Agata

Agata

Czym jest białko całkowite
Czym jest białko całkowite

Białko, obok tłuszczów i węglowodanów, jest jednym z trzech podstawowych makroskładników. Stanowi ważny element odżywczy pełniący wiele ważnych funkcji, zapewniając prawidłową pracę żywych organizmów. Jest podstawowym składnikiem: krwi, limfy, hormonów i enzymów. Poza tym to element ciał odpornościowych, który także odbudowuje zużywające się tkanki, utrzymuje właściwe pH płynów ustrojowych, stanowi nośnik niektórych witamin i składników mineralnych oraz bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Stanowi około 20 proc. masy ciała człowieka.


W zależności od ich budowy białka można podzielić na proste i złożone. Białka proste zbudowane są wyłącznie z aminokwasów, natomiast białka złożone – zwane proteidami – składają się zarówno z części białkowej, jak i grupy prostetycznej, która jest składnikiem niebiałkowym.

Białko całkowite – ważne narzędzie diagnostyczne

Na podstawie składu chemicznego osocza krwi można określić stężenie różnych substancji, w tym: białek transportowych, białka układu krzepnięcia krwi (fibrynogen), białek związanych z procesami odpornościowymi oraz wiele innych białek pełniących skomplikowane funkcje regulacyjne. Białko całkowite to badanie laboratoryjne, które ocenia stężenie wszystkich białek znajdujących się we krwi – stanowi ważny składnik osocza.


Badania laboratoryjne pomagają określić całkowite stężenie białka, którego w osoczu prawidłowy zakres wynosi od 65-80 g/l i jest to wartość dość stabilna. Znaczne odchylenia od normy, związane z zaburzeniami stężenia białka, zawsze wskazują na poważne procesy chorobowe.

Składniki białka całkowitego

Większość białek osocza syntetyzowana jest w wątrobie i w komórkach układu limfoidalnego. Na białko całkowite we krwi składają się różne frakcje białek, które pełnią określone funkcje.


Głównym białkiem osocza jest albumina syntetyzowana w wątrobie, stanowiąca ok. 60 proc. białka całkowitego. Alfa- i beta-globuliny to ok. 25 proc. białka całkowitego i syntetyzowane są w wątrobie. Gamma-globuliny (wytwarzane przez komórki plazmatyczne) stanowią ok. 15 proc. białek osocza.

Niskie stężenie białka całkowitego (hipoproteinemia)

Jeśli w badaniu krwi wychodzą wyniki świadczące o białku całkowitym poniżej normy (obniżona albumina, fibrynogen i alfa- i betaglobuliny), można podejrzewać różnego typu niewydolności wątroby, np. przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby, marskość, zatrucia substancjami toksycznymi czy guzy nowotworowe ulokowane w miąższu tego organu. Ponieważ stężenie immunoglobulin jest na odpowiednim poziomie, a nawet bywa znacząco podwyższone, badanie białka całkowitego nie zawsze jest miarodajne i wystarczająco czułe przy określaniu stopnia upośledzenia funkcjonowania wątroby. Dlatego warto przeprowadzić inne badania diagnostyczne.


Innymi przyczynami białka całkowitego poniżej normy mogą być: długotrwałe niedożywienie, przewlekły proces chorobowy lub stan wyniszczenia organizmu, a także utrata znacznych ilości białek osocza na skutek chorób nerek.


Znaczne ilości białka osocza mogą być tracone w wyniku rozległych oparzeń oraz zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego, np. chorób: jelit, żołądka i dwunastnicy.

Wysokie stężenie białka całkowitego (hiperproteinemia)

Stężenie białka całkowitego powyżej normy jest najczęściej spowodowane zwiększoną produkcją frakcji globulin (przeciwciał). Zwiększona produkcja przeciwciał w jednej klasie charakterystyczna jest dla nowotworów układu chłonnego, z kolei zwiększona produkcja wielu klas immunoglobulin może wskazywać na: przewlekłe stany zapalne, choroby autoimmunologiczne, przewlekłe choroby wątroby lub odwodnienie organizmu.


Stężenie białka całkowitego we krwi uzależnione jest od wielu czynników, jednak najczęściej zależy ono od rodzaju spożywanego pokarmu oraz zdolności syntezy białka. Badanie warto wykonać w przypadku podejrzenia chorób: wątroby, nerek, żołądka, jelit, dwunastnicy, a także  przy: zaburzeniach odżywiania, nowotworach, stanach odwodnienia lub przewodnienia organizmu, oparzeniach, krwotokach oraz zaburzeniach układu odpornościowego.

Agata

Agata

Inne wpisy w tej kategorii

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj dalej

Kawa z reishi – dwa w jednym

2022-09-29

Kawa z reishi – dwa w jednym

Któż nie lubi małej czarnej kawki – nie ma chyba takiej osoby. Dla kawoszów mamy wspaniałą wiadomość. Doskonałą alternatywą jest kawa grzybowa z dodatkiem ekstraktu z grzybów reishi. Napój ten zn [...]

Czytaj dalej

Eliksir młodości, czyli mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN)

2022-09-27

Eliksir młodości, czyli mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN)

Oprócz wielu chorób, które dotykają ludzkość, sam upływ czasu powoduje, że organizm naturalnie się starzeje, a jego liczne organy pracują coraz słabiej. Czasu oczywiście nie zatrzymamy, ale dzięk [...]

Czytaj dalej

EKSTRA(kt) na dobre trawienie – Medi-Flowery

2022-09-27

EKSTRA(kt) na dobre trawienie – Medi-Flowery

Ekstrakt z zielonej łupiny orzecha włoskiego firmy Medi-Flowery to bogate źródło naturalnych związków bioaktywnych niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji.Dzięki zawartości flawonol [...]

Czytaj dalej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj dalej

Grzyb kamforowy – pogromca raka

2022-09-26

Grzyb kamforowy – pogromca raka

W tradycyjnej medycynie tajwańskiej od lat z powodzeniem stosowany jest grzyb występujący na wiecznie zielonych, a zarazem aromatycznych drzewach kamforowych (łac. Cinnamonum kanehirae). Grzyb te [...]

Czytaj dalej