FLEKSITARIANIZM – nowy trend dietetyczny

FLEKSITARIANIZM – nowy trend dietetyczny

Nie od dziś wiadomo, że dieta oparta na eliminacji mięsa i produktów mięsnych ogranicza ryzyko zachorowań na wiele chorób przewlekłych, takich jak: arterioskleroza (miażdżyca) i nadciśnienie tętnicze, które prowadzą do chorób serca. Weganizm oraz wegetarianizm (wszystkie jego odmiany) to również doskonałe antidotum na wszechobecną cukrzycę oraz choroby nowotworowe, które są już faktyczną pandemią. Poza paleniem tytoniu i alkoholizmem to główne przyczyny przedwczesnej śmierci mieszkańców krajów tzw. wysokorozwiniętych. Wzrost świadomości w ostatnich latach spowodował, że wielu ludzi przechodzi na diety wykluczające (całkowicie lub częściowo) mięso i jego przetwory – należy się tylko z tego cieszyć. Niektórzy jednak nie są zdolni do drastycznych mięsnych postów. Fleksitarianizm to właśnie odpowiednia propozycja dla takich osób.

Czym jest dieta fleksitariańska?

Nazwa pochodzi od słowaflexible(z j. angielskiego: „elastyczny”, „giętki”). Dieta fleksitariańska jest właśnie elastycznym sposobem żywienia, niewymagającym ekstremalnych wyrzeczeń, a więc łatwa do zastosowania, a zarazem – co najważniejsze – sprzyjająca zdrowiu.

Główna i jakże prosta zasada omawianej diety to: dużo warzyw – mało mięsa, z naciskiem właśnie na znaczne ograniczenie białka i tłuszczu zwierzęcego – głównych winowajców wspomnianych już chorób przewlekłych. Organizm człowieka (anatomicznie roślinożerczy) jest niezdolny do wydalania nadmiernej ilości tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu. Zalegając długo w przewodzie pokarmowym, wytwarza toksyczny kwas moczowy, która zatruwa cały organizm.

Główne założenia diety fleksitariańskiej

Od głównej zasady: dużo warzyw – mało mięsa przejdźmy do szczegółów. Omawianą dietę można sprowadzić do sześciu prostych zasad, czterech zasadniczych i dwóch dodatkowych.

A zatem:

  1. Jadłospis składa się głównie z produktów pochodzenia roślinnego, czyli: warzyw, owoców, orzechów i pestek nasion. Węglowodany pochodzą przede wszystkim z pełnych ziaren zbóż, natomiast białko z roślin strączkowych (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica). Zdrowe tłuszcze czerpiemy zaś z orzechów, pestek nasion i olejów roślinnych z pierwszego tłoczenia na zimno. Owoce z uwagi na zawartość fruktozy stosujemy jedynie jako dodatki, czyli w formie przekąsek lub deserów. Jak widzimy, dieta ta jest bogata w jakże cenny błonnik.
  2. Posiłki powinny zawierać cenne kwasy omega-3. Znajdują się one przede wszystkim we wspomnianych już olejach roślinnych (zalecane są: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany oraz z pestek dyni), roślinach oleistych, orzechach i pestkach nasion. Dopuszczalna jest również suplementacja.
  3. Do maksimum ograniczone jest mięso i wyroby mięsne. W omawianej diecie nie ma jednoznacznej normy ich spożycia. Generalną zasadą jest sporadyczne jadanie produktów zwierzęcych – im mniej, tym lepiej. Oprócz mięsa dotyczy to również nabiału. Do maksymalnego ograniczenia można dochodzić stopniowo i powoli, aż do ilości pożądanej – np. 1–2 posiłki mięsne tygodniowo. Najlepiej wybierać mięso białe (drobiowe), ryby morskie, a mięso czerwone (wieprzowina, wołowina) powinno się znaleźć na stole w ostateczności.
  4. Wybieramy produkty wysokiej jakości. Mięso (ale także warzywa i owoce) powinny pochodzić z hodowli i upraw ekologicznych pozbawionych antybiotyków, pestycydów i pozostałej chemii stosowanej przemysłowo. Unikajmy produktów przemysłowych i wysokoprzetworzonych.

    Dodatkowo:

  5. Z diety eliminujemy złe węglowodany, czyli produkty z oczyszczonej mąki (pieczywo, makarony), produkty cukiernicze i słodkie napoje.
  6. Do posiłków dodajemy duże ilości ziół jako przypraw – są zdrowe i nadają posiłkom przecudnych smaków.

Korzyści zdrowotne wynikające z diety fleksitariańskiej

Jak widzimy, nie jest to jakaś dieta wymagająca rygorystycznych wyrzeczeń. Jest elastyczna, więc stosunkowo łatwo ją wprowadzić w życie, stąd jej popularność. Fleksitarianizm możemy zaliczyć do diet typowo eliminacyjnych, czyli do maksimum redukujemy mięso i wyroby z niego. Myśląc ogólnie o żywieniu, należy pamiętać o zasadzie mówiącej o tym, że większe znaczenie ma to, czego unikamy w menu, aniżeli to, co mamy jeść. W omawianej diecie eliminujemy przede wszystkim wyroby mięsne, ale przy okazji i inne produkty odzwierzęce oraz te wyprodukowane z oczyszczonej mąki i słodycze.

Fleksitarianizm staje się ostatnimi laty bardzo modnym stylem żywienia. Szczególnie wśród gwiazd ekranu i celebrytów. Ponoć 24 mln ludzi na całym świecie stosuje już wyżej opisane zasady żywienia z korzyścią dla swojego zdrowia.

Osoby z nadwagą, a nawet otyłością, wdrażając w życie te sześć reguł, na pewno zrzucą zbędne kilogramy, co już samo w sobie przyczyni się do powrotu energii i zdrowia. Fleksitarianizm powoduje obniżenie poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów, czyli głównych winowajców miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Omawiana dieta sprzyja również diabetykom, ponieważ powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi. Nie oznacza to, że zalecana jest tylko osobom z tymi przypadłościami. Warto zdrowo odżywiać się, będąc jeszcze zdrowym, albowiem zawsze profilaktyka powinna wyprzedzać leczenie – w wielu przypadkach niepotrzebne.
Miejmy zatem pełną świadomość w temacie tego, co spożywamy, dbając tym samym o swoje jakże cenne i jedyne zdrowie.


Opracował Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

2025-12-12

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

Czy wirusy rzeczywiście „słabną”, gdy sięgamy po dietę bogatą w te barwne substancje? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

2025-12-05

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

Moment, w którym z serca szykujesz mikołajkowy prezent, jest jednocześnie małą interwencją prozdrowotną dla twojej psychiki i układu odpornościowego. Sprawdź co jeszcze zyskujesz dając prezent.

Czytaj dalej

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

2025-12-04

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

Nie jest dziś żadną tajemnicą, że większość chorób wynika z nieodpowiedniego jedzenia, ale jednocześnie wiemy też, że jedzenie może być lekarstwem. Grecki „ojciec medycyny” Hipokrates wieki temu [...]

Czytaj dalej

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

2025-12-01

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

Stabilizacja ciała potrzebna jest nie tylko tym osobom, które uprawiają sport. Wpływa na lepszą koordynację ruchową i ma zastosowanie na różnych płaszczyznach życia.

Czytaj dalej

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

2025-11-27

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

Choć wiele kobiet doświadcza w tym czasie spadku energii, wahań nastroju czy uderzeń gorąca, to świadome, holistyczne podejście może sprawić, że menopauza stanie się łagodnym, naturalnym etapem życia.

Czytaj dalej

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

2025-11-17

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

W trakcie cyklu miesiączkowego tkanka endometrium pogrubia się, przygotowując macicę do ewentualnej implantacji zarodka. Zgodnie z ajurwedą, ten proces wynika z działania poshaka kapha. Poznaj go.

Czytaj dalej