Domowe sposoby na grypę: syropy i napary, które działają

Domowe sposoby na grypę: syropy i napary, które działają

Grypa to ostra choroba zakaźna układu oddechowego wywołana wirusem grypy. Przenoszona jest drogą kropelkową, stąd jej szybkie rozprzestrzenianie się. Okres zimowy to wręcz czas epidemii, jeśli chodzi o ten rodzaj zachorowań. Jest to poważna choroba, mogąca prowadzić do ciężkich powikłań, a nawet zgonu, stąd nie można jej lekceważyć. W zakażeniach wirusowych antybiotyki nie są skuteczne, a więc warto stosować domowe sposoby na tę chorobę.

Grypa - wyleż ją!

Omawiana choroba wymaga niestety wyleżenia w łóżku. Przy lżejszych objawach niektórzy próbują czasami ''przechodzić'' chorobę, myśląc że… samo przejdzie. Wychodzeniem z domu narażamy ludzi zdrowych na zachorowanie, a sobie stwarzamy zagrożenie poważnych powikłań.

Grypa wymaga niestety kilkudniowego wygrzania się i to najlepiej w łóżku. Wirusy grypy nie znoszą bowiem wysokich temperatur, a więc wygrzewanie się jest naturalną metodą walki z chorobą.

Skoro - jak już wspomniałem - wirusy są oporne na antybiotyki, pozostają nam naturalne metody walki z patogenami. Warto więc sięgnąć po dawne, tak zwane ''babcine'' metody leczenia. Z pomocą przychodzą w tym przypadku różnego rodzaju syropy oraz napary, również herbatki. O tych najskuteczniejszych w przypadku grypy wspominam poniżej.

Syropy przeciw grypie

Mocnym działaniem przeciwwirusowym i przeciwzapalnym cechują się czosnek i cebula. Specyfiki te wykazują dodatkowo działanie przeciwgrzybiczne, bakteriobójcze oraz wykrztuśne. Wzmacniają jednocześnie układ odpornościowy, a w połączeniu z imbirem rozrzedzają zalegającą drogi oddechowe wydzielinę oraz rozgrzewają ciało.

Syrop z czosnku

Należy przygotować 5-6 zmiażdżonych ząbków czosnku, wycisnąć sok z 1-2 cytryn oraz zetrzeć 1 łyżkę imbiru. Można też dodać 2 posiekane papryczki chili. Wszystko należy przełożyć do słoika, zmieszać i zalać sokiem z cytryny oraz 2 łyżkami octu jabłkowego. Można dodać niewielką ilość przegotowanej wody.

Tak przygotowaną miksturę należy odstawić w ciemne miejsce na 3-5 dni, a następnie pić po 2-3 łyżki syropu dziennie.

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli posiada właściwości wykrztuśne oraz bakteriobójcze. Należy w tym celu pokroić kilka cebul w plastry, które następnie układa się warstwami w słoiku, przekładając miodem lub zasypując cukrem. Można też według uznania dołożyć kilka plasterków czosnku, co wzbogaci miksturę.

Tak przygotowany środek należy odłożyć na kilka godzin w ciepłe miejsce. Cebula puści soki, które w połączeniu z miodem lub cukrem stworzą leczniczy syrop, który należy pić 3-5 razy dziennie po 1-2 łyżce.

Mleko z czosnkiem

Nasze babcie na infekcje często też stosowały mleko z czosnkiem z dodatkiem masła i miodu. Do szklanki przegotowanego mleka należy dodać 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę masła. Po rozpuszczeniu masła i wymieszaniu całości należy powoli wypić szklankę tego napoju, który nawilża i natłuszcza błony śluzowe oraz działa dezynfekująco.

Syrop z buraków

Burak to jedno z najbogatszych warzyw, jeśli chodzi o zawartość makro i mikro elementów oraz witamin. Do przyrządzenia syropu należy dobrze umyć dużego, nieobranego buraka. Następnie należy wydrążyć w środku otwór, zostawiając jednak dość dużą warstwę miąższu. Do otworu należy następnie wsypać cukier i piec w piekarniku koło 30-40 minut. Powstały w otworze syrop zlać do naczynia (można dodać miód do smaku). Dla ułatwienia można jednocześnie umieścić w piekarniku kilka tak przygotowanych buraków, co zwiększy ilość przygotowanego jednorazowo syropu.

W chorobie przyjmować co 2-3 godziny po łyżce syropu, który zbija gorączkę.

Uwaga: Jeśli chodzi o mikstury na bazie czosnku i cebuli, to należy stosować się do zaleceń dawkowania. Trzeba pamiętać, że produkty te należą do rodziny allium i zawierają związki siarki, dlatego też spożywane w nadmiarze mogą negatywnie wpłynąć na wątrobę oraz trzustkę. Nie należy więc przesadzać z dawkowaniem tychże syropów.

Ponadto diabetycy nie powinni spożywać miodu, a w miejsce cukru stosować erytrytol.

Napary i herbatki przeciw grypie

W leczeniu grypy chodzi - jak już wspomniałem - o wygrzanie ciała i wypocenie, które usuwa toksyny i inne zanieczyszczenia naszego organizmu. W tym celu służą różne gorące napary i herbaty.

Działanie na potliwość wykazują między innymi:

  • liście brzozy,
  • kwiaty i owoce czarnego bzu,
  • kwiaty lipy
  • oraz maliny, jeżyny, a także czarna porzeczka.

Możliwości i sposobów na przyrządzanie naparów i herbat jest mnóstwo. Podam jedynie kilka przykładowych.

Napar z lipy

Jedną łyżkę suszonych kwiatów lipy zalać wrzątkiem i parzyć około 15-20 minut. Następnie należy odcedzić liście i wypić ciepły napar. Dla smaku i wzbogacenia można dodać sok z cytryny lub jakiś sok (malinowy, jeżynowy, z czarnej porzeczki). Taki wywar działa przeciwgorączkowo i napotnie. Usuwa też katar i bóle głowy.

Napar z tymianku

Łyżkę ziół zalać wrzątkiem i parzyć przez 15-20 minut. Po odcedzeniu pić kilka razy dziennie. Tymianek działa antybakteryjnie, wykrztuśnie oraz obniża gorączkę.

Napar z imbiru

Jedną łyżeczkę świeżo startego korzenia imbiru zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Troszkę przestudzić, dodać cytrynę i wypić miksturę. Imbir działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Zielona herbata

Przy przeziębieniach oraz grypie wskazane jest picie zielonej herbaty. Można ją wzbogacić witaminą C (cytryna, sok z czarnej porzeczki lub dzikiej róży). Herbaty te dobrze nawadniają organizm (co jest istotne przy poceniu się), a także działają leczniczo.

Tak naprawdę możliwości przygotowania leczniczych mikstur w leczeniu grypy jest mnóstwo. Powyżej podałem jedynie te najpopularniejsze. Musimy przede wszystkim pamiętać, że aby organizm zwalczał infekcję musi być dostatecznie nawodniony (szczególnie podczas pocenia się). Może to być nawet sama przegotowana woda z dodatkiem cytryny. Na czas leczenia odradzam picie kawy, która odwadnia organizm. Podczas choroby istotna jest także higiena, częste mycie rąk i wietrzenie pomieszczeń. Są to istotne czynniki zarówno dla chorego, jak i dla współlokatorów.

Inne wpisy w tej kategorii

Niedowaga – rzadziej spotykany, ale istotny problem

2025-09-02

Niedowaga – rzadziej spotykany, ale istotny problem

W świecie, w którym debata publiczna koncentruje się wokół tematów związanych z wyglądem fizycznym, walką z nadwagą i otyłością, łatwo przeoczyć fakt, że istnieje również druga, strona medalu.

Czytaj dalej

Jelita nie mają paszportu – co się dzieje po pierwszym lokalnym obiedzie?

2025-08-26

Jelita nie mają paszportu – co się dzieje po pierwszym lokalnym obiedzie?

Nasze jelita posiadają pewną równowagę mikrobioty jelitowej, która poprzez zmianę diety, klimatu czy innych czynników może zostać zaburzona. Sprawdź jak sobie z tym radzić.

Czytaj dalej

Histamina pod lupą – co jeść, a czego unikać przy alergii sezonowej

2025-08-21

Histamina pod lupą – co jeść, a czego unikać przy alergii sezonowej

Coraz częściej słyszymy o zjawisku nietolerancji histaminy, dlatego warto się pochylić nad tym tematem. Sprawdź czym jest owa nietolerancja i co ja powoduje.

Czytaj dalej

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

2025-08-18

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

Testosteron, nazywany hormonem męskości, odpowiada za rozwój cech płciowych, masę mięśniową, libido i nastrój. Niestety, po 30. roku życia jego poziom stopniowo spada – ok. 1–2 proc. rocznie.

Czytaj dalej

Co wspólnego z nadnerczami mają rytm dobowy i Egipt?

2025-08-14

Co wspólnego z nadnerczami mają rytm dobowy i Egipt?

Często słyszymy takie wyrażenia, jak: rytm dobowy, cykl dobowy, rytmika dobowa czy zegar biologiczny. Otóż cała natura, zarówno nasze organizmy ludzkie, zwierzęce, roślinność, kosmos, dosłownie w [...]

Czytaj dalej

Zmiany skórne – informacja o chorobach wewnętrznych

2025-07-17

Zmiany skórne – informacja o chorobach wewnętrznych

Zmiany skórne – zwane wykwitami – najczęściej kojarzymy z chorobami skóry. Często faktycznie są to objawy dermatoz (chorób skóry), ale nie tylko.

Czytaj dalej