Żurawina cała 250g PK
Żurawina to niska krzewinka odporna na mrozy i różne choroby, dlatego też jest hodowana w Polsce. Ma małe, czerwone owoce przypominające jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo – ze względu na zawartość tego ostatniego pierwiastka wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (poliantocyjanidy) – silne przeciwutleniacze.
Cena brutto 16,50 zł
Żurawina to niska krzewinka odporna na mrozy i różne choroby, dlatego też jest hodowana w Polsce. Ma małe, czerwone owoce przypominające jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów (sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo – ze względu na zawartość tego ostatniego pierwiastka wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (poliantocyjanidy) – silne przeciwutleniacze. Dlatego aronia zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Owoce aronii bardzo długo zachowują świeżość, a to dzięki kwasowi benzoesowemu. Z kolei kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak – z tego też powodu bardzo rzadko są one spożywane w świeżej postaci. Według literatury:
działa dobroczynnie na układ pokarmowy,
świeża czy też suszona zapobiega zaparciom,
zapobiega zakażeniom dróg moczowo-płciowych,
pielęgnuje jamę ustną, zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, próchnicy i chorobom dziąseł,
stosowana przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapobiegała tworzeniu się kamieni nerkowych,
podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniża jednocześnie poziom złego cholesterolu (LDL),
zapobiega nowotworom – wzrostowi guzów, a nawet ich powstawaniu, działa zbawiennie na pracę serca.
Żurawina – jak stosować?
Jako przekąskę lub dodatek do wypieków czy mięs. Żurawina to ciekawe urozmaicenie posiłków, ponieważ tworzy z potrawami bardzo ciekawe kompozycje smakowe.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-03-21
Te witaminy chronią przed nowotworami
2023-04-05
Cytryna – wsparcie dla zdrowia i urody
2023-03-29
Bambus nakarmi, odżywi i da schronienie
2023-03-16
Medytacja – tajna broń i zbawienie
2023-03-02
Odżywcze i antyodżywcze składniki owoców i warzyw spożywane w nadmiarze
2023-01-19
Witamina C w postaci liposomalnej – czy to tylko chwyt marketingowy?
2023-01-12
Żurawina wielkoowocowa – na ratunek układowi moczowemu
2023-01-10
Pestki dyni – surowiec nie do przecenienia. Zdrowie układu moczowego i nie tylko
2022-11-18
Naturalna witamina C – droga do zdrowia
2022-11-10
Jak zadbać o naczynia krwionośne
2022-10-27
Autohipnoza dla zdrowia
2022-10-04
Jak wzmocnić odporność jesienią?
2022-10-04
Salicyna – roślinna aspiryna w dwóch kompozycjach
2022-09-15
Heparegene – pięcioskładnikowy klejnot o wielu właściwościach
2022-09-07
Ciężkie nogi – domowe sposoby na uczucie ciężkich nóg
2022-09-05
Ćwiczenia na poprawę wzroku
2022-09-02
Liposomalna forma witaminy C
2022-07-29
Wiśnie – wcale nie takie zwykłe
2022-05-30
Najsilniejsze przeciwutleniacze – witaminy i karotenoidy
2022-05-18
Jak dbać o nerki?
2022-04-08
Dlaczego warto sięgać po cytrusy?
2022-03-22
Serdecznik pospolity – roślina o nieprzypadkowej nazwie
2022-03-18
Beta-karoten w zdrowej diecie
2022-02-28
Powrót do zdrowia po operacji – jak sposób odżywiania wpływa na gojenie ran?
2022-02-15
ALA – kwas alfa-liponowy – czy znasz jego zalety?
2022-02-08
Ćwiczenia na poprawę koordynacji ruchowej
2022-02-08
Nerki – budowa i funkcje
2022-02-03
Bibliografia do art. prof. P. Claytona „ZbL“ 2/2022
2022-01-12
Aktywność ruchowa na reumatyzm
2021-11-24
Drzewo magnolii (Huo Po)
2021-10-29
Witamina C – nie do przecenienia
2021-10-01
Co wywołuje kamicę nerkową
2021-09-08
Zioła w kobiecych dolegliwościach – infekcje intymne cz. 3
2020-11-03
Siarka
2020-11-02
Kobalt
2020-05-07
Kapusta kiszona w polskiej kuchni
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również