Sód

Sód

Sód jest szóstym wśród najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków występujących w skorupie ziemskiej. Większość przemysłowych związków sodu wyrabia się z chlorku sodu (NaCl), jego światowa produkcja wynosi ponad 200 mln ton i najczęściej pozyskuje się go z soli kamiennej wydobywanej w kopalniach. Symbol chemiczny sodu: Na, pochodzi od wyrazu natrium, łacińskiej nazwy sodu, z kolei nazwa „sód” pochodzi od sodanum – średniowiecznego łacińskiego słowa określającego ówczesny środek na ból głowy.

Funkcje sodu

Sód wraz z jonem chlorkowym w organizmie ludzkim w płynach zewnątrzkomórkowych biorą udział w:

  • regulowaniu ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych,
  • utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej,
  • ochronie organizmu przed nadmierną utratą wody,
  • utrzymaniu sprawności mięśni i nerwów,
  • regulacji aktywnego transportu składników pokarmowych, np. witaminy lub aminokwasy.

Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych i jest jednym z najważniejszych elektrolitów – jego rozpuszczone jony przyczyniają się do regulowania poziomu nawodnienia organizmu. Z drugiej strony nadmiar chlorku sodu (soli) to zatrzymanie wody w organizmie, obrzęki i wzrost osmotycznego ciśnienia krwi.

Zwiększone ryzyko i objawy niedoboru 

Zwiększone ryzyko niedoboru występuje u osób niedożywionych, u których w diecie są niedobory sodu, a także nadmierne picie wody. Długotrwałe, ciężkie wymioty, biegunka, sporty wytrzymałościowe, utrata krwi, masy mięśni, nadmierne i uporczywe pocenie się (np. w saunie) i poparzenia – to kolejne czynniki, które powodują uszczuplenie zasobów sodu. Choroby lub nieprawidłowości, które wpływają na zaburzenia w gospodarce sodu to: mukowiscydoza, wypryski skórne, niedoczynność kory nadnerczy, śpiączka ketonowa.

Objawy niedoboru:

  • pragnienie,
  • bóle głowy,
  • słaba koncentracja,
  • zawroty głowy,
  • apatia,
  • zmęczenie,
  • nudności,
  • tendencja do płaczu,
  • stan splątania,
  • skurcze mięśni,
  • bóle mięśni przy bardzo wyczerpujących sportach wysiłkowych,
  • niedociśnienie tętnicze,
  • śpiączka,
  • tachykardia,
  • napady epileptyczne,
  • obrzęk mózgu.


Źródła sodu w pożywieniu

Sód występuje zarówno w produktach roślinnych, jak i zwierzęcych. Głównym źródłem sodu jest chlorek sodu, znany jako sól kuchenna, obecny powszechnie w wędlinach, serach podpuszczkowych lub śledziach solonych. Jedynie 10 proc. sodu pochodzi z nieprzetworzonych produktów spożywczych, takich jak: mleko i jego przetwory, białko jaja, mięso, warzywa.

Sodowe BHP

Nadmiar soli kuchennej u osób podatnych wywołuje nadciśnienie tętnicze krwi, zwiększa ryzyko choroby nowotworowej żołądka i udaru mózgu.

Ciekawostka

W starożytnym Egipcie sproszkowanego węglanu sodu używano przy mumifikacji zwłok jako środka wysuszającego ciało.

Opracowała Agata Majcher

Bibliografia

Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014.

Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, Warszawa 2019.

Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010.

Inne wpisy w tej kategorii

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2025-08-28

Magnez – życiodajny biopierwiastek

Człowiek nie może być zdrowy bez magnezu. Ten niedoceniany biopierwiastek jest niezbędny do życia wielu organizmów żywych (nie tylko ludzi). Co jednak powoduje, że latem tracimy go tak dużo? Sprawdź.

Czytaj dalej

Oznaki niedoboru witaminy D

2025-08-22

Oznaki niedoboru witaminy D

Niedobór witaminy D to powszechny problem, który może dotknąć niemal każdego, jednak niektóre grupy osób są szczególnie na niego narażone. Kto powinien szczególnie zadbać o kontrolę poziomu witaminy D

Czytaj dalej

Jak długo należy stosować probiotyki po antybiotykoterapii?

2025-08-13

Jak długo należy stosować probiotyki po antybiotykoterapii?

Z dzisiejszego artykułu dowiesz się także, jakie szczepy probiotyczne są najbardziej skuteczne i jakie czynniki wpływają na regenerację mikrobioty.

Czytaj dalej

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

2025-05-15

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA – ang. branched chain amino acids) należą do grupy aminokwasów alifatycznych. Są aminokwasami egzogennymi, czyli takimi, które nie mogą być syntetyzow [...]

Czytaj dalej

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

2025-04-23

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

ALFA9 to zaawansowany produkt oparty na synergii lucerny siewnej, fermentacji, liofilizacji i mocy superowoców. To nie suplement diety – to żywność funkcjonalna nowej generacji. Sprawdź.

Czytaj dalej

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

2025-04-15

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

Dwa składniki, które coraz częściej pojawiają się w świadomej suplementacji, to cytykolina i colostrum bovinum, czyli siara bydlęca. Warto przyjrzeć się im bliżej.

Czytaj dalej