Ryż czerwony

Masa netto: 500g

Czerwony ryż jest bogaty w przeciwutleniacze, cenne aminokwasy, błonnik, węglowodany, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz w witaminy A i E, a  także mikroelementy: cynk, magnez, potas żelazo.

Cena brutto 14,50 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Czerwony ryż to żaden wynik eksperymentów genetycznych. Jest to jak najbardziej naturalny ryż, tyle że z pozostawioną łuską koloru czerwonego. Czerwony ryż jest twardszy i bardziej sypki niż jego biały odpowiednik, dlatego trzeba go nieco dłużej gotować. Środek nasionka jest miękki, a łupinka – twarda. Delikatny, słodkawy smak z nieco orzechową nutą wyróżnia na pewno to pożywienie. Pozostawia uczucie sytości na dłużej niż ryż biały. 

Czerwony ryż jest bogaty w przeciwutleniacze, cenne aminokwasy, błonnik, węglowodany, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz w witaminy A i E, a  także mikroelementy: cynk, magnez, potas żelazo. Czerwony ryż wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, opóźnia procesy starzenia, ma działanie przeciwnowotworowe, zwiększa odporność organizmu, reguluje poziom cholesterolu, obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Opakowanie 500 g

Dowiedz się więcej...

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj więcej

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

2023-02-03

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

Wszyscy znamy sylimarol, przede wszystkim ze względu na jego korzystny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe. Na rynku jest sporo preparatów zawierających sylimarynę, czyli kompleks flawonoliganów wy [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

2022-07-08

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

Dodatki do żywności mogą być szkodliwe, nie tylko gdy spożywa się je w nadmiarze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zwrócił uwagę, że niektóre z nich są czynnikiem powodującym nowotwor [...]

Czytaj więcej

E-dodatki do żywności (cz. I)

2022-07-08

E-dodatki do żywności (cz. I)

W sprzedaży jest wiele produktów spożywczych oznaczonych literą E, co określa, że zawierają one chemiczne dodatki do żywności. Są to między innymi barwniki, konserwanty, środki spulchniające oraz [...]

Czytaj więcej

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

2022-05-19

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth syndrom – SIBO) to stan, w którym w jelicie cienkim występuje zbyt duża liczba bakterii bądź jelito cienkie zasi [...]

Czytaj więcej

Celiakia – choroba z zaburzeń trawienia i wchłaniania. Zalecenia dietetyczne

2021-12-21

Celiakia – choroba z zaburzeń trawienia i wchłaniania. Zalecenia dietetyczne

Celiakia – (inne nazwy to: glutenozależna choroba trzewna, enteropatia glutenowrażliwa lub sprue nietropikalna) – to przewlekła, wielonarządowa choroba o podłożu autoimmunologicznym i genetyczn [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu