Młody jęczmień – swojskie superfood

Młody jęczmień – swojskie superfood

Anemia, niska odporność, choroba nowotworowa to dolegliwości, przy których warto zastosować młody jęczmień. Proszek z tej rośliny (z ekologicznych upraw) od dłuższego czasu jest dość powszechnie stosowany i budzi duże zainteresowanie.

Jęczmień rośnie na glebach o wysokiej zawartości składników odżywczych. Młody zielony jęczmień w wyniku tłocznia jest przetwarzany na sok. Tłoczenie odbywa się na zimno – w temperaturze nieprzekraczającej 38°C. Potem sok jest poddawany procesowi odparowania – w wyniku czego otrzymuje się zielony suchy proszek.

Łagodne warunki tych procesów pozwalają na zachowanie aktywności biologicznej substancji zawartych w surowcu, dzięki czemu otrzymuje się koncentrat, który po wymieszaniu z wodą przypomina w smaku szpinak oraz młody groszek. Warto więc przyjrzeć się właściwościom, które ma młody jęczmień. Proszek bogaty w wiele cennych składników to prosta metoda na wsparcie swojego zdrowia. Dlatego też niepozorny zielony młody jęczmień jest zaliczany to tzw. superfood, czyli pożywienia naturalnego i bogatego w wiele składników odżywczych, które znacznie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlaczego warto przyjrzeć się możliwościom prozdrowotnym, które daje młody jęczmień? Jak stosować ten naturalny suplement? O tym wszystkim w dalszej części tekstu.


Młody jęczmień – właściwości

Sok z młodego jęczmienia (w więc i młody jęczmień proszek) ma większość witamin: A, C, E i K. To także źródło witamin z grupy B (30 razy więcej witaminy B1 niż w mleku). Poza tym młody zielony jęczmień zawiera:


•    minerały,
•    przeciwutleniacze,
•    składniki detoksykujące,
•    białka.

Jest też jeszcze jedna zaskakująca rzecz, jeśli chodzi o młody jęczmień. Właściwości jego to więcej beta-karotenu niż w marchwi, a także i 5 razy więcej żelaza niż w szpinaku. Imponujące jest także to, że młody jęczmień ma 2 razy więcej wapnia niż w krowim mleku.


Młody jęczmień – bogactwo enzymów i nie tylko

Jęczmień jest też bardzo bogaty w enzymy, a gdy jesteśmy ich pozbawieni, dochodzi do zakłócenia funkcji życiowych: trawienia, oddychania, poruszania się itd. Dlatego ważne jest, aby enzymy uzupełniać. Co więcej – od 27. roku życia produkcja enzymów powoli zaczyna słabnąć (związane jest to z procesami starzenia). A co się dzieje, gdy enzymów brakuje? Pojawiają się bóle i zmiany artretyczne, naczynia krwionośne i mięśnie zaczynają wiotczeć, krew staje się coraz gęstsza, a jej cyrkulacja coraz gorsza. W wieku 35–45 lat dalsze zmniejszenie produkcji enzymów powoduje redukcję ilości testosteronu i progesteronu. W tym wieku następują też dalsze zmiany. Znacznie spada nasza aktywność seksualna i umysłowa, obniżeniu ulega masa mięśni i kości oraz ogólny poziom energii. Około 45. roku życia organizm słabiej zaczyna przyswajać substancje odżywcze, które są potrzebne do prawidłowego działania tkanek w tym wieku często już uszkodzonych. Suplementacja m.in. preparatów z młodego jęczmienia pomaga spowolnić ten proces.


Na szczególną uwagę zasługują enzymy określane jako „podtlenki dysmutazy” (SOD). Są to, w dużym skrócie ujmując: substancje likwidujące wolne rodniki przyczyniające się do prawidłowego trawienia kwasów tłuszczowych oraz niezbędne dla zdrowia tkanki sercowej. Trudno przecenić pozytywną wartość enzymów zawartych w młodym jęczmieniu. Większość dostępnych komercyjnie preparatów enzymatycznych pozyskiwana była z: krwi, narządów i tkanek zwierząt. Enzymoterapia roślinna jest o wiele skuteczniejsza od preparatów odzwierzęcych. W roślinnych ekstraktach jest obecny niezwykle skuteczny antyoksydant. Jego aktywność prozdrowotna przeciw uszkodzeniu skóry spowodowanemu promieniowaniem UV jest ok. 500 razy wyższa niż aktywność witaminy E uważanej za podstawową substancję chroniącą skórę. Powstrzymuje on również postępy arteriosklerozy.

