Kelp, czyli jod na zawołanie
Kelp, czyli jod na zawołanie



Kelp to glon o nazwie „morszczyn pęcherzykowaty" (Fucus vesiculosus) – należący do brunatnic. Najczęściej występuje w przybrzeżnych wodach północnego Atlantyku oraz Oceanu Arktycznego. Kelp można też spotkać w Bałtyku i Morzu Białym, choć dużo rzadziej. Warto zaznaczyć, że w Polsce morszczyn pęcherzykowaty objęty jest ochroną gatunkową, i to nie bez powodu. Mówi się bowiem, że zawiera więcej jodu niż ryby, stąd też znalazł zastosowanie w lecznictwie.

Wyjątkowa obfitość składników odżywczych


Wodorosty są jadalne i nie bez przyczyny stanowią częsty dodatek w kuchniach azjatyckich. Zdecydowała o tym bogata zawartość substancji odżywczych, soli mineralnych oraz witamin.


Kelp ceniony jest przede wszystkim za wyjątkowo dużą zawartość jodu – najwięcej wśród owoców morza. Bogaty jest ponadto w witaminy A, z grupy B, C, D, E oraz minerały, takie jak: magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan czy potas. Zawiera również: kwas foliowy, kwas alginowy, beta-karoten, zeaksantynę, polisacharydy oraz aminokwasy, takie jak: lizyna, leucyna czy fenilioanalina.


Kelp zawiera również łatwo przyswajalne białko, co przy niskiej kaloryczności stanowi doskonały składnik odżywczy. Dzięki swoim rewelacyjnym właściwościom jest wsparciem dla osób borykających się z problemami tarczycowymi. Choroba Hashimoto oraz niedoczynność tarczycy to dziś nierzadkie przypadki, szczególnie u kobiet. Algi morskie znajdują przy tych dolegliwościach swoje zastosowanie.

Niesamowite właściwości prozdrowotne


Kelp doskonale wspomaga proces metabolizmu energetycznego, co jest podstawą dobrego funkcjonowania organizmu. Ten niskokaloryczny, a jednocześnie bardzo odżywczy, produkt zalecany jest więc w szczególności osobom borykającym się z nadwagą, ale również aktywnym fizycznie. W glonach tych występują związki z grupy ksantofili, zwane fukoksantynami". To właśnie te odczynniki hamują magazynowanie się tłuszczu w okolicach jamy brzusznej (otyłość typu jabłko"). Spożywaniu kelpu towarzyszy jednocześnie zmniejszenie uczucia głodu, z uwagi na wpływ wspomnianego związku na hormon kontrolujący stan sytości.  


Szczególnie wysoka zawartość jodu spowodowała, że morszczyn pęcherzykowaty znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Wspomniany pierwiastek niezbędny jest do produkcji hormonów tarczycy, a jego niedobór może prowadzić do różnego rodzaju zaburzeń, chociażby przerostu tarczycy (tzw. wole na szyi).

Spożywanie jodu zalecane jest jednak nie tylko osobom z problemami tarczycowymi. To także znakomita profilaktyka tego typu dolegliwości, ale też i innych coraz częściej występujących schorzeń (chociażby natury psychicznej). Niedobór jodu jest bowiem przyczyną chorób neurologicznych.


Wodorosty równie znakomicie zapobiegają chorobom serca i układu krążeniowego. Regulują bowiem poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, przeciwdziałają przy tym tworzeniu się płytek miażdżycowych. Składniki kelpu biorą jednocześnie udział w procesie oczyszczania organizmu z toksyn.


Warto dodać, że wszystkie glony z gatunku Focus dzięki fukoksantynie przydatne są w walce z otyłością czy chorobami metabolicznymi.

Dostarczanie jodu do organizmu


Najlepszym źródłem jodu jest oczywiście pożywienie, czyli ryby, takie jak: dorsz, makrela czy mintaj. Pierwiastek ten znajdziemy również w jajku, wątróbce, czy orzechach. Jednakże jako zwolennik i propagator diety wegetariańskiej (ryba to również mięso i nierzadko z zawartością rtęci) proponuję rzecz jasna glony, a wśród nich wyjątkowy morszczyn pęcherzykowaty, który zawiera więcej jodu niż ryby.
Możemy skorzystać z dostępnych na rynku produktów zawierających kelp. Są to zazwyczaj mielone wodorosty stanowiące znakomitą przyprawę, w formie ziół, ale też w formie suplementów. Dodam tylko, że najlepiej stosować kelp wraz z potrawami wysokotłuszczowymi, następuje wówczas najlepsze wchłanianie przebogatych składników.

Przeciwwskazania


W zasadzie nie ma przeciwwskazań w przypadku stosowania kelpu w formie przyprawy. Pamiętając jednak o dużej zawartości jodu, należy wziąć to pod uwagę w przypadku suplementacji. W szczególności dotyczy to osób zażywających leki na nadczynność tarczycy czy chorobę Hashimoto. Nie należy również łączyć suplementów kelpu z lekami zawierającymi hormony lub przeciwzakrzepowymi. Jednak odrobina przypraw z wodorostów nikomu z pewnością nie zaszkodzi, a może jedynie pomóc.


Opracowanie Sławomir Śmiełowski
    

Inne wpisy w tej kategorii

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

2022-11-29

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]

Czytaj dalej

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

2022-11-28

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

W pierwszej części artykułu wspomniałem, czym są Wedy, co mówią te święte księgi na temat odżywiania, spożywanie jakich produktów nie jest wskazane, co to jest prasada i jak współczesna nauka odn [...]

Czytaj dalej

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

2022-11-25

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

Bylica piołun (Artemisia absinthium), czyli piołun, zwana jest także „psią rutą”, „wermutem” lub „absyntem”. Roślina ta rośnie dziko niemal w całej Europie, Afryce Północnej, w zachodniej części [...]

Czytaj dalej