Co nam daje kolostrum

Co nam daje kolostrum


Kolostrum (inne nazwy: „siara“, „młodziwo“) to pierwsze mleko – czy raczej wydzielina – produkowane w gruczołach mlekowych ssaków –np.: człowieka, krowy, klaczy, kozy lub owcy – jeszcze przed porodem i do kilku dni po porodzie. Siara jest koloru żółtego i stanowi pierwszy, życiodajny pokarm nowo narodzonego ssaka. Zawiera pełną gamę wielu składników odżywczych i zdrowotnych, kompleksowo oddziałuje na organizm, wzmacniając i regulując układ odpornościowy oraz wspomagając dojrzewanie i regenerację tkanek za pośrednictwem aktywnych związków.

Zadania kolostrum

Do głównych zadań młodziwa należy uzbrajanie układu odpornościowego noworodka, stymulowanie mikroflory jelitowej poprzez kontrolę rozwoju bakterii, wzmacnianie pamięci immunologicznej, a także przyśpieszanie wchłaniania witamin i minerałów. Kolostrum zawiera znaczne ilości immunoglobulin – protein działających na zasadzie przeciwciał. Immunoglobuliny utrzymują w równowadze system odpornościowy ssaka oraz chronią przed różnego typu patogenami: wirusami, bakteriami, grzybami czy drożdżami.

Kolostrum zawiera ok. 250 biologicznie aktywnych substancji, do najważniejszych z nich należą specyficzne przeciwciała, czynniki odpornościowe i wzrostowe. Oligosacharydy znajdujące się w kolostrum zapobiegają wnikaniu bakterii do błony śluzowej. Kolostrum zawiera także komplet aminokwasów, różnorodne związki białkowe, lipidy, substancje mineralne, takie jak: sód, chlor, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, krzem, mangan, fluor, selen, chrom, jod, molibden, wanad, miedź i kobalt, także witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D3, E, foliany i koenzym Q10. W siarze obecna jest również laktoferyna – białko o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym – oraz cytokiny regulujące funkcje organizmu i interleukiny istotne w walce z chorobami nowotworowymi. Glikoproteiny i inhibitory trypsyny zapobiegają destrukcji siary w żołądku i jelitach. Kolostrum zawiera także telomerazę – enzym spowalniający proces starzenia się komórek w naszym organizmie.

Pieczarka brazylijska

Grzyby, a szczególnie grupa podstawczaków, są popularnym, powszechnie lubianym i wartościowym rodzajem pożywienia, a przy tym niskokalorycznym i bogatym w sole mineralne, polisacharydy, niezbędne aminokwasy, witaminy i błonnik. Wiele z nich wytwarza cenne substancje o działaniu leczniczym, pieczarka brazylijska stanowi jeden z przykładów takich grzybów.

Pieczarka brazylijska (Agaricus blazei) pochodzi z Brazylii, ale ze względu na swoje możliwości lecznicze uprawiana jest także w wielu krajach. W Japonii wykorzystuje się ją terapiach wielu powszechnych chorób, takich jak: miażdżyca, zapalenie wątroby, hiperlipidemia, cukrzyca, choroby skóry czy nowotwory.

Witamina D

Witamina D jest ważna dla utrzymania wielu funkcji fizjologicznych, a niedobór wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju wielu chorób. Niedobór witaminy D to ryzyko wystąpienia kilku rodzajów raka, a także chorób autoimmunologicznych i sercowo-naczyniowych. Witamina D wpływa również na nasz układ odpornościowy.
COLOSTRUM D IMMUNE FORT z ekstraktem z pieczarki brazylijskiej i witaminą D to preparat złożony, którego głównym celem jest wsparcie odporności.

Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Tradycyjna Medycyna Chińska: Pielęgnowanie życia według YangSheng

2025-04-29

Tradycyjna Medycyna Chińska: Pielęgnowanie życia według YangSheng

Pielęgnowanie życia (chin. YangSheng) to zbiór starożytnych tradycji i praktyk, a nawet więcej – to podwaliny Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Poznaj je już teraz.

Czytaj dalej

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

2025-04-23

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

ALFA9 to zaawansowany produkt oparty na synergii lucerny siewnej, fermentacji, liofilizacji i mocy superowoców. To nie suplement diety – to żywność funkcjonalna nowej generacji. Sprawdź.

Czytaj dalej

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

2025-04-15

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

Dwa składniki, które coraz częściej pojawiają się w świadomej suplementacji, to cytykolina i colostrum bovinum, czyli siara bydlęca. Warto przyjrzeć się im bliżej.

Czytaj dalej

Zdrowa Wielkanoc — klasyczne przepisy z naturalnymi przyprawami

2025-04-11

Zdrowa Wielkanoc — klasyczne przepisy z naturalnymi przyprawami

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, gdy tradycyjne potrawy spotykają się z troską o zdrowie. W tym roku proponujemy klasyczne przepisy wzbogacone o naturalne przyprawy, które nie tylko podkre [...]

Czytaj dalej

Ashwagandha i rhodiola w walce z osłabieniem

2025-04-07

Ashwagandha i rhodiola w walce z osłabieniem

Postanowiłem przypomnieć o dwóch szczególnych roślinach, stanowiących remedium na osłabienie i brak witalności, a są to ashwagandha oraz rhodiola

Czytaj dalej

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej