Co nam daje kolostrum

Co nam daje kolostrum


Kolostrum (inne nazwy: „siara“, „młodziwo“) to pierwsze mleko – czy raczej wydzielina – produkowane w gruczołach mlekowych ssaków –np.: człowieka, krowy, klaczy, kozy lub owcy – jeszcze przed porodem i do kilku dni po porodzie. Siara jest koloru żółtego i stanowi pierwszy, życiodajny pokarm nowo narodzonego ssaka. Zawiera pełną gamę wielu składników odżywczych i zdrowotnych, kompleksowo oddziałuje na organizm, wzmacniając i regulując układ odpornościowy oraz wspomagając dojrzewanie i regenerację tkanek za pośrednictwem aktywnych związków.

Zadania kolostrum

Do głównych zadań młodziwa należy uzbrajanie układu odpornościowego noworodka, stymulowanie mikroflory jelitowej poprzez kontrolę rozwoju bakterii, wzmacnianie pamięci immunologicznej, a także przyśpieszanie wchłaniania witamin i minerałów. Kolostrum zawiera znaczne ilości immunoglobulin – protein działających na zasadzie przeciwciał. Immunoglobuliny utrzymują w równowadze system odpornościowy ssaka oraz chronią przed różnego typu patogenami: wirusami, bakteriami, grzybami czy drożdżami.

Kolostrum zawiera ok. 250 biologicznie aktywnych substancji, do najważniejszych z nich należą specyficzne przeciwciała, czynniki odpornościowe i wzrostowe. Oligosacharydy znajdujące się w kolostrum zapobiegają wnikaniu bakterii do błony śluzowej. Kolostrum zawiera także komplet aminokwasów, różnorodne związki białkowe, lipidy, substancje mineralne, takie jak: sód, chlor, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, krzem, mangan, fluor, selen, chrom, jod, molibden, wanad, miedź i kobalt, także witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D3, E, foliany i koenzym Q10. W siarze obecna jest również laktoferyna – białko o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym – oraz cytokiny regulujące funkcje organizmu i interleukiny istotne w walce z chorobami nowotworowymi. Glikoproteiny i inhibitory trypsyny zapobiegają destrukcji siary w żołądku i jelitach. Kolostrum zawiera także telomerazę – enzym spowalniający proces starzenia się komórek w naszym organizmie.

Pieczarka brazylijska

Grzyby, a szczególnie grupa podstawczaków, są popularnym, powszechnie lubianym i wartościowym rodzajem pożywienia, a przy tym niskokalorycznym i bogatym w sole mineralne, polisacharydy, niezbędne aminokwasy, witaminy i błonnik. Wiele z nich wytwarza cenne substancje o działaniu leczniczym, pieczarka brazylijska stanowi jeden z przykładów takich grzybów.

Pieczarka brazylijska (Agaricus blazei) pochodzi z Brazylii, ale ze względu na swoje możliwości lecznicze uprawiana jest także w wielu krajach. W Japonii wykorzystuje się ją terapiach wielu powszechnych chorób, takich jak: miażdżyca, zapalenie wątroby, hiperlipidemia, cukrzyca, choroby skóry czy nowotwory.

Witamina D

Witamina D jest ważna dla utrzymania wielu funkcji fizjologicznych, a niedobór wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju wielu chorób. Niedobór witaminy D to ryzyko wystąpienia kilku rodzajów raka, a także chorób autoimmunologicznych i sercowo-naczyniowych. Witamina D wpływa również na nasz układ odpornościowy.
COLOSTRUM D IMMUNE FORT z ekstraktem z pieczarki brazylijskiej i witaminą D to preparat złożony, którego głównym celem jest wsparcie odporności.

Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

2024-10-01

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

Co takiego robią kwasy omega-3, że można je wręcz nazywać „kluczem do długowieczności”? Dowiedz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej

Sarkopenia – jak zapobiegać utracie masy i siły mięśni w starszym wieku

2024-09-20

Sarkopenia – jak zapobiegać utracie masy i siły mięśni w starszym wieku

Sarkopenia - choroba będąca jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności u seniorów. W jej przebiegu dochodzi do pogorszenia sprawności fizycznej, jak i do innych problemów. Sprawdź jak z nią walczyć!

Czytaj dalej

Nasiona na każdy dzień

2024-09-19

Nasiona na każdy dzień

Nasiona są niezwykle odżywcze dla ludzi, ponieważ przekazują składniki, które promują siłę i zdrowie. Sprawdź, które są szczególnie polecane do spożycia.

Czytaj dalej

Jesień bez przeziębień - Jak wzmocnić organizm?

2024-09-10

Jesień bez przeziębień - Jak wzmocnić organizm?

Jesień najczęściej kojarzy się wszystkim z często występującymi infekcjami sezonowymi. Pociąganie nosem, kaszel, kichanie, bóle gardła wielu ludziom towarzyszą na co dzień. Z czego to wynika?

Czytaj dalej