Białka to kolejne dobrodziejstwo, które niesie ze sobą młody jęczmień. Mają one bardzo dużą wartość odżywczą, a to dlatego, że organizm bardzo dobrze je przyswaja. Białka te pomagają przy takich schorzeniach jak wrzody przewodu pokarmowego, poza tym chronią go przed stanami zapalnymi i nadżerkami.

Zielony jęczmień – źródło chlorofilu

Chlorofil w dużych ilościach to także cecha, która wyróżnia młody jęczmień. Właściwości tego związku są cenne na wielu zdrowotnych płaszczyznach. W 1940 roku czasopismo chirurgiczne „Journal of Surgery” opublikowało wyniki badań przeprowadzonych na 1200 pacjentach, którym chlorofil przyspieszył gojenie ran.

Co jeszcze potrafi zdziałać chlorofil? Na pewno polepsza on kondycję krwi – tym samym, odtruwając ją, przyspiesza wspomniane już gojenie ran i poparzeń, a także chroni przed zapaleniami oraz zakażeniami. Chlorofil to także właściwości antymiażdzycowe. Podobnie jak enzymy ma też działanie antyoksydacyjne. Zielony jęczmień, czyli swojskie superfood,  dogania również w kwestii oczyszczania organizmu bardziej egzotyczne i bogate w chlorofil pożywienia, takie jak spirulina czy chlorella.

Na tym, że chlorofil jest przeciwzapalny i dezynfekujący nie kończą się jego prozdrowotne wartości. Ma on także właściwości dezodoryzujące. Jest używany do odświeżania oddechu i płukania gardła. Likwiduje także nieprzyjemny zapach potu oraz moczu. Co ciekawe, cząsteczka  chlorofilu ma podobną budowę chemiczną do hemoglobiny czerwonego barwnika ludzkiej krwi. Różnicę stanowi tylko to, że żelazo z hemoglobiny jest w chlorofilu zastąpione magnezem.


Młody jęczmień a… ludzkie DNA

Młody zielony jęczmień zawiera także tajemniczy element P4D1, który (co zostało udowodnione) jest w stanie naprawiać ludzkie komórki DNA. Podczas przeprowadzanych badań zaobserwowano, że zaktywizował on odnowę komórkowego DNA, uprzednio poważnie uszkodzonego przez promieniowanie rentgenowskie. P4D1 to także wyjątkowo silne działanie przeciwzapalne mocniejsze nawet od sterydów, takich jak kortyzon.

Dlatego właśnie pomaga w artretyzmie, bólu kręgosłupa, rwie kulszowej i innych stanach zapalnych. Zupełnie inaczej niż sterydy czy leki przeciwbólowe substancja ta nie wywołuje skutków ubocznych i nie jest toksyczna.

Młody jęczmień proszek – działanie antynowotworowe

Jeśli nowotwór zostanie odpowiednio wcześnie wykryty, przestaje być wyrokiem. Terapie farmakologiczne w połączeniu z metodami alternatywnymi skutecznie potrafią zatrzymać jego rozwój, a nawet całkowicie nowotwór pokonać. Młody jęczmień potrafi zadziałać cuda z naszym układem odpornościowym. To właśnie na skutek prawidłowej pracy owej bariery ochronnej organizm potrafi przed długie lata zachować zdrowie i wyśmienitą kondycję.

Sok z zielonego jęczmienia (dzięki opisanemu wyżej bogactwu) jest zalecany profilaktycznie, jak i też w okresie rekonwalescencji po radio- i chemioterapii.

Młody jęczmień zastosowanie przy anemii

Zboże będące tematem artykułu nie tylko wpływa na podniesienie naszej odporności. Warto także przy innych dolegliwościach zastosować młody zielony jęczmień. Właściwości tej rośliny to także korzystne dla zdrowia efekty u osób z niedokrwistością i anemią. Te przypadłości diagnozowane są u ludzi starszych oraz u dzieci i młodzieży. U tych drugich dzieje się tak dlatego, bo codzienna dieta opiera się na daniach typu fast food. Do tworzenia krwi są nam potrzebne jony: żelaza, miedzi, potasu, kwasu foliowego i białko. W pożywieniu wysoko przetworzonym niszczonych jest bardzo dużo składników odżywczych. Także żelazo zmienia się wówczas w trudno wchłanialny tlenek. Używanie tabletek z żelazem niewiele daje, ponieważ są one przyswajalne w niewielkim tylko stopniu. Zielony jęczmień zawiera zaś żelazo organiczne i dlatego jest w układzie trawiennym wchłaniane natychmiast i prawie w całości.

