Zanurzyć się w żywicznym dymie

Zanurzyć się w żywicznym dymie

Kadzidło żywiczne oczyszcza z negatywnych energii pomieszczenia, a ludzkiemu umysłowi pozwala odnaleźć równowagę i harmonię.


Do okadzania najlepsze jest olibanum, czyli żywica drzew kadzidłowca z gatunku Boswellia rosnących w Afryce i na Półwyspie Arabskim.
Żywica ta używana jest w tym celu od ponad 5000 lat. Okadzanie sprzyja medytacji i odprężeniu, pozwala osiągać wewnętrzny spokój i harmonię. Kadzidło wytwarzane z wybranych żywic zawiera bowiem seskwiterpeny zwiększające dotlenienie mózgowia, co wpływa korzystnie na: gospodarkę hormonalną, stany emocjonalne, procesy uczenia się i zwiększa odporność organizmu.


Jak już wspomniano, dym żywiczny wzmacnia odporność organizmu, uwrażliwia zmysły, zwiększa zdolność koncentracji i pozwala ją zachować przez dłuższy czas. Zawarta w nim energia działa jak tarcza osłaniająca przed kryzysami psychicznymi, sprzyja medytacji i poprawia nastój. Uwalnia od negatywnych emocji i niepokoju.
Dawniej wierzono także, że odpędza złe duchy i oczyszcza sferę sacrum.

    
Stosowany w pomieszczeniach wzmacnia dobre wibracje, poprawia ogólną aurę w domu. Po okadzeniu – oprócz przyjemnego świeżego zapachu – przy przebywaniu w takich pomieszczeniach wyraźnie odczuwa się lepszy nastrój. Żywiczny dym jest istnym magnesem przyciągającym dobre energie.

Jak używać kadzidła żywicznego

Specjalny węgielek do kadzielnicy (trybularz) podpalić i ułożyć na dnie kadzielnicy lub innego żaroodpornego naczynia. Odczekać około 2 min. do pełnego rozżarzenia się węgielka. Proces ten można przyspieszyć, delikatnie dmuchając na węgielek. Najlepiej przez słomkę (uwaga na oczy). Gdy węgielek się rozżarzy, położyć na nim 2–3 kostki żywicy.
Uwaga, podczas okadzania metal kadzielnicy mocno się rozgrzewa.
Okadzanie żywicą powinno być stosowane co drugi dzień.

Okadzanie pomieszczeń

W okadzanym pomieszczeniu wszystkie okna powinny być zamknięte.
Trzymając w ręce łańcuszek kadzielnicy i poruszając nią ruchem wahadłowym, należy obejść dookoła pomieszczenie, które chce się okadzić.
Jeśli nie starczy dymu na całe pomieszczenie, dołożyć kolejną kostkę żywicy.
Po upływie jednej godziny od zakończenia okadzania, wywietrzyć pomieszczenie. Czynność tę można powtarzać co drugi dzień.

Okadzanie osób

Zabieg należy przeprowadzać w te same dni co okadzanie pomieszczeń.
Trzymając za łańcuszek kadzidełko z tlącą się żywicą, podejść do osoby, którą mamy okadzić i zbliżając kadzidełko na około 20 cm od jej ciała, rozpocząć zabieg. Okadzamy początkowo plecy, posuwając się powolnym wahadłowym ruchem – wzdłuż kręgosłupa od kości ogonowej w kierunku kręgów szyjnych. Następnie trzykrotnie okrążamy osobę, trzymając kadzidełko na wysokości jej talii w odległości 20–30 cm od ciała.


Zdarza się, że osoba poddawana zabiegowi może po pierwszym okadzeniu przejawiać krótkotrwale symptomy zbliżone do przeziębienia. Należy wtedy zrobić przerwę do ustąpienia symptomów, po czym zabiegi można podjąć ponownie.

Otulić się dymem jak puszystym szalem

Żywiczny zapach dymu obejmuje ciepłem i chroni. Jest nie tylko osłoną przed szkodliwymi energiami z zewnątrz, ale także zabezpieczeniem przed utratą energii i źródłem odprężenia.

Do okadzania proponuję żywice firmy Medi-Flowery: olibanum o eleganckiej woni róży i olibanum z zapachem lawendy. Są one starannie dobrane w celu emitowania maksimum pozytywnej energii.
Kadzidło różane – silnie wzmacnia pozytywne energie.
Kadzidło lawendowe – działa uspokajająco i odprężająco.

Polecam obydwa warianty: ulotne jak dym, bogate jak ich woń.


Opracował Liliann Kristinn Elmborg

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

2024-03-22

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Właściwości i popularność moringi na terenie subkontynentu indyjskiego spowodowały, że znalazła szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie ajurwedyjskiej. Posiada niezwykłe walory leczniczo-odżywcze

Czytaj dalej