Co nam daje kolostrum

Co nam daje kolostrum


Kolostrum (inne nazwy: „siara“, „młodziwo“) to pierwsze mleko – czy raczej wydzielina – produkowane w gruczołach mlekowych ssaków –np.: człowieka, krowy, klaczy, kozy lub owcy – jeszcze przed porodem i do kilku dni po porodzie. Siara jest koloru żółtego i stanowi pierwszy, życiodajny pokarm nowo narodzonego ssaka. Zawiera pełną gamę wielu składników odżywczych i zdrowotnych, kompleksowo oddziałuje na organizm, wzmacniając i regulując układ odpornościowy oraz wspomagając dojrzewanie i regenerację tkanek za pośrednictwem aktywnych związków.

Zadania kolostrum

Do głównych zadań młodziwa należy uzbrajanie układu odpornościowego noworodka, stymulowanie mikroflory jelitowej poprzez kontrolę rozwoju bakterii, wzmacnianie pamięci immunologicznej, a także przyśpieszanie wchłaniania witamin i minerałów. Kolostrum zawiera znaczne ilości immunoglobulin – protein działających na zasadzie przeciwciał. Immunoglobuliny utrzymują w równowadze system odpornościowy ssaka oraz chronią przed różnego typu patogenami: wirusami, bakteriami, grzybami czy drożdżami.

Kolostrum zawiera ok. 250 biologicznie aktywnych substancji, do najważniejszych z nich należą specyficzne przeciwciała, czynniki odpornościowe i wzrostowe. Oligosacharydy znajdujące się w kolostrum zapobiegają wnikaniu bakterii do błony śluzowej. Kolostrum zawiera także komplet aminokwasów, różnorodne związki białkowe, lipidy, substancje mineralne, takie jak: sód, chlor, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, krzem, mangan, fluor, selen, chrom, jod, molibden, wanad, miedź i kobalt, także witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D3, E, foliany i koenzym Q10. W siarze obecna jest również laktoferyna – białko o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym – oraz cytokiny regulujące funkcje organizmu i interleukiny istotne w walce z chorobami nowotworowymi. Glikoproteiny i inhibitory trypsyny zapobiegają destrukcji siary w żołądku i jelitach. Kolostrum zawiera także telomerazę – enzym spowalniający proces starzenia się komórek w naszym organizmie.

Pieczarka brazylijska

Grzyby, a szczególnie grupa podstawczaków, są popularnym, powszechnie lubianym i wartościowym rodzajem pożywienia, a przy tym niskokalorycznym i bogatym w sole mineralne, polisacharydy, niezbędne aminokwasy, witaminy i błonnik. Wiele z nich wytwarza cenne substancje o działaniu leczniczym, pieczarka brazylijska stanowi jeden z przykładów takich grzybów.

Pieczarka brazylijska (Agaricus blazei) pochodzi z Brazylii, ale ze względu na swoje możliwości lecznicze uprawiana jest także w wielu krajach. W Japonii wykorzystuje się ją terapiach wielu powszechnych chorób, takich jak: miażdżyca, zapalenie wątroby, hiperlipidemia, cukrzyca, choroby skóry czy nowotwory.

Witamina D

Witamina D jest ważna dla utrzymania wielu funkcji fizjologicznych, a niedobór wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju wielu chorób. Niedobór witaminy D to ryzyko wystąpienia kilku rodzajów raka, a także chorób autoimmunologicznych i sercowo-naczyniowych. Witamina D wpływa również na nasz układ odpornościowy.
COLOSTRUM D IMMUNE FORT z ekstraktem z pieczarki brazylijskiej i witaminą D to preparat złożony, którego głównym celem jest wsparcie odporności.

Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Ćwiczenia na rwę kulszową

2024-04-24

Ćwiczenia na rwę kulszową

Czasami przy niekontrolowanym schyleniu się nagle czujemy ostry ból w okolicach odcinka lędźwiowego kręgosłupa. To może oznaczać, że właśnie mamy do czynienia z rwą kulszową. Jak sobie pomóc?

Czytaj dalej

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej