Kapary – symbol ludzkiej kondycji

Kapary – symbol ludzkiej kondycji

Kapary (Capparis L.) to gatunek roślin należący do rodziny kaparowatych. Występują przede wszystkim w: rejonie śródziemnomorskim, Azji, Australii oraz na niektórych wyspach Oceanu Spokojnego, czyli Pacyfiku. Trudno dziś wyobrazić sobie kuchnię włoską, grecką czy francuską bez kaparów.

Te małe o cierpkim smaku kulki zaczynają doceniać także smakosze innych kuchni europejskich. Przyjrzyjmy się bliżej tym coraz bardziej popularnym również w Polsce – owocom kapara.


Przyprawa, ale też lek

Do całej rodziny należy 139 gatunków tej rośliny. Niektóre odmiany są typowo ozdobne, inne służą jako przyprawa (na przykład pąki kwiatowe kaparów ciernistych) szczególnie w kuchni francuskiej a jeszcze inne stosowane są w ...lecznictwie.

W Polsce mamy jeszcze niewielki wybór, ale na rynku dostępne już są pączki kaparu ciernistego – zazwyczaj marynowane w zalewie octowej. Z wyglądu przypominają zielone oliwki, ale są dużo ostrzejsze w smaku. Nie jest on zawsze jednakowy, albowiem każdy gatunek tego owocu ma troszkę inny posmak. Kapary cenione są jednak we Francji, Grecji, Włoszech i Hiszpanii za wyjątkowy smak, aromat, ale też za prozdrowotne właściwości. Kapary cierniste wymienione są nawet w Biblii, a zdaniem biblistów są one symbolem ludzkiej kondycji.


Młodość i kondycja

Kapary to bogate źródło witamin, minerałów oraz innych prozdrowotnych składników. Zawierają między innymi polifenole będące naturalnymi strażnikami przed działaniem wolnych rodników, które jak wiemy odpowiadają za rozwój chorób nowotworowych oraz proces starzenia organizmu. Antyoksydanty wzmacniają też ogólnie ustrój przed różnego rodzaju infekcjami.
 
Pączki omawianej rośliny zawierają również witaminę C, która również opóźnia starzenie, ale i podnosi odporność organizmu, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Obecna także w pączkach rutyna spowalnia utlenianie się witaminy C oraz wspomaga jej przyswajanie. Podobnie działają kwercetyna oraz kemferol pomagają wchłaniać witaminy i minerały oraz odmładzają nasze ciało.
Kapary to również niezbędna witamina A, która zapobiega chorobom wzroku (w szczególności tak zwanej kurzej ślepocie) a wraz z witaminą C poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Przyspiesza też gojenie się ran, wzmacnia układ immunologiczny. Badania dowodzą niezbicie, że witamina A ogranicza ryzyko oraz spowalnia rozwój raka: jelita grubego, płuc i piersi.

Kapary to także skarbnica: sodu, magnezu, wapnia i potasu, czyli bardzo istotnych minerałów dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak wiadomo, nadmiar sodu może powodować ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, dlatego warto odpowiednio zbilansować swoją dietę – szczególnie dotyczy to osób, u których zdiagnozowano już tę powszechną przypadłość. Z kaparami (podobnie zresztą jak ze wszystkim) nie należy przesadzać, ale też zbytnio nie przejmować się tymi obostrzeniami. Sam często jadam te przepyszne pączki i nie zauważyłem niepokojących zmian w ciśnieniu tętniczym.


Zdrowe serce, wątroba i jelita

Kapary nadają posiłkom fantastyczny posmak, stanowiąc jednocześnie naturalny lek. Cierpki smak powoduje, że te zielone kuleczki są doskonałym antidotum na dolegliwości wątrobowe i całego układu pokarmowego. Doskonale regulują procesy metaboliczne, łagodzą ponadto udręki żołądkowo-jelitowe (wzdęcia, biegunki, ale i zaparcia). Poprawiają pracę jelit, ich perystaltykę i wypróżnianie. Niska kaloryczność kaparów pomaga jednocześnie w procesie odchudzania.

Wspomnianą już wyżej opinię biblistów potwierdzają badania naukowe i praktyka, albowiem stwierdzono pozytywny wpływ spożywania kaparów na kondycję i energię życiową oraz  na zwiększenie libido. Stąd też kapary uznawane są za znakomity afrodyzjak.

Kapary to także klucz do zdrowego serca i układu krążenia. Obecne w nich antyoksydanty skutecznie regulują działanie krwiobiegu, zapobiegając jednocześnie jakże powszechnej miażdżycy.

Ostra kuchnia śródziemnomorska

Dla miłośników ostrych smaków kapary to doskonałe rozwiązanie. W smaku przypominają oliwki z chrzanem, ale tak naprawdę trudno je zastąpić. Mogą stanowić doskonały (a przy tym zdrowy) dodatek do: sosów, sałatek, makaronów, pizzy czy dań mięsnych (tych jednak nie zalecam). Oryginalność i wyrazistość potraw z udziałem kaparów jest niezapomniana.A gdy dodamy do tego walory prozdrowotne, to... trudno obejść się bez tych zielonych kuleczek.

Nie zaleca się kaparów osobom z problemami sercowymi, obrzękami spowodowanymi nadmiarem wody w organizmie oraz cierpiącym na osteoporozę.

Niemniej jednak kapary stanowią znakomity (a przede wszystkim zdrowy) dodatek do posiłków i warto, aby kuchnia polska, śladem kuchni włoskiej, greckiej czy francuskiej, zaadaptowała je.


Opracowanie Sławomir Śmiełowski




Inne wpisy w tej kategorii

Festiwal Kultury Zdrowia - Pełnia Zdrowia bez Leków już 2.03.2024 w Katowicach

2024-02-14

Festiwal Kultury Zdrowia - Pełnia Zdrowia bez Leków już 2.03.2024 w Katowicach

Festiwal Kultury Zdrowia Pełnia Zdrowia bez Leków to największe w Polsce spotkanie poświęcone medycynie naturalnej, klasycznej, ziołolecznictwu i profilaktyce prozdrowotnej. Zapraszamy!

Czytaj dalej

Tłuszcze trans – czym są i jak wpływają na nasze zdrowie

2024-02-09

Tłuszcze trans – czym są i jak wpływają na nasze zdrowie

Tłuszcze trans od lat wzbudzają kontrowersje, a badania naukowe potwierdzają ich negatywny wpływ na zdrowie. W związku z tym ważne jest, abyśmy mieli świadomość ich obecności w produktach, które jemy.

Czytaj dalej

Bądź aktywny fizycznie niezależnie od pory roku

2024-02-08

Bądź aktywny fizycznie niezależnie od pory roku

W miejscu, w którym na co dzień przebywasz, możesz stworzyć własną oazę ruchu. Ściany naszego mieszkania skrywają wiele wspierających możliwości w utrzymaniu formy i dobrego samopoczucia. Sprawdź sam.

Czytaj dalej

Czy karma wraca?

2024-02-02

Czy karma wraca?

W artykule przybliżamy pojęcie karmy. Nikt z nas nie ucieknie przed konsekwencjami swoich czynów, a więc skoro tak, to czym są konsekwencje? Czy może być dobra karma i zła karma? Zapraszamy do lektury

Czytaj dalej

Dieta ketogeniczna - w jakich przypadkach znajduje szczególne zastosowanie?

2024-01-30

Dieta ketogeniczna - w jakich przypadkach znajduje szczególne zastosowanie?

W ostatnich latach dieta ketogeniczna, stała się bardzo popularnym sposobem na odchudzanie oraz na terapię różnych schorzeń. Jednak nie w każdym przypadku jest ona skuteczna. Wyjaśniamy dlaczego.

Czytaj dalej