataraku zwyczajnego zmniejsza dolegliwości reumatyczne oraz bóle towarzyszące skazie moczanowej (dna, artretyzm).


W mieszankach z innymi ziołami stosuje się kłącze tataraku w chorobach dróg moczowych, a także w stanach wyczerpania nerwowego i stresu.

Preparaty z tej rośliny mają także zastosowanie kosmetyczne. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu kłącze tataraku zwyczajnego stosuje się do obmywania głowy w przypadku: łupieżu, łojotokowego zapalenia skóry i wypadania włosów (temat: kłącze tataraku na włosy poruszę w dalszej części tekstu). Dzieje się tak dzięki przeciwzapalnemu, ściągającemu i bakteriobójczemu działaniu tataraku. Ta właściwość sprawia, że tatarak zwyczajny jest używany do płukania jamy ustnej i gardła.



Wykorzystanie kłącza tataraku zwyczajnego

– przepisy


Napar z kłącza tataraku

Pół łyżki rozdrobnionych kłączy tataraku zalać 1 szklanką wody wrzącej i zaparzać w termosie przez godzinę. Pić 1/4–1/3 szklanki, 2–3 razy dziennie, 30 min przed posiłkiem jako środek pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, poprawiający trawienie, wiatropędny i uspokajający.


Odwar z kłącza tataraku

Jedna–dwie łyżki rozdrobnionych kłączy tataraku i 1 łyżkę ziela skrzypu zalać 2–3 szklankami wody ciepłej i gotować powoli pod przykryciem przez 3–5 min. Odstawić na 15 min i przecedzić. Stosować do obmywania głowy w przypadku łupieżu i łojotokowego zapalenia skóry głowy. Również do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych błon śluzowych, do obmywania sromu i odbytu, a po rozcieńczeniu równą ilością wody – do irygacji.



Nalewka z tataraku Tinctura Calami

Sto gramów kłączy rozdrobnionych suchych lub świeżych zalać 300 ml 3050-proc. alkoholu i odstawić na 14 dni, po czym przefiltrować.


Nalewka z tataraku zwyczajnego jest stosowana doustnie w dawce 20–40 kropli w wodzie przed jedzeniem (jako zwiększająca apetyt) lub 40–60 kropli w wodzie po jedzeniu (jako ułatwiająca trawienie i zapobiegająca wzdęciom). Zewnętrznie – 1/2 łyżeczki na 1/2 szklanki wody do płukania jamy ustnej i gardła.



Mieszanka przeciwpadaczkowa

Zmieszać po 50 g: kłącza tataraku, ziela serdecznika i ziela glistnika oraz po 25 g: ziela dziurawca, ziela marzanki wonnej i liści bobrka. Wsypać do termosu 2–3 łyżki ziół i zalać 2 szklankami wody wrzącej. Zamknąć i odstawić na godzinę. Pić po 1/2–2/3 szklanki, 2–3 razy dziennie między posiłkami jako środek rozkurczowy i uspokajający. Stosuje się pomocniczo przy: padaczce oraz nerwicy wegetatywnej, podnieceniu nerwowym i trudnościach w zasypianiu.



Mieszanka na dolegliwości trzustki

Zmieszać po 50 g kłączy tataraku i korzeni mniszka oraz po 25 g: szyszek chmielu, ziela mięty pieprzowej, korzenia pokrzywy i ziela macierzanki lub ziela tymianku. Zioła sproszkować w młynku elektrycznym i przechowywać w zamkniętym słoiku. Do 200 g miodu lub dżemu, powideł, konfitur dodać 5 łyżek sproszkowanych ziół i wymieszać. Przyjmować po 1–2 łyżeczki, 1–2 razy dziennie przez dłuższy czas. Można również 1/3–1/2 łyżeczki proszku wsypać do 1/3 szklanki wody, mleka lub soku owocowego, i wypić. Taka mieszanka z udziałem kłączy tataraku zwyczajnego: stymuluje wydzielanie żółci i soku trzustkowego, poprawia trawienie, przyswajanie pokarmów, ma także właściwości przeciwzapalne.



Zioła w kamicy żółciowej

Zmieszać równe ilości: kłączy tataraku, ziela glistnika, liści mięty pieprzowej, korzeni mniszka, kory kruszyny, ziela szanty i ziela pięciornika gęsiego. Zalać 2 łyżki ziół 1/2 szklanki wody ciepłej i odstawić na godzinę do napęcznienia. Zagotować i odstawić na 10 min, po czym przecedzić. Pić 2/3 szklanki, 3 razy dziennie jako środek: przeciwbakteryjny, rozkurczowy, żółciotwórczy i przeciwzapalny w zapaleniu pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych.



Zioła zwiększające potencję

Zmieszać po 50 g: kłącza tataraku, ziela pięciornika gęsiego i kwiatów nagietka oraz po 25 g: liści melisy, liści pokrzywy i ziela ruty. Do 2 szklanek wody ciepłej wsypać 1,5 łyżki ziół, pozostawić na 30 min do napęcznienia i ogrzać na małym ogniu do wrzenia (nie gotować). Odstawić na 10 min i przecedzić. Pić 2–3 razy dziennie po 2/3 szklanki między posiłkami i jednocześnie przyjmować po kapsułce witaminy E. Działa ogólnie wzmacniająco.



Kąpiel wzmacniająca

Zmieszać 50 g kłączy tataraku oraz po 25 g ziela przywrotnika lub liści pokrzywy i kwiatów lipy. Całość zalać 2–3 l wody ciepłej i pod przykryciem ogrzać powoli do wrzenia. Odstawić na 10 min i przecedzić. Wlać do wanny wypełnionej do 1/3 objętości wodą o temp. 36–38°C. Pozostałe po przecedzeniu zioła umieścić w płóciennym woreczku i włożyć do wanny. Czas kąpieli 10–20 min. Powtarzać co 2–3 dni przez 2 tygodnie, później co 3–5 dni przez 2 miesiące. Działa ogólnie wzmacniająco i zwiększa potencję. Korzystne jest równoczesne picie ziół wzmacniających – np. wyciągu z żeń-szenia.


Olejek z tataraku – kąpiel

Olejek z tataraku można wykorzystać podczas pielęgnacji skóry problematycznej. Zastosowanie jest bardzo proste. Dwie–cztery łyżeczki olejku tatarakowego na pół wanny wody o temp. 37°C. Czas kąpieli 15–20 min. Działa uspokajająco, a także: przeciwświądowo, przeciwzapalnie i bakteriobójczo w niektórych chorobach skórnych.

Tatarak na włosy

Tatarak poza działaniem przeciwzapalnym na skórę głowy i niwelującym łupież, jest pomocny na wypadanie włosów. Tatarak na włosy to również pobudzanie ich wzrostu.Kłącze tataraku w tym celu można stosować na dwa sposoby.


Płukanka z tataraku zwyczajnego

Dwie łyżki suszonego kłącza tataraku zalać 1/2 l wody. Zagotować i odstawić pod przykryciem na 20 min. Po tym czasie odcedzić zioła. Po każdym umyciu włosów spłukać je tak powstałym odwarem.


Wcierka do włosów z kłącza tataraku – „olejek" z tataraku

By powstała wcierka do włosów z tataraku, należy podgrzać na ogniu w garnku szklankę oliwy z oliwek do temp. 60–70°C. Następnie taką oliwą zalewamy szklankę suszonego kłącza tataraku. Całość odstawiamy w ciemne miejsce o temp. pokojowej na 2 tygodnie. Po tym czasie „olejek" z tataraku odcedzamy. Należy go stosować 2 razy w tygodniu, wcierając w skórę głowy, trzymać przez 15 min, a następnie umyć włosy.


Tatarak zwyczajny – działanie na kleszcze i inne owady

Warto też pamiętać o tym, że olejki eteryczne zawarte w tataraku zwyczajnym  skutecznie odstraszają kleszcze. Tutaj przydatny będzie wywar z kłączy tataraku – należy nim opryskać balkon, ogród czy taras. Tak zastosowane kłącze tataraku działa odstraszająco również na komary ii muchy.


Kłącze tataraku zwyczajnego – przeciwwskazania

Jest więc wiele okazji – i w leczeniu, i w kosmetyce – w których można stosować tatarak. Przeciwwskazania to przyjmowanie tataraku w trakcie brania leków antydepresyjnych czy z lekami przepisywanymi po zabiegach chirurgicznych. Nie jest wskazane również spożywanie doustne preparatów z kłącza tataraku dla kobiet w ciąży czy karmiących piersią.

Uwaga!

Ze względu na zawartość w kłączu tataraku estrów fenolowych (m.in.: alfa- i beta-azaronów) u osób nadużywających go może  wystąpić ryzyko nowotworów dwunastnicy i wątroby.

Opracowanie Tomasz Kapuściński



Źródła:
rozanski.li
wikipedia
Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.

Inne wpisy w tej kategorii

Helioterapia, czyli leczenie słońcem

2023-06-07

Helioterapia, czyli leczenie słońcem

Kiedy jest pochmurno, czy też pada deszcz, wtedy nie mamy ochoty na przebywanie poza własnym mieszkaniem. Natomiast gdy tylko słońce wyjdzie zza chmur, od razu poprawia się humor i wyjście na świ [...]

Czytaj dalej

Myśl jest początkiem wszystkiego…

2023-06-07

Myśl jest początkiem wszystkiego…

Czy starość musi być czasem smutku, samotności i zgorzknienia? Na przestrzeni wieków ludzie marzyli o nieśmiertelności i poszukiwali legendarnego eliksiru młodości. Obecnie tym zagadnieniem zajmu [...]

Czytaj dalej

Antybiotyczna żywność

2023-06-06

Antybiotyczna żywność

Natura od zarania dziejów pozwala nam czerpać garściami z jej bogatego menu, a człowiek – obserwując świat wokół niego – dostrzegł, co pomaga, a co szkodzi. Czy wiecie że… Już 7–9 tys. lat tem [...]

Czytaj dalej

Borowina – Limus – zastosowanie i działanie

2023-06-02

Borowina – Limus – zastosowanie i działanie

Borowina to naturalny produkt powstały wskutek powolnego beztlenowego butwienia szczątków roślinnych i zwierzęcych w warunkach dużej wilgotności będący odmianą torfu. Jednak w przeciwieństwie do [...]

Czytaj dalej

Prozdrowotna kuchnia azjatycka

2023-05-31

Prozdrowotna kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Wiele regionów Azji szczyci się z długo żyjących mieszkańców, a sposób odżywiania się jest jednym z głównych czynników przyczyn [...]

Czytaj dalej

Dlaczego boli nas coraz dokuczliwiej?

2023-05-30

Dlaczego boli nas coraz dokuczliwiej?

Chociaż dostęp do leczenia bólu jest uważany za podstawowe prawo człowieka (1), bezpieczne i skuteczne jego leczenie nadal jest dla wielu niedoścignionym marzeniem. W Stanach Zjednoczonych ponad [...]

Czytaj dalej