Mąka z PŁASKURKI Chlebowa- Biały Saibaba 2 x 1kg

Płaskurka – podobnie jak orkisz, kamut i samopsza – to bardzo stara odmiana pszenicy. Według badaczy płaskurka była uprawiana już 10 000 lat temu, a po raz pierwszy zboże pojawiło się na terenach Egiptu, Mezopotamii i Fenicji. Płaskurka ma twardą, ściśle przylegającą do ziarna łupinkę, co sprawia, że jej zbiór nie może się odbywać za pomocą mechanicznych maszyn (takich jak kombajny), dlatego ziarno płaskurki jest czyste biologicznie i chemicznie. Dzięki konieczności użycia tradycyjnych metod, uprawa i zbiór płaskurki odbywają się w sposób ekologiczny. 

Cena brutto 54,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Mąka z PŁASKURKI Chlebowa- Biały Saibaba 2 x 1kg

Płaskurka – podobnie jak orkisz, kamut i samopsza – to bardzo stara odmiana pszenicy. Według badaczy płaskurka była uprawiana już 10 000 lat temu, a po raz pierwszy zboże pojawiło się na terenach Egiptu, Mezopotamii i Fenicji. Płaskurka ma twardą, ściśle przylegającą do ziarna łupinkę, co sprawia, że jej zbiór nie może się odbywać za pomocą mechanicznych maszyn (takich jak kombajny), dlatego ziarno płaskurki jest czyste biologicznie i chemicznie. Dzięki konieczności użycia tradycyjnych metod, uprawa i zbiór płaskurki odbywają się w sposób ekologiczny. 

Ta prastara odmiana zbóż jest silniejsza i bardziej odporna od pszenicy, rzadziej atakują ją typowe zarazy chorobotwórcze, lepiej sobie radzi w warunkach konkurencji z chwastami.

Mąka z płaskurki idealnie nadaje się do wypieków chleba. Pieczywo z niej ma słodkawy, lekko orzechowy posmak i miodowy zapach. Mąkę można także wykorzystywać do wyrobów ciast lub naleśników.

Choć płaskurka zawiera gluten, ma on inną budowę niż gluten pszenicy zwyczajnej. W dużej części składa się z gliadyn, dlatego powinna być lepiej tolerowana przez osoby z nietolerancją glutenu. To stare zboże jest bogate w: białka, błonnik pokarmowy i β-glukany regulujące poziom cholesterolu i równoważące poziom glukozy we krwi. Jest to bardzo zdrowe zboże, które warto włączyć do codziennej diety.

Mąka z upraw zrównoważonych bez stosowania herbicydów zawierających glifosat.

  • Produkt naturalny
  • niepasteryzowany
  • bez konserwantów
  • bez sztucznych dodatków.

Dowiedz się więcej...

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

2022-07-08

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

Dodatki do żywności mogą być szkodliwe, nie tylko gdy spożywa się je w nadmiarze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zwrócił uwagę, że niektóre z nich są czynnikiem powodującym nowotwor [...]

Czytaj więcej

E-dodatki do żywności (cz. I)

2022-07-08

E-dodatki do żywności (cz. I)

W sprzedaży jest wiele produktów spożywczych oznaczonych literą E, co określa, że zawierają one chemiczne dodatki do żywności. Są to między innymi barwniki, konserwanty, środki spulchniające oraz [...]

Czytaj więcej

 Jaja w diecie – korzyści czy zagrożenie dla zdrowia?

2022-04-15

Jaja w diecie – korzyści czy zagrożenie dla zdrowia?

Jaja należą do jednych z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Mało który produkt może równać się z nimi pod względem zawartości poszczególnych dobroczynnych związków. A mimo to, przegląda [...]

Czytaj więcej

Ciasto buraczkowo-bananowe

2022-03-03

Ciasto buraczkowo-bananowe

Przepis na 6 porcji Składniki (na 6 porcji): Burak – 400 g (4 × sztuka)Wskazówka: Buraki zawierają ogrom charakterystycznych barwników – betacyjanin. Związki te cechują się między innymi s [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu