• Produkt na zamówienie

Lektyny – toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach D,D1

Produkt na zamówienie

Autorzy książki, Miriam Schaufler i Walter A. Drössler, specjaliści z zakresu odżywiania wielokrotnie podkreślają, że eliminacja lektyn nie oznacza konieczności odstąpienia od zdrowej i zbilansowanej diety. W swojej publikacji podają skuteczne metody obróbki roślin w celu pozbycia się szkodliwego białka. Dodatkowo uzupełniają nasz jadłospis listą produktów, które są od nich wolne. Serwują szereg przepisów na szybkie i, co najważniejsze, pyszne dania zarówno dla mięsożerców, jak i miłośników diety wegetariańskiej, które wzbogacą nasz zdrowy jadłospis o nowe smaki, a także niezbędne witaminy i mikroelementy.

Cena brutto 49,40 zł

Wybierz wariant

do 10 dni roboczych
14 dni
od 249 zł

Rośliny nas nie lubią!

Jeśli do tej pory żyłeś w przekonaniu, że zjadane przez Ciebie rośliny (szczególnie te ekologiczne) chętnie wskakują do Twojego garnka lub stają się ulubioną sałatką, za chwilę przeżyjesz szok. Rośliny nas nie lubią, mało tego, dysponują bardzo sprytnymi metodami, aby zapewnić sobie przeżycie i przekazać geny możliwie licznemu potomstwu. Dlatego, w celu ochrony przed roślinożercami, korzystają z bogatego arsenału, jakim obdarzyła je matka natura: trucizny, hormony, igiełki, twarde skorupy czy ostry zapach. Jedną z najgroźniejszych broni są lektyny.

Czym są lektyny i dlaczego są szkodliwe?

Lektyny to toksyczne białka występujące w popularnych warzywach, owocach, orzechach oraz zbożach np. pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych czy melonie. Ich zadaniem jest ochrona przed zjedzeniem. Gdy spożyjemy warzywa lub owoce zawierające te trujące białka, za pośrednictwem jelit dostaną się one do naczyń krwionośnych, gdzie zwiążą się z dowolnymi komórkami ciała. W konsekwencji organizm przestanie rozpoznawać te tkanki jako własne i rozwinie się reakcja autoimmunologiczna, która może prowadzić do niebezpiecznych procesów zapalnych. Dzięki temu przełomowemu poradnikowi odkryjesz nie tylko czym są lektyny, ale również gdzie występują oraz jak się przed nimi bronić.

Lektyny – cichy sprawca chorób autoimmunologicznych?

Uważa się, że wysokie spożycie lektyn może prowadzić do powstania chorób autoimmunologicznych takich jak: cukrzycy typu 1, zapalenia stawów, choroby Leśniowskiego-Crohna, zespołu nieszczelnego jelita, Hashimoto czy innych problemów z tarczycą. Te groźne białka odpowiadają również za takie dolegliwości jak: astma oskrzelowa, anemia, choroby skóry, choroba wieńcowa, choroba Parkinsona, ból stawów, refluks czy migreny.

Główne źródła lektyn

Do głównych źródeł lektyn zaliczyć można: zboża, warzywa strączkowe i psiankowate, takie jak pomidory, ziemniaki, dynia, papryka, bakłażany i ogórki, niektóre orzechy i owoce (melony, owoce goji), a także nasiona i korzenie. Tymczasem to