Majeranek 15g
Majeranek ceni się za jego słodki, ale i lekko szczypiący smak – to jeśli chodzi o walory kulinarne. Roślina ta jest też wykorzystywany jako środek w ziołolecznictwie do łagodzenia różnych dolegliwości. Co do zawartości składników odżywczych, to majeranek jest źródłem witamin (B, C, A i K) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas).
Cena brutto 4,00 zł
Majeranek ogrodowy (Origanum Majorana L.) to zioło, które jest uprawiane w wielu częściach świata. Jednak jego kolebką jest południowo-wschodnia część rejonu basenu Morza Śródziemnego. Majeranek ceni się za jego słodki, ale i lekko szczypiący smak – to jeśli chodzi o walory kulinarne. Roślina ta jest też wykorzystywany jako środek w ziołolecznictwie do łagodzenia różnych dolegliwości. Co do zawartości składników odżywczych, to majeranek jest źródłem witamin (B, C, A i K) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas).
Majeranek w medycynie naturalnej (a także konwencjonalnej) był i jest wykorzystywany jako zioło niwelujące kaszel, katar czy działające łagodząco na chore zatoki. Jest też stosowany do wspomagania leczenia trudno gojących się ran. Z majeranku można zrobić samodzielnie maść na katar (suszony majeranek plus maść z witaminą A do smarowania płatków nosa), przygotować inhalację (znakomicie działa ona na chore zatoki) czy też napar na kaszel (działanie wykrztuśnie – polecany przy kaszlu mokrym); taki napar działa także jako płukanka przy bólu gardła. Łagodzący wpływ majeranku powinny też docenić kobiety w ciąży zmagające się z mdłościami. Zioło stosowane jest również na kłopoty z trawieniem.
W kuchni polskiej majeranek jest bardzo dobrze znany (popularny jest też w kuchni francuskiej i niemieckiej). Przyprawia się nim potrawy ciężkostrawne jak mięsa (wieprzowina, baranina) czy zupy z roślin strączkowych. Bez majeranku trudno sobie wyobrazić niektóre wyroby wędliniarskie. Zioło jest też często wykorzystywane zamiast soli, a dodane do smalcu przedłuża jego przydatność do spożycia.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Majeranek 15g
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2024-01-02
Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą
2023-11-23
Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm
2023-05-31
Prozdrowotna kuchnia azjatycka
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
2023-03-20
Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć
2023-03-07
O pasożytach raz jeszcze
2023-01-24
Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert
2023-01-23
Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii
2023-01-17
Pozbyć się pasożytów
2022-12-29
Jak zadbać o serce
2022-10-21
Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek
2022-08-29
Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12
Pan Jan od ziół
2022-07-07
Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących
2022-04-11
Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik
2022-04-05
Majeranek
2022-03-15
Zioła prowansalskie
2022-03-08
Zioła szwedzkie Marii Treben
2022-02-18
Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast
2021-04-08
Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji
2021-03-25
Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych
2021-02-22
Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)
2021-02-02
Metoda dr. Kneippa
2021-02-02
Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte
2020-11-23
O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół
2020-11-02
Fosfor
2020-10-22
Morfologia krwi – o czym nam powie?
2020-10-22
Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?
2020-07-17
BRAHMI (Bacopa monnieri)
2020-07-17
Tatarak (Acorus calamus)
2020-07-17
VASAKA (Justicia adhatoda)
2020-07-17
SHATAVARI (Asparagus racemosus)
2020-07-13
SARIVA (Hemidesmus indicus)
2020-07-10
NEEM (Azadirachta indica)
2020-07-10
HARITAKI (Terminalia chebula)
2020-07-10
TULSI (Ocimum sanctum)
2020-07-10
GOTU KOLA (Centella asiatica)
2020-07-09
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
2020-06-05
Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat
2020-06-05
Korzeń prawoślazu
2020-06-05
Moringa
2020-06-04
Trawa cytrynowa
2020-06-04
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Morwa biała – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie
2020-05-19
Czarnuszka
2020-05-04
Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość
2020-05-04
Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie
2020-05-04
Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie
2020-04-27
Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie
2020-04-06
Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie
2020-04-02
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
2020-04-02
Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy
2020-04-02
Jak zażywać koper włoski
2020-04-02
Gotu kola
2020-04-02
Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób
2020-03-26
Gwiazdnica pospolita
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również