![Tarnina owoc tarniny 250g Tarnina owoc tarniny 250g](https://www.zdrowiebezlekow.pl/166-large_default/tarnina-owoc-tarniny-250g.jpg)
![Tarnina owoc tarniny 250g Tarnina owoc tarniny 250g](https://www.zdrowiebezlekow.pl/166-large_default/tarnina-owoc-tarniny-250g.jpg)
Tarnina (śliwa tarnina lub tarka) jest zaliczana do roślin miododajnych, ale jej owoce znajdują szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Zawierają flawonoidy – przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g), beta-karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne oraz garbniki. Tarnina (owoc) według literatury ma właściwości wykorzystywane przy następujących dolegliwościach: działanie przeciwbiegunkowe, działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejszające przepuszczalność naczyń krwionośnych, działanie łagodzące schorzenia nerek, moczowodów oraz pęcherza moczowego.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 18,50 14,80 zł
Tarnina (śliwa tarnina lub tarka) rośnie na półkuli północnej. W Polsce – na nizinach oraz dolnych partiach górskich (skarpy i skraje lasów). Jest zaliczana do roślin miododajnych, ale jej owoce znajdują szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. A to głównie dlatego, że zawierają flawonoidy – przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g), beta-karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne oraz garbniki. Kwiaty tarniny (działające moczopędnie) zawierają m.in.: flawonoidy, pektyny, garbniki, cukry, sole mineralne (głównie potas) oraz witaminę C.
Tarnina (owoc) według literatury ma właściwości wykorzystywane przy następujących dolegliwościach:
Owoce zaleca się ludziom w wieku podeszłym i dzieciom do wspomagania leczenia przewlekłych nieżytów żołądka i jelit, które przebiegają z nadmierną fermentacją.
Przygotowanie:
Napar – zalać szklanką gotującej się wody łyżeczkę owocu i zostawić na 10–15 minut. Napar powinien być pity 2 razy dziennie. Nalewka – owoce zalać alkoholem, odstawić w ciemne miejsce na 3–6 tygodni. Po tym czasie odcedzić, dosłodzić według uznania miodem, glukozą lub cukrem.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-06-04
2024-04-12
2024-04-03
2024-01-23
2024-01-18
2023-03-28
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Świeży naturalny olej lniany 250 ml
Inni Klienci kupowali również