Dzika róża - wspomaganie ukłądu krążenia

Dzika róża - wspomaganie ukłądu krążenia

Dzika róża (Rosa canina L.) jest krzewem, który należy do rodzinny różowatych. Roślina od dawna jest wykorzystywana w medycynie ludowej i znana jako „szypszyna” oraz „psia róża”. Występuje w Europie, Afryce, Azji i Oceanii. Rośnie dziko przy drogach, miedzach, w zaroślach, a także porasta skraje lasów. Ma charakterystyczny przyjemny zapach. 

Skład

Owoce dzikiej róży zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, C, E oraz K. W składzie tej rośliny występują także: polifenole, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, a także karotenoidy. Nie brakuje też minerałów takich jak wapń, potas, krzem, żelazo, czy magnez.  

Na wzmocnienie organizmu 

Dzika róża jest bogatym źródłem witaminy C. Dzięki niej tkanki łatwiej się regenerują, a także wolniej starzeją. Podnosi się system odporności, co wpływa na fakt, że organizm jest mniej podatny na infekcje wirusowe. Produkty na bazie dzikiej róży doskonale wzmacniają, dlatego warto je przyjmować w czasie osłabienia, przemęczenia i przy dużym wysiłku fizycznym. Poprawiają one samopoczucie zarówno fizyczne, jak też psychiczne. Dlatego zaleca się je osobom szczególnie narażonym na stres. 

Na poprawę zdrowia

Dzika róża świetnie sprawdza się w przypadku wystąpienia chorób, przeziębień i innych infekcji wirusowych, ponieważ wpływa na zmniejszenie i skrócenie ich objawów. Pomaga przy zapaleniach gardła i grypie. Hamuje rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Substancje zawarte w dzikiej róży wpływają na wzmocnienie i efektywniejsze funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych organizmu człowieka, np. nerek. Pomagają też złagodzić dolegliwości objawiające się przy występowaniu stanów zapalnych układu moczowego.  

Dodatkowe zalety spożywania dzikiej róży

Do zalet dzikiej róży należą: 

  • wzmocnienie komórek tętnic,
  • wspomaganie układu krążenia i chorób serca, 
  • zabezpieczanie organizmu przed szkorbutem, 
  • hamowanie rozwoju wolnych rodników, co skutkuje zminimalizowaniem wystąpienia  chorób nowotworowych,
  • zapobieganie chorobie wrzodowej,
  • utrzymywanie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie człowieka,
  • wpływ na wzmocnienie organizmu kobiety będącej w ciąży,
  • poprawa jakości skóry, a także paznokci,
  • systematyczne spożywanie dzikiej róży wpływa na lepszy wygląd włosów, 
  • pomoc przy niestrawności,
  • polecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem, 
  • obniżenie stanu ,,złego” cholesterolu, 
  • zapobieganie osteoporozie,
  • ochrona przed uszkodzeniem błony komórkowe wątroby,
  • zalecana przy występowaniu biegunki, 
  • wpływ na uspokojenie, 
  • działanie żółciopędne.


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2025-08-28

Magnez – życiodajny biopierwiastek

Człowiek nie może być zdrowy bez magnezu. Ten niedoceniany biopierwiastek jest niezbędny do życia wielu organizmów żywych (nie tylko ludzi). Co jednak powoduje, że latem tracimy go tak dużo? Sprawdź.

Czytaj dalej

Oznaki niedoboru witaminy D

2025-08-22

Oznaki niedoboru witaminy D

Niedobór witaminy D to powszechny problem, który może dotknąć niemal każdego, jednak niektóre grupy osób są szczególnie na niego narażone. Kto powinien szczególnie zadbać o kontrolę poziomu witaminy D

Czytaj dalej

Jak długo należy stosować probiotyki po antybiotykoterapii?

2025-08-13

Jak długo należy stosować probiotyki po antybiotykoterapii?

Z dzisiejszego artykułu dowiesz się także, jakie szczepy probiotyczne są najbardziej skuteczne i jakie czynniki wpływają na regenerację mikrobioty.

Czytaj dalej

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

2025-05-15

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA – ang. branched chain amino acids) należą do grupy aminokwasów alifatycznych. Są aminokwasami egzogennymi, czyli takimi, które nie mogą być syntetyzow [...]

Czytaj dalej

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

2025-04-23

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

ALFA9 to zaawansowany produkt oparty na synergii lucerny siewnej, fermentacji, liofilizacji i mocy superowoców. To nie suplement diety – to żywność funkcjonalna nowej generacji. Sprawdź.

Czytaj dalej

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

2025-04-15

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

Dwa składniki, które coraz częściej pojawiają się w świadomej suplementacji, to cytykolina i colostrum bovinum, czyli siara bydlęca. Warto przyjrzeć się im bliżej.

Czytaj dalej