Kolagen – młodość i mocne kości

Kolagen – młodość i mocne kości

O kolagenie powiedziano i napisano już w zasadzie wszystko, ale mimo tego zdecydowałem się przypomnieć o tym białku, stanowiącym około 30 proc. całego ludzkiego białka w organizmie. To przecież główny składnik tkanki łącznej, spoiwo łączące komórki, a także podstawowy budulec skóry, kości, ścięgien, zębów, chrząstek, naczyń krwionośnych i wielu innych „podzespołów“ naszego ciała. Inaczej mówiąc – bez kolagenu nie ma życia. Jego niedobór w organizmie objawia się groźnymi skutkami, dlatego też pozwoliłem sobie przypomnieć zagadnienie i zaproponować Państwu rewelacyjny suplement, o czym dalej.

Objawy niedoboru białka kolagenowego idealnie zbiegają się z klasycznymi objawami starzenia.

Właściwości kolagenu
    
Kolagen jest głównym składnikiem tkanki łącznej u wszystkich żywych istot, czyli ludzi i zwierząt. Tworzy on zróżnicowane struktury wyższego rzędu w formie włókien kolagenowych lub układów sieciowych. W tkankach człowieka wyróżnia się 29 typów kolagenu, a najbardziej poznane to typ I (występuje m.in.: w skórze, ścięgnach, kościach, tętnicach) oraz typ II (wchodzi w skład wyłącznie chrząstek). Inne rodzaje kolagenu występują w: sercu, mózgu, nerkach, jelitach, mięśniach i wielu innych organach. Jak więc widzimy, kolagen to podstawa naszej egzystencji.

Białka kolagenowe utrzymują strukturalną integralność tkanek i narządów, zapewniają ich twardość, sztywność, ale też elastyczność i sprężystość. Biorą również udział w wielu procesach regeneracyjnych, np. w krzepnięciu krwi, zrastaniu się kości czy gojeniu ran.



Bez kolagenu nawet najmniejszy uraz kończyłby się śmiercią.



Ponadto kolagen umożliwia lepsze wchłanianie minerałów, wspomaga procesy ochronne i naprawcze w tkankach kostnych i chrzęstnych, a także zmniejsza aktywność enzymów powodujących stany zapalne  i ból.


Niedobór kolagenu

Już od 25. roku życia stopniowo maleje poziom tego białka, a po 50.–60. roku życia gwałtownie spada jego produkcja w organizmie, aż do całkowitego zaniku. Menopauza u kobiet również zakłóca proces biosentezy kolagenu. Nie tylko wiek powoduje destrukcję włókien kolagenowych oraz zaburzenia w ich syntezie, może to być także: wzmożony wysiłek fizyczny, zaburzenia hormonalne, stres, nadmierne oddziaływanie promieni słonecznych czy też występujące choroby.

Pierwsze objawy niedoboru kolagenu mają odbicie w pogorszeniu kondycji skóry, włosów i paznokci. Pojawiają się zmarszczki, bruzdy, skóra traci jędrność i elastyczność, natomiast włosy i paznokcie stają się kruche i łamliwe. Kości natomiast są bardziej podatne na złamania, gorzej się zrastają, pojawia się też ból w stawach. Wiele narządów naszego ciała zaczyna gorzej pracować.


Gdzie szukać kolagenu?
   

Bogatym źródłem kolagenu są produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso wieprzowe, wołowe, a także ryb i ośmiornic. Białko to pozyskać można również z: kości zwierzęcych, skór, ścięgien czy tzw. kurzych łapek. Długie gotowanie tychże produktów powoduje  hydrolizację kolagenu, a spożyty wywar podnosi poziom pozyskanego w ten sposób białka kolagenowego.


Jednakże jako laktowegetarianin i zwolennik zdrowego żywienia nie mogę zalecić Państwu pozyskiwania kolagenu z produktów pochodzenia zwierzęcego. Najbardziej optymalnym sposobem zaopatrzenia organizmu w białko kolagenowe jest więc suplementacja, szczególnie w wieku 50+. I tutaj z pomocą przychodzi znana i renomowana na rynku firma RawForest oferując produkt o nazwie...

Kolagen – mocne kości

Jest to suplement wieloskładnikowy, co powoduje jego znacznie większą wchłanialność i przyswajalność przez organizm białka, na którym nam zależy. Bazą są oczywiście aktywne peptydy kolagenowe uzupełnione jednakże o kwas L-askorbinowy (witamina C), glukozaminę oraz metylosulfonylometan (MSM).


Witaminy C nie trzeba przedstawiać, natomiast glukozamina to aminocukier stymulujący syntezę kolagenu i zabezpieczający tkanki przed włóknieniem. Zapobiega on tym samym chorobom zwyrodnieniowym stawów i leczy je. Z kolei wspomniany MSM to organiczny związek siarki zmniejszający stany zapalne stawów, redukujący ból i obrzęki.

Wszystkie składniki tego rewelacyjnego preparatu są organiczne, a ich dobór – jak widzimy – nie jest przypadkowy. Tak skomponowany skład suplementu zapewnia, jak wspomniałem, najwyższą przyswajalność białka kolagenowego, a także potęguje oddziaływanie prozdrowotne na nasze stawy i kości.


Aby wyglądać młodo i nie mieć kłopotów z kośćmi oraz stawami, musimy zapewnić sobie odpowiednią ilość kolagenu. Omawiany preparat, składający się z idealnie dobranych składników, pozwoli nam długo cieszyć się dobrym wyglądem oraz sprawnym i bezbolesnym poruszaniem się.

    

Opracowanie Sławomir Śmiełowski
 

Inne wpisy w tej kategorii

Jedzenie a emocje u dzieci

2025-06-03

Jedzenie a emocje u dzieci

Czy wybory żywieniowe mogą wpływać na emocje i zachowanie najmłodszych? Co warto wiedzieć o cukrze, glutaminianie sodu, nawodnieniu i składnikach wspierających koncentrację w cieplejszych miesiącach.

Czytaj dalej

Minestra maritata z sałatą kompasową

2025-05-27

Minestra maritata z sałatą kompasową

Sprawdź nasze propozycje kulinarne. Proste danie a jakie smaczne.

Czytaj dalej

Detoks w wersji comfort food – moc oczyszczających zup

2025-05-23

Detoks w wersji comfort food – moc oczyszczających zup

Dobre zupy są sycące i niskokaloryczne, ale nie są tuczące, co ma szczególne znaczenie dla odchudzających się osób. Po zjedzonej porcji długi czas nie odczuwamy głodu, a jednocześnie czujemy się lekko

Czytaj dalej

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

2025-05-15

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA – ang. branched chain amino acids) należą do grupy aminokwasów alifatycznych. Są aminokwasami egzogennymi, czyli takimi, które nie mogą być syntetyzow [...]

Czytaj dalej

Co zrobić, aby zwiększyć skuteczność witaminy D?

2025-05-08

Co zrobić, aby zwiększyć skuteczność witaminy D?

Co zrobić, aby zwiększyć skuteczność witaminy D? Mamy na to sprawdzone sposoby. Przekonaj się o tym, czytając nasz artykuł.

Czytaj dalej