Kawa z reishi – dwa w jednym
Kawa z reishi – dwa w jednym




Któż nie lubi małej czarnej kawki – nie ma chyba takiej osoby. Dla kawoszów mamy wspaniałą wiadomość. Doskonałą alternatywą jest kawa grzybowa z dodatkiem ekstraktu z grzybów reishi. Napój ten znakomicie uzupełnia energię, poprawia odporność, hamuje procesy starzenia, a nawet pomaga w walce z nowotworem. Grzyby reishi w Azji stosowane są w profilaktyce prozdrowotnej od ponad 2000 lat, a ich ekstrakt nie bez kozery nazywany jest „magicznym proszkiem".


UWAGA!


Z uwagi na skuteczność odpornościową grzyby reishi zalecane są w porze roku o zwiększonej liczbie infekcji, także tych wirusowych.


Grzyby reishi (Ganoderma lucidum) rosną na obumarłych drzewach i pniach w górskich obszarach Chin i Japonii. Rzadko występują naturalnie w przyrodzie, zazwyczaj są hodowane w: Chinach, Tajwanie, Korei,  a także w USA. Badania naukowe wykazały, że grzyby te zawierają ponad 400 substancji mających prozdrowotne właściwości, w tym: kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, dlatego stały się perłą chińskiej medycyny.

Prozdrowotne walory grzybów reishi

Grzyby reishi, zwiększając ilość makrofagów, skutecznie podnoszą odporność oraz zwalczają czynniki chorobotwórcze, dlatego zalecane są osobom o obniżonej odporności i chorym przewlekle na cywilizacyjne dolegliwości.


Antyoksydacyjne działanie reishi niweluje wpływ wolnych rodników, zmniejszając tym samym stres oksydacyjny, co zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, takim jak:


•    miażdżyca,
•    cukrzyca typu II,
•    choroby serca,
•    choroby układu nerwowego (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, demencja, depresja, napięcia nerwowe).

Badania naukowe wykazały, że grzyby te zawierają aktywne związki powodujące obumieranie komórek nowotworowych i hamowanie ich rozmnażania. Znaczy to, że obniżają ryzyko przerzutów rakowych, co jest wspaniałą informacją onkologiczną.



CIEKAWOSTKA!


Grzyby reishi powodują obumieranie komórek rakowych i hamują ich rozmnażanie




    
Praktyka wykazała również, że reishi niwelują także uboczne skutki chemioterapii i radioterapii, czyli: osłabienie, nudności, senność oraz obniżoną odporność.

Profilaktyczne stosowanie omawianych grzybów obniża poziom cholesteroluoraz trójglicerydów. Zapobiega tym samym chorobom sercowo-naczyniowym, zmniejsza lepkość krwi, zapobiegając tworzeniu się skrzepów, a tym samym obniża ryzyko wystąpienia udaru, wylewu i innych groźnych chorób.


Dobra jest też informacja dla diabetyków. Reishi obniżają poziom glukozy we krwi, zwiększając jednocześnie produkcję insuliny. Redukują też insulinooporność, co jest szczególnie istotne w cukrzycy typu II.


To jednak nie wszystko, reishi ponadto korzystnie wpływają na:


•    usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu,
•    pracę jelit,
•    wątrobę, chroniąc ją przed zapaleniami,
•    trzustkę, wspierając jej pracę,
•    redukcję bólu,
•    energię, dodając sił witalnych i wpływając na dobre samopoczucie.

Przeciwwskazania
    
Mimo wielu prozdrowotnych walorów grzyby reishi nie są zalecane wszystkim osobom, choć dotyczy to przede wszystkim suplementacji. Nie powinny stosować ich osoby mające problemy ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także dzieci. Grzyby reishi powodują też obniżenie krzepnięcia krwi, stąd nie jest zalecane ich używanie przy problemach z krzepnięciem oraz przed planowaną operacją czy zabiegiem. Nadmierne i długotrwałe  spożycie grzybów reishi może skutkować różnymi dolegliwościami, chociażby wątrobowymi – są to jednak grzyby. Dlatego też suplementacja dostępnymi na rynku środkami zawierającymi grzyby reishi powinna przebiegać pod ścisłą kontrolą lekarską, albowiem przyjmowanie niektórych leków (przeciwzakrzepowych, przeciwpłytkowych) może być również przeciwwskazaniem.

Kawa z reishi – doskonała alternatywa

Chcę Czytelnikom zaoferować coś unikatowego, a mianowicie grzybową kawę z dodatkiem ekstraktu z grzybów reishi. Jest to produkt firmy RawForest składający się w 80 proc. z naturalnej kawy arabica, natomiast pozostałe 20 proc. stanowi wspomniany ekstrakt. Plusem takiego rozwiązania jest to, że nie przyjmujemy bezpośrednio grzybów reishi, a jedynie napar kawy i ich ekstraktu. To powoduje, że korzystamy w pełni z prozdrowotnych walorów grzybów resihi, unikając jednocześnie ich przedawkowania, a co za tym idzie niekorzystnych skutków.

Jedna smaczna, aromatyczna kawka dziennie, zaparzona z 1 do 3 miarek (jedna płaska miarka to 2 g kawy) zauważalnie doda nam energii, wyreguluje pracę serca, wzmocni odporność, a nawet zapobiegnie chorobie nowotworowej. Można ją spożywać z ulubionymi dodatkami, najlepiej z cynamonem (zalecane diabetykom) i/lub mlekiem roślinnym (migdałowe, sojowe, owsiane).


Mała czarna grzybowa kawa z rana będzie wspaniałym rozpoczęciem dnia.

Opracowanie Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Szałwia lekarska – czy wiemy o niej wszystko?

2022-12-05

Szałwia lekarska – czy wiemy o niej wszystko?

Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego wyrazu salvere, który oznacza „być zdrowym”. I nie jest to określenie na wyrost. Szałwia lekarska to bowiem zioło o bardzo dobroczynnym działaniu na ludzk [...]

Czytaj dalej

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

2022-11-29

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]

Czytaj dalej

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

2022-11-28

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

W pierwszej części artykułu wspomniałem, czym są Wedy, co mówią te święte księgi na temat odżywiania, spożywanie jakich produktów nie jest wskazane, co to jest prasada i jak współczesna nauka odn [...]

Czytaj dalej