Agata

Agata

Moringa

Moringa

Moringa olejodajna

Drzewo moringi olejodajnej należy do grupy superżywności (superfoods), czyli najzdrowszej żywności na świecie. Magazyn „EatSmarter” w 2014 roku zaliczył roślinę do jednej ze stu najzdrowszych rzeczy, które można spożywać.

Surowiec moringi przewyższa pod względem witamin i minerałów niektóre warzywa i owoce. A oto dowody:

Moringa ma:

  • 25 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • 17 razy więcej wapnia niż mleko,
  • 15 razy więcej potasu niż banany,
  • 12 razy więcej witaminy C niż pomarańcza,
  • 10 razy więcej witaminy A niż marchewka,
  • 9 razy więcej białka niż jogurt,
  • 2 razy więcej białka niż soja.


Moringa zaskakuje swoimi prozdrowotnymi właściwościami – nic dziwnego, że w biedniejszych rejonach świata stanowi istotny składnik jadłospisu. Korzeń moringi w smaku jest podobny do chrzanu, dlatego nieprzypadkowo inna nazwa rośliny to „drzewo chrzanowe”. W celach kulinarnych i leczniczych wykorzystuje się każdą część drzewa: liście, korę, nasiona, korzeń, pędy, owoce (strąki) oraz kwiaty. Młode, zielone strąki przygotowuje się w podobny sposób jak naszą fasolę, ale można je też uprażyć na patelni. Liście jada się surowe lub serwuje na ciepło, podobnie jak szpinak. Mogą być one także wykorzystywane do sporządzenia zdrowotnych naparów.

Substancje aktywne moringi

Moringa zgromadziła w swoich sokach wszystkie niezbędne aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 oraz wiele cennych witamin i soli mineralnych, także sporo antyoksydantów. Cenny jest ekstrahowany z nasion olej – tłuszcz trwały i stabilny (nie jełczeje), podobny do oliwy z oliwek, ale o wiele od niej lżejszy i delikatniejszy. Pozostałością po ekstrakcji oleju jest placek nasienny używany do zwiększenia produkcji mleka u krów.

Olej moringa w większości składa się z kwasu oleinowego z grupy kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Kwas oleinowy obniża zawartość „złego” cholesterolu LDL. Obniża też ciśnienie krwi, pełni więc istotną funkcję w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.

Spośród „dobrych” tłuszczów znajdujących się w oleju moringa można jeszcze wymienić kwas oleopalmitynowy oraz kwasy: linolowy i linolenowy (wielonienasycone kwasy tłuszczowe).

Poza kwasem oleinowym, moringa zawiera także inne dobroczynne substancje: witaminy A i E, sterole oraz antyoksydanty. Według badań przeprowadzonych w Nigerii moringa regeneruje uszkodzoną przez toksyny wątrobę. W jaki sposób? Otóż, gdy wątroba zostaje uszkodzona, do krwi są uwolnione substancje, takie jak aminotransferaza asparaginianowa (AST) i aminotransferaza alaninowa (ALT) i ich poziom jest podwyższony. Badania nigeryjskich naukowców wykazały, że moringa przyczynia się do obniżenia poziomu ALT i AST. Oznacza to, że wyciągi z rośliny mogą być stosowane przy uszkodzeniach wątroby wywołanych przez niektóre toksyny, takie jak wirusy zapalenia wątroby typu B czy leki.

Jak przygotować herbatkę z moringi

Jedną łyżeczkę suszonych liści zalać 200 ml wody o temperaturze 95°C, odstawić na 8 minut do zaparzenia pod przykryciem. Oddzielić liście od naparu.

Obecnie możliwe jest kupno nasion lub sadzonek tego drzewa, a wtedy można korzystać z walorów zdrowotnych superrośliny przez cały rok. A ci, którzy nie czują pociągu do prac ogrodniczych, mogą nabyć w sklepie internetowym gotowe, wysuszone liście tej niezwykłej rośliny.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Niesamowite właściwości pyłku sosny cz.2

2021-01-26

Niesamowite właściwości pyłku sosny cz.2

We wnętrzu ziaren pyłku sosny znajduje się delikatny materiał genetyczny, który jest chroniony przez twardą zewnętrzną powłokę. Dzięki temu ziarenka pyłku mogą bezpiecznie, nienaruszone, rozprzes [...]

Czytaj dalej

Ukryty układ samoleczenia

2021-01-13

Ukryty układ samoleczenia

Organizm człowieka nie jest wciąż do końca poznany. Nawet obecnie – w XXI wieku – wciąż odkrywamy dotychczas nieznane lub celowo umieszczone w lamusie mechanizmy sterujące przemianami biochemicz [...]

Czytaj dalej

Niesamowite właściwości pyłku sosny

2020-12-18

Niesamowite właściwości pyłku sosny

Opracował w języku polskim Michał Uroczyński (Jaworzno, 23.11.2020) Pyłek sosnowy   Natura tworzyła cud w postaci sosnowych drzew o wiecznie zielonym i nieśmiertelnym życiu przez tysiące lat [...]

Czytaj dalej

Zdrowy, głęboki sen

2020-12-16

Zdrowy, głęboki sen

Zdrowy, głęboki sen, to jeden z kluczowych warunków to tego, aby organizm mógł się regularnie regenerować. Układ odpornościowy ma wtedy czas na rozprawienie się z potencjalnymi intruzami. Odpoczy [...]

Czytaj dalej

Wiosenne Światło Zdrowia już jest!

2020-12-01

Wiosenne Światło Zdrowia już jest!

Ziołowy eliksir przygotowywany w ekologicznym gospodarstwie Kazimierza Karwota był wręcz rozchwytywany przez naszych Czytelników zaledwie w kilka dni po opisaniu go w październikowym numerze „ZbL [...]

Czytaj dalej

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

2020-11-23

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

Zioła to naturalne skarby. Jednak by dzieliły się z nami swoim bogactwem, trzeba je szanować i wiedzieć, kiedy je najlepiej zbierać, jak przetwarzać i przechowywać.  Zioła to bardzo rozległy t [...]

Czytaj dalej