Izabela

Izabela

Czym jest białko całkowite
Czym jest białko całkowite


Białko, obok tłuszczów i węglowodanów, jest jednym z trzech podstawowych makroskładników. Stanowi ważny element odżywczy pełniący wiele ważnych funkcji, zapewniając prawidłową pracę żywych organizmów. Jest podstawowym składnikiem: krwi, limfy, hormonów i enzymów. Poza tym to element ciał odpornościowych, który także odbudowuje zużywające się tkanki, utrzymuje właściwe pH płynów ustrojowych, stanowi nośnik niektórych witamin i składników mineralnych oraz bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Stanowi około 20 proc. masy ciała człowieka.


W zależności od ich budowy białka można podzielić na proste i złożone. Białka proste zbudowane są wyłącznie z aminokwasów, natomiast białka złożone – zwane proteidami – składają się zarówno z części białkowej, jak i grupy prostetycznej, która jest składnikiem niebiałkowym.


Białko całkowite – ważne narzędzie diagnostyczne


Na podstawie składu chemicznego osocza krwi można określić stężenie różnych substancji, w tym: białek transportowych, białka układu krzepnięcia krwi (fibrynogen), białek związanych z procesami odpornościowymi oraz wiele innych białek pełniących skomplikowane funkcje regulacyjne. Białko całkowite to badanie laboratoryjne, które ocenia stężenie wszystkich białek znajdujących się we krwi – stanowi ważny składnik osocza.


Badania laboratoryjne pomagają określić całkowite stężenie białka, którego w osoczu prawidłowy zakres wynosi od 65-80 g/l i jest to wartość dość stabilna. Znaczne odchylenia od normy, związane z zaburzeniami stężenia białka, zawsze wskazują na poważne procesy chorobowe.


Składniki białka całkowitego


Większość białek osocza syntetyzowana jest w wątrobie i w komórkach układu limfoidalnego. Na białko całkowite we krwi składają się różne frakcje białek, które pełnią określone funkcje.


Głównym białkiem osocza jest albumina syntetyzowana w wątrobie, stanowiąca ok. 60 proc. białka całkowitego. Alfa- i beta-globuliny to ok. 25 proc. białka całkowitego i syntetyzowane są w wątrobie. Gamma-globuliny (wytwarzane przez komórki plazmatyczne) stanowią ok. 15 proc. białek osocza.


Niskie stężenie białka całkowitego (hipoproteinemia)


Jeśli w badaniu krwi wychodzą wyniki świadczące o białku całkowitym poniżej normy (obniżona albumina, fibrynogen i alfa- i betaglobuliny), można podejrzewać różnego typu niewydolności wątroby, np. przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby, marskość, zatrucia substancjami toksycznymi czy guzy nowotworowe ulokowane w miąższu tego organu. Ponieważ stężenie immunoglobulin jest na odpowiednim poziomie, a nawet bywa znacząco podwyższone, badanie białka całkowitego nie zawsze jest miarodajne i wystarczająco czułe przy określaniu stopnia upośledzenia funkcjonowania wątroby. Dlatego warto przeprowadzić inne badania diagnostyczne.


Innymi przyczynami białka całkowitego poniżej normy mogą być: długotrwałe niedożywienie, przewlekły proces chorobowy lub stan wyniszczenia organizmu, a także utrata znacznych ilości białek osocza na skutek chorób nerek.


Znaczne ilości białka osocza mogą być tracone w wyniku rozległych oparzeń oraz zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego, np. chorób: jelit, żołądka i dwunastnicy.


Wysokie stężenie białka całkowitego (hiperproteinemia)


Stężenie białka całkowitego powyżej normy jest najczęściej spowodowane zwiększoną produkcją frakcji globulin (przeciwciał). Zwiększona produkcja przeciwciał w jednej klasie charakterystyczna jest dla nowotworów układu chłonnego, z kolei zwiększona produkcja wielu klas immunoglobulin może wskazywać na: przewlekłe stany zapalne, choroby autoimmunologiczne, przewlekłe choroby wątroby lub odwodnienie organizmu.


Stężenie białka całkowitego we krwi uzależnione jest od wielu czynników, jednak najczęściej zależy ono od rodzaju spożywanego pokarmu oraz zdolności syntezy białka. Badanie warto wykonać w przypadku podejrzenia chorób: wątroby, nerek, żołądka, jelit, dwunastnicy, a także  przy: zaburzeniach odżywiania, nowotworach, stanach odwodnienia lub przewodnienia organizmu, oparzeniach, krwotokach oraz zaburzeniach układu odpornościowego.


Agata Majcher

Izabela

Izabela

Inne wpisy w tej kategorii

Oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczów i nie tylko

2022-01-24

Oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczów i nie tylko

Drzewo oliwne (Olea europaea) to roślina pochodząca z regionu Morza Śródziemnego, której owoce służyły w przeszłości jako podstawa wyżywienia rdzennych populacji zamieszkujących te obszary. Olej [...]

Czytaj dalej

Jak usunąć pestycydy z organizmu

2022-01-24

Jak usunąć pestycydy z organizmu

Bardzo często otrzymuję od moich Czytelników pytania w stylu: „Panie doktorze, jak mogę poradzić sobie z pestycydami, które zawarte są w żywności? Czy istnieje jakakolwiek szansa na to, by zablok [...]

Czytaj dalej

Mocarna sosna

2022-01-21

Mocarna sosna

Sosna, silne drzewo o szerokim spektrum terapeutycznym, już dawno zostało docenione przez światową fitoterapię. Wiele dawnych cywilizacji uznawało sosnę za symbol długowieczności, a nawet (pod wz [...]

Czytaj dalej

Koenzym Q10 – przyjaciel twoich mitochondriów

2022-01-21

Koenzym Q10 – przyjaciel twoich mitochondriów

Komórki, z których jesteśmy zbudowani, podlegają cyklowi nieustannego odradzania się, starzenia i uśmiercania – i tak przez cały czas.  Warto wiedzieć, jakie procesy odgrywają główną rolę w tym c [...]

Czytaj dalej

Oczyść jelita – wzmocnij odporność!

2022-01-20

Oczyść jelita – wzmocnij odporność!

Jelita stanowią najważniejszy element układu immunologicznego, są bowiem pierwszą linią obrony organizmu przed wszelkiego rodzaju infekcjami. Dotyczy to nie tylko układu trawiennego, ale także od [...]

Czytaj dalej

Acerola – wiśnia Brazylii

2022-01-19

Acerola – wiśnia Brazylii

Acerola (Malpighia emarginata) jest rośliną jadalną i leczniczą z rodziny malpigiowatych. Słynie z obfitości witaminy C – w 100 g owocu znajduje się 1500–4500 mg kwasu askorbinowego, czyli do 100 [...]

Czytaj dalej