Szczodrak krokoszowaty leuzea korzeń 250g
Szczodrak krokoszowaty (leuzea krokoszowata) to bylina należącą do rodziny astrowatych. Substancjami czynnymi rośliny są: ekdysteroidy. Substancje zawarte w szczodraku zaliczane są do adaptogenów. Szczodrak krokoszowaty według literatury był wykorzystywany, gdyż: wspiera procesy odnowy tkanek po zabiegach operacyjnych, odnawia system odpornościowy, obniża poziom cukru i cholesterolu, wzmacnia działanie gruczołów płciowych, pozytywnie wpływa na potencję i reguluje cykl miesiączki, wzmacnia odporność całego organizmu, hamuje procesy fizycznego i psychicznego starzenia się, wspomaga trawienie i przemianę materii, usuwa z organizmu metale ciężkie i substancje trujące, poprawia ogólny stan w depresjach, dodaje optymizmu
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 92,00 73,60 zł
SZCZODRAK KROKOSZOWATY (LEUZEA) – KORZEŃ
Szczodrak krokoszowaty (leuzea krokoszowata) to bylina należącą do rodziny astrowatych. Jest rośliną długowieczną (w stanie dzikim dorasta do 75–100 lat). Kwitnie od czerwca do sierpnia, a jej kwiaty mają barwę purpurowoliliową. Rośnie ona w surowym subalpejskim klimacie południowo-środkowej Syberii (Ałtaj, Góry Sajańskie) w północnej Mongolii i wschodnim Kazachstanie. „Korzeń marala” to nazwa, która została nadana szczodrakowi przez mieszkańców Syberii. Cervus elaphus maral to azjatycki podgatunek jelenia, dla którego leuzea jest ulubionym pożywieniem. Substancjami czynnymi rośliny są: ekdysteroidy (ekdysteron, inokosteron, integristeron A i B, a także inne). Substancje zawarte w szczodraku zaliczane są do adaptogenów.
Szczodrak krokoszowaty według literatury był wykorzystywany, gdyż:
- wspiera procesy odnowy tkanek po zabiegach operacyjnych,
- zwiększa odporność na stres, poprawia ogólny stan organizmu, wspiera metabolizm białka,
- harmonizuje gruczoły wydzielania wewnętrznego, zwiększa ich działanie (choroby trzustki, wątroby, śledziony – przypadkach ostrych, jak i przewlekłych),
- odnawia system odpornościowy,
- obniża poziom cukru i cholesterolu (cukrzyca, choroby naczyń),
- wzmacnia działanie gruczołów płciowych, pozytywnie wpływa na potencję i reguluje cykl miesiączki,
- wzmacnia odporność całego organizmu,
- hamuje procesy fizycznego i psychicznego starzenia się,
- wspomaga trawienie i przemianę materii (pozytywnie wpływa na energetyczne wykorzystanie pokarmu),
- usuwa z organizmu metale ciężkie i substancje trujące,
- pozytywnie wpływa na mięsień serca (w trakcie rehabilitacji po wylewie),
- zwiększa przepływ krwi i lekko podnosi ciśnienie krwi,
- poprawia czynności mózgu i centralnego układu nerwowego,
- poprawia ogólny stan w depresjach, dodaje optymizmu,
- podnosi skuteczność mięśni poprzecznych.
Przygotowanie:
Napar – łyżeczkę od herbaty rozdrobnionego kłącza gotować od 7 do 10 minut w litrze wody. Pozostawić do naciągnięcia na 30 minut. Pić jako tonizującą herbatkę 2 razy dziennie po szklance przed jedzeniem.
Odwar – łyżeczkę od herbaty (lud 2) suszonego lub świeżego rozdrobnionego kłącza z korzeniami gotować pół godziny w szklance wody, pozostawić do naciągnięcia pod przykryciem na 4 godziny. Odcedzić. Pić po jednej łyżce stołowej 3 razy dziennie przed jedzeniem (środek pobudzający przy fizycznym i umysłowym zmęczeniu).
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
- Encyklopedia
- Oczyszczanie organizmu
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
2023-10-06
Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - naturalny antybiotyk
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
2023-03-20
Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć
2023-03-07
O pasożytach raz jeszcze
2023-02-20
Bniec biały
2023-02-07
Mniszek lekarski – właściwości dla zdrowia
2023-01-24
Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert
2023-01-23
Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii
2023-01-17
Pozbyć się pasożytów
2022-12-29
Jak zadbać o serce
2022-10-21
Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek
2022-08-29
Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12
Pan Jan od ziół
2022-07-07
Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących
2022-04-11
Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik
2022-03-15
Zioła prowansalskie
2022-03-08
Zioła szwedzkie Marii Treben
2022-02-24
Kreatynina – marker sprawności nerek
2022-02-18
Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast
2022-01-03
Helicobacter pylori – jak leczyć
2021-12-29
Szczodrak krokoszowaty – bylina z dalekiej Syberii i… zioło Dżyngis-chana
2021-12-16
Helicobacter pylori – przebiegła bakteria
2021-04-08
Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji
2021-03-25
Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych
2021-02-22
Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)
2021-02-02
Metoda dr. Kneippa
2021-02-02
Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte
2020-11-23
O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół
2020-11-02
Fosfor
2020-10-22
Morfologia krwi – o czym nam powie?
2020-10-22
Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?
2020-07-17
BRAHMI (Bacopa monnieri)
2020-07-17
Tatarak (Acorus calamus)
2020-07-17
VASAKA (Justicia adhatoda)
2020-07-17
SHATAVARI (Asparagus racemosus)
2020-07-13
SARIVA (Hemidesmus indicus)
2020-07-10
NEEM (Azadirachta indica)
2020-07-10
HARITAKI (Terminalia chebula)
2020-07-10
TULSI (Ocimum sanctum)
2020-07-10
GOTU KOLA (Centella asiatica)
2020-07-10
BHRINGRAJ (Eclipta alba)
2020-07-10
ASHWAGANDHA (Withania somnifera)
2020-07-09
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
2020-06-05
Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat
2020-06-05
Korzeń prawoślazu
2020-06-05
Moringa
2020-06-04
Trawa cytrynowa
2020-06-04
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Morwa biała – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie
2020-05-19
Czarnuszka
2020-05-04
Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość
2020-05-04
Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie
2020-05-04
Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie
2020-04-27
Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie
2020-04-06
Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie
2020-04-02
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
2020-04-02
Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy
2020-04-02
Jak zażywać koper włoski
2020-04-02
Gotu kola
2020-04-02
Zapalenie oskrzeli
2020-04-02
Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób
2020-04-02
Astma
2020-04-02
Ashwagandha
2020-03-26
Gwiazdnica pospolita
2020-03-17
Adaptogeny
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również
Bakterie probiotyczne uzupełniające naturalną florę...