Serce

Serce

Serce to najważniejszy narząd układu krążenia. Ta niezawodna pompa pracuje bez ustanku i nigdy nie odpoczywa. Jest w stanie w ciągu jednej godziny przetoczyć ponad 350 litrów krwi, a w ciągu całego ludzkiego życia uderzyć około 3,5 miliarda razy. 

Mięsień sercowy jest w stanie dostarczyć każdej komórce naszego ciała świeżą, utlenowaną krew, bogatą w składniki odżywcze: witaminy, mikroelementy, hormony, substancje energetyczne, które umożliwiają pracę wszystkich narządów. Dzięki pracy serca z ustroju wydalane są szkodliwe produkty przemiany materii.

Serce pracuje w obwodzie zamkniętym – krew z serca jest przenoszona do tętnic i włośniczek, natomiast wraca do niego przez układ żyłek i żył. 

W układzie krwionośnym dorosłego człowieka bezustannie krąży ok. 5 litrów krwi. 

Wbrew obiegowej opinii serce leży nie po lewej stronie, ale prawie pośrodku klatki piersiowej, między dwoma płucami – w lewo jest tylko lekko przesunięte. Jego lokalizacja to część klatki piersiowej zwana śródpiersiem – pośrodku między obydwoma płucami, za przednią ścianą klatki piersiowej, z przodu od przełyku, a ponad przeponą. 2/3 serca leży na lewo od linii środkowej ciała, zaś 1/3 na prawo. 

U zdrowego człowieka organ ten osiąga wielkość jego własnej zaciśniętej pięści, a serce o większych rozmiarach może świadczyć o poważnej chorobie. U dorosłego mężczyzny powinno ważyć ok. 320 g, natomiast u kobiety – ok. 270 g.

Serce jako pompa

Serce składa się z dwóch oddzielnych pomp mięśniowych – prawej i lewej. W skład każdej z nich wchodzą przedsionek i komora, oddzielone zastawką. Jeśli nie ma żadnej wady w budowie serca, prawa i lewa strona pompy nie są ze sobą połączone.

Serce składa się z dwóch części (lewej i prawej) w skład każdej wchodzą:

Przedsionek, do którego spływa krew dużymi żyłami. W przedsionku ciśnienie jest niskie, służy ono jako „śluza” dla krwi, która przepływa dalej do komory.

Komora, która otrzymuje krew z przedsionka pod niedużym ciśnieniem. Następnie kurczy się, generując wysokie ciśnienie i wyrzucając krew przez dużą tętnicę (dla lewej komory tętnicą tą jest aorta, dla prawej – pień tętnicy płucnej).

Serce zbudowane jest więc z:

dwóch przedsionków (prawy i lewy),

dwóch komór (prawa i lewa), 

czterech zastawek – po dwie z każdej strony, aby krew nie cofała się z komór do przedsionków; zastawki żylne są między przedsionkami i komorami: dwudzielna po stronie lewej i trójdzielna po stronie prawej; 

dużych naczyń do komór – zastawki tętnicze pnia płucnego i aorty. 

Cykle pracy serca

Mięsień sercowy pompuje krew do łożyska naczyniowego dzięki powtarzającym się cyklom napełniania i opróżniania jam serca – najpierw przedsionków, a następnie komór. Na cykl pracy serca (cykl hemodynamiczny) składają się dwie fazy: skurczu i rozkurczu. W fazie rozkurczu zastawki aorty i tętnicy płucnej są zamknięte, a zastawki przedsionkowo-komorowo – otwarte. 

Skurcze serca są kontrolowane przez układ bodźcotwórczo-przewodzący serca. Jest on zbudowany ze specjalnych komórek, w których wytwarzany jest impuls elektryczny pobudzający mięsień do skurczu. 

Skurcz obu przedsionków i komór zachodzi równocześnie. Cykl pracy serca jest następujący: 

1. Faza biernego napełniania komór – przedsionki i komory rozkurczone, zastawki żylne otwarte, a tętnicze – zamknięte; krew napływa przez przedsionki do komór.

2. Faza czynnego napełniania komór – występuje skurcz przedsionków. 

3. Początek skurczu komór – następuje skurcz izowolumetryczny („stałoobjętościowy”). Zamykają się zastawki żylne, a tętnicze jeszcze są zamknięte, bo ciśnienie w tętnicach chwilowo jest wyższe niż w komorach. Przez krótką chwilę wszystkie zastawki są zamknięte.

4.Faza coraz silniejszego kurczenia się komór – komory przepychają krew przez otwierające się w tym momencie zastawki. Na tętnicach obwodowych wyczuwalna jest fala tętna.

Cały cykl pracy serca zdrowej osoby dorosłej trwa od 0,8 do 1 sekundy, a częstotliwość rytmu serca wynosi około 60–80 uderzeń na minutę.

Częstotliwość pracy serca zmienia się wraz z wiekiem: 

   

Noworodki ok. 130–140/min.

Niemowlęta ok. 120–140/min.

Małe dzieci (do 5 lat) ok. 100–120/min.

Dzieci w wieku szkolnym ok. 90–100/min.

Młodzież ok. 70–90/min.

Osoby dorosłe ok. 60–80/min.

Inne wpisy w tej kategorii

Czynniki ryzyka otyłości i nadwagi

2021-07-06

Czynniki ryzyka otyłości i nadwagi

Czynniki ryzyka otyłości i nadwagi Otyłość jest stanem zagrażającym życiu. Tkanka tłuszczowa to bardzo ważny narząd endokrynny, który wpływa na pracę  poszczególnych hormonów. Jednak gdy tkanka [...]

Czytaj dalej

Zespół Cushinga

2021-07-05

Zespół Cushinga

Zespół Cushinga Być może osoby zmagające się z otyłością trzewną, czyli tzw. tłuszczową oponką wokół brzucha, zetknęły się z opinią, że za ten stan może odpowiadać nadmierne wydzielanie kortyzol [...]

Czytaj dalej

Otyłość i nadwaga – okiem farmaceuty i lekarza

2021-07-05

Otyłość i nadwaga – okiem farmaceuty i lekarza

Otyłość i nadwaga – okiem farmaceuty i lekarza Wielu ludzi nie jest zadowolonych ze swojego wyglądu. A ile razy nam samym zdarzyło się uraczyć kogoś komentarzem typu: „z czego ty się chcesz odch [...]

Czytaj dalej

TAXYFOLINA Forte - Witamina P BAJKALSKA

2021-07-02

TAXYFOLINA Forte - Witamina P BAJKALSKA

Dihydrokwercetyna (Taxyfolina, DHQ) – silna cząsteczka antyoksydacyjna i sygnalizacyjna. Dihydrokwercetyna potocznie nazywa się ją witaminą „P bajkalską”, taxifolin, taksyfoliną a także dihy [...]

Czytaj dalej

Rozpoznanie i leczenie otyłości

2021-06-29

Rozpoznanie i leczenie otyłości

Rozpoznanie i leczenie otyłości Na naszym portalu można przeczytać artykuł pt.: Jak zapobiegać otyłości. Jednak co, jeśli nadwaga lub otyłość już się rozwinęła? W dzisiejszych czasach o taki sta [...]

Czytaj dalej

Alergenne działanie pyłku kwiatowego i jadu pszczelego

2021-06-29

Alergenne działanie pyłku kwiatowego i jadu pszczelego

Alergenne działanie pyłku kwiatowego i jadu pszczelego Miód jest produktem odżywczym i leczniczym. Regularne spożywanie produktów pszczelich może warunkować działania lecznicze. Wspomniany miód [...]

Czytaj dalej