Sód

Sód

Sód jest szóstym wśród najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków występujących w skorupie ziemskiej. Większość przemysłowych związków sodu wyrabia się z chlorku sodu (NaCl), jego światowa produkcja wynosi ponad 200 mln ton i najczęściej pozyskuje się go z soli kamiennej wydobywanej w kopalniach. Symbol chemiczny sodu: Na, pochodzi od wyrazu natrium, łacińskiej nazwy sodu, z kolei nazwa „sód” pochodzi od sodanum – średniowiecznego łacińskiego słowa określającego ówczesny środek na ból głowy.

Funkcje sodu

Sód wraz z jonem chlorkowym w organizmie ludzkim w płynach zewnątrzkomórkowych biorą udział w:

  • regulowaniu ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych,
  • utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej,
  • ochronie organizmu przed nadmierną utratą wody,
  • utrzymaniu sprawności mięśni i nerwów,
  • regulacji aktywnego transportu składników pokarmowych, np. witaminy lub aminokwasy.

Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych i jest jednym z najważniejszych elektrolitów – jego rozpuszczone jony przyczyniają się do regulowania poziomu nawodnienia organizmu. Z drugiej strony nadmiar chlorku sodu (soli) to zatrzymanie wody w organizmie, obrzęki i wzrost osmotycznego ciśnienia krwi.

Zwiększone ryzyko i objawy niedoboru 

Zwiększone ryzyko niedoboru występuje u osób niedożywionych, u których w diecie są niedobory sodu, a także nadmierne picie wody. Długotrwałe, ciężkie wymioty, biegunka, sporty wytrzymałościowe, utrata krwi, masy mięśni, nadmierne i uporczywe pocenie się (np. w saunie) i poparzenia – to kolejne czynniki, które powodują uszczuplenie zasobów sodu. Choroby lub nieprawidłowości, które wpływają na zaburzenia w gospodarce sodu to: mukowiscydoza, wypryski skórne, niedoczynność kory nadnerczy, śpiączka ketonowa.

Objawy niedoboru:

  • pragnienie,
  • bóle głowy,
  • słaba koncentracja,
  • zawroty głowy,
  • apatia,
  • zmęczenie,
  • nudności,
  • tendencja do płaczu,
  • stan splątania,
  • skurcze mięśni,
  • bóle mięśni przy bardzo wyczerpujących sportach wysiłkowych,
  • niedociśnienie tętnicze,
  • śpiączka,
  • tachykardia,
  • napady epileptyczne,
  • obrzęk mózgu.


Źródła sodu w pożywieniu

Sód występuje zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Głównym źródłem sodu jest chlorek sodu, znany jako sól kuchenna, obecny powszechnie w wędlinach, serach podpuszczkowych lub śledziach solonych. Jedynie 10 proc. sodu pochodzi z nieprzetworzonych produktów spożywczych, takich jak: mleko i jego przetwory, białko jaja, mięso, warzywa.

Sodowe BHP

Nadmiar soli kuchennej u osób podatnych wywołuje nadciśnienie tętnicze krwi, zwiększa ryzyko choroby nowotworowej żołądka i udaru mózgu.

Ciekawostka

W starożytnym Egipcie sproszkowanego węglanu sodu używano przy mumifikacji zwłok jako środka wysuszającego ciało.

Opracowała Agata Majcher

Bibliografia

Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014.

Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, Warszawa 2019.

Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010.

Inne wpisy w tej kategorii

Jak długo należy stosować probiotyki po antybiotykoterapii?

2025-08-13

Jak długo należy stosować probiotyki po antybiotykoterapii?

Z dzisiejszego artykułu dowiesz się także, jakie szczepy probiotyczne są najbardziej skuteczne i jakie czynniki wpływają na regenerację mikrobioty.

Czytaj dalej

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

2025-05-15

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA – ang. branched chain amino acids) należą do grupy aminokwasów alifatycznych. Są aminokwasami egzogennymi, czyli takimi, które nie mogą być syntetyzow [...]

Czytaj dalej

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

2025-04-23

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

ALFA9 to zaawansowany produkt oparty na synergii lucerny siewnej, fermentacji, liofilizacji i mocy superowoców. To nie suplement diety – to żywność funkcjonalna nowej generacji. Sprawdź.

Czytaj dalej

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

2025-04-15

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

Dwa składniki, które coraz częściej pojawiają się w świadomej suplementacji, to cytykolina i colostrum bovinum, czyli siara bydlęca. Warto przyjrzeć się im bliżej.

Czytaj dalej

Ashwagandha i rhodiola w walce z osłabieniem

2025-04-07

Ashwagandha i rhodiola w walce z osłabieniem

Postanowiłem przypomnieć o dwóch szczególnych roślinach, stanowiących remedium na osłabienie i brak witalności, a są to ashwagandha oraz rhodiola

Czytaj dalej

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

2025-03-06

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

Czy wiesz, że to, jak się czujesz na co dzień, może zależeć od maleńkich organizmów, które od wieków wspierają zdrowie ludzi? Drożdże piwowarskie to skarbnica składników odżywczych.

Czytaj dalej