Dzięki temu, że trawy zbożowe utrudniają zlepianie się płytek krwi, są niezwykle cenne dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi. A to w dzisiejszych czasach prawdziwa plaga. Takie działanie młodego jęczmienia zapobiega: zakrzepom, arteriosklerozie, chorobom układu krążenia i chorobie wieńcowej serca. Ekstrakt z młodego jęczmienia pomaga ponadto chronić i uelastyczniać naczynia krwionośne i likwiduje już istniejącą płytkę miażdżycową.

Młody jęczmień zastosowanie przy cukrzycy

Jeśli zaś chodzi o cukrzycę, to trzeba zacząć od tego, że diabetykom służy każda zielona żywność, ponieważ normalizuje ona równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Zachowanie zaś tej równowagi w obrębie układu trawienia poprawia proces przenikania cukrów przez ściany jelita. W ten sposób stopniowo dochodzi do normalizacji poziomu cukru we krwi. Ekstrakt z młodego jęczmienia świetnie sprawdza się tej roli.

Równowaga kwasowo-zasadowa naszego organizmu jest ważna ze względu na to, że dzięki niej jest możliwe uniknięcie wielu chorób. Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy przy pH 7,35–7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze – składników kwaśnych. Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. Oba te stany zagrażają życiu. Podczas nich białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.

Nawet niewielkie odchyły od prawidłowych wartości (zwłaszcza gdy są długotrwałe) upośledzają nasze funkcje biologiczne. A to jest z kolei źródłem chorób, dysfunkcji organów wewnętrznych, a także: próchnicy zębów, paradontozy czy nieprzyjemnego zapachu z ust.

Opisany ekstrakt z młodego jęczmienia można z powodzeniem zastępować też ekstraktem z młodej pszenicy czy lucerny.

Młody jęczmień proszek – jak stosować

Młody jęczmień proszek to bardzo wygodna forma jego spożywania.
Przeważnie miesza się suplement z letnią wodą. Do takiego napoju można też dodać zblendowane owoce Młody zielony jęczmień jest także polecany jako  dodatek do potrawy. Można jeszcze inaczej wykorzystać młody jęczmień. Proszek warto wsypać do roślinnego mleka. Jedna–dwie łyżeczki dziennie sproszkowanego młodego jęczmienia to najczęściej stosowana dawka.

Jest jeszcze jeden – zewnętrzny sposób, w który można stosować młody jęczmień. Proszek da się wykorzystać do przygotowania domowej maseczki na twarz. Wystarczy tylko go zmieszać z wodą i miodem. Taka maseczka to naturalne wygładzenie zmarszczek i oczyszczenie skóry twarzy. Jest jeszcze jedna wartość, którą daje tak stosowany młody jęczmień. Efekty to także wyrównanie kolorytu skóry, a to dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu w tej roślinie. Młody jęczmień również koi i wygładza suchą skórę.

Młody jęczmień przeciwwskazania

Istnieje parę przypadków, w których nie może być stosowany młody jęczmień. Przeciwwskazania to występowanie alergii i przyjmowanie niektórych leków. Kobiety będące w ciąży lub karmiące powinny natomiast skonsultować suplementację młodym jęczmieniem z lekarzem. Pewne problemy – ze względu na wysoką zawartość błonnika – mogą się pojawić u ludzi z wrażliwym żołądkiem, które stosują młody jęczmień. Przeciwwskazania w tym przypadku dotyczą osób, u których nawet po zmniejszeniu dawki nadal utrzymują się dolegliwości, takie jak biegunki czy ból brzucha.

Tomasz Kapuściński

Inne wpisy w tej kategorii

Jak zadbać o płuca?

2023-01-30

Jak zadbać o płuca?

Oddech, głęboki wdech – to pierwsze, co robimy zaraz po narodzinach i ostatnie tuż przed śmiercią. Średnio oddychamy 12–15 razy na minutę w stanie spoczynku. Przyspieszony albo spowolniony oddech [...]

Czytaj dalej

Twoje oszukane serce

2023-01-27

Twoje oszukane serce

Migotanie przedsionków jest coraz powszechniejszym problemem. Standardy żywieniowe spadły tak nisko, że w ciągu jednego pokolenia częstość występowania tej przypadłości (z uwzględnieniem wieku) z [...]

Czytaj dalej

Choroby późnego wieku

2023-01-27

Choroby późnego wieku

Wraz z zaawansowaniem wieku w naszych organizmach zachodzą określone i nieuniknione zmiany. Starzejąc się, ludzie chorują na powszechne, przewlekłe choroby, jak również we znaki daje się dotychcz [...]

Czytaj dalej