Kolagen – młodość i mocne kości

Kolagen – młodość i mocne kości

O kolagenie powiedziano i napisano już w zasadzie wszystko, ale mimo tego zdecydowałem się przypomnieć o tym białku, stanowiącym około 30 proc. całego ludzkiego białka w organizmie. To przecież główny składnik tkanki łącznej, spoiwo łączące komórki, a także podstawowy budulec skóry, kości, ścięgien, zębów, chrząstek, naczyń krwionośnych i wielu innych „podzespołów“ naszego ciała. Inaczej mówiąc – bez kolagenu nie ma życia. Jego niedobór w organizmie objawia się groźnymi skutkami, dlatego też pozwoliłem sobie przypomnieć zagadnienie i zaproponować Państwu rewelacyjny suplement, o czym dalej.

Objawy niedoboru białka kolagenowego idealnie zbiegają się z klasycznymi objawami starzenia.

Właściwości kolagenu
    
Kolagen jest głównym składnikiem tkanki łącznej u wszystkich żywych istot, czyli ludzi i zwierząt. Tworzy on zróżnicowane struktury wyższego rzędu w formie włókien kolagenowych lub układów sieciowych. W tkankach człowieka wyróżnia się 29 typów kolagenu, a najbardziej poznane to typ I (występuje m.in.: w skórze, ścięgnach, kościach, tętnicach) oraz typ II (wchodzi w skład wyłącznie chrząstek). Inne rodzaje kolagenu występują w: sercu, mózgu, nerkach, jelitach, mięśniach i wielu innych organach. Jak więc widzimy, kolagen to podstawa naszej egzystencji.

Białka kolagenowe utrzymują strukturalną integralność tkanek i narządów, zapewniają ich twardość, sztywność, ale też elastyczność i sprężystość. Biorą również udział w wielu procesach regeneracyjnych, np. w krzepnięciu krwi, zrastaniu się kości czy gojeniu ran.



Bez kolagenu nawet najmniejszy uraz kończyłby się śmiercią.



Ponadto kolagen umożliwia lepsze wchłanianie minerałów, wspomaga procesy ochronne i naprawcze w tkankach kostnych i chrzęstnych, a także zmniejsza aktywność enzymów powodujących stany zapalne  i ból.


Niedobór kolagenu

Już od 25. roku życia stopniowo maleje poziom tego białka, a po 50.–60. roku życia gwałtownie spada jego produkcja w organizmie, aż do całkowitego zaniku. Menopauza u kobiet również zakłóca proces biosentezy kolagenu. Nie tylko wiek powoduje destrukcję włókien kolagenowych oraz zaburzenia w ich syntezie, może to być także: wzmożony wysiłek fizyczny, zaburzenia hormonalne, stres, nadmierne oddziaływanie promieni słonecznych czy też występujące choroby.

Pierwsze objawy niedoboru kolagenu mają odbicie w pogorszeniu kondycji skóry, włosów i paznokci. Pojawiają się zmarszczki, bruzdy, skóra traci jędrność i elastyczność, natomiast włosy i paznokcie stają się kruche i łamliwe. Kości natomiast są bardziej podatne na złamania, gorzej się zrastają, pojawia się też ból w stawach. Wiele narządów naszego ciała zaczyna gorzej pracować.


Gdzie szukać kolagenu?
   

Bogatym źródłem kolagenu są produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso wieprzowe, wołowe, a także ryb i ośmiornic. Białko to pozyskać można również z: kości zwierzęcych, skór, ścięgien czy tzw. kurzych łapek. Długie gotowanie tychże produktów powoduje  hydrolizację kolagenu, a spożyty wywar podnosi poziom pozyskanego w ten sposób białka kolagenowego.


Jednakże jako laktowegetarianin i zwolennik zdrowego żywienia nie mogę zalecić Państwu pozyskiwania kolagenu z produktów pochodzenia zwierzęcego. Najbardziej optymalnym sposobem zaopatrzenia organizmu w białko kolagenowe jest więc suplementacja, szczególnie w wieku 50+. I tutaj z pomocą przychodzi znana i renomowana na rynku firma RawForest oferując produkt o nazwie...

Kolagen – mocne kości

Jest to suplement wieloskładnikowy, co powoduje jego znacznie większą wchłanialność i przyswajalność przez organizm białka, na którym nam zależy. Bazą są oczywiście aktywne peptydy kolagenowe uzupełnione jednakże o kwas L-askorbinowy (witamina C), glukozaminę oraz metylosulfonylometan (MSM).


Witaminy C nie trzeba przedstawiać, natomiast glukozamina to aminocukier stymulujący syntezę kolagenu i zabezpieczający tkanki przed włóknieniem. Zapobiega on tym samym chorobom zwyrodnieniowym stawów i leczy je. Z kolei wspomniany MSM to organiczny związek siarki zmniejszający stany zapalne stawów, redukujący ból i obrzęki.

Wszystkie składniki tego rewelacyjnego preparatu są organiczne, a ich dobór – jak widzimy – nie jest przypadkowy. Tak skomponowany skład suplementu zapewnia, jak wspomniałem, najwyższą przyswajalność białka kolagenowego, a także potęguje oddziaływanie prozdrowotne na nasze stawy i kości.


Aby wyglądać młodo i nie mieć kłopotów z kośćmi oraz stawami, musimy zapewnić sobie odpowiednią ilość kolagenu. Omawiany preparat, składający się z idealnie dobranych składników, pozwoli nam długo cieszyć się dobrym wyglądem oraz sprawnym i bezbolesnym poruszaniem się.

    

Opracowanie Sławomir Śmiełowski
 

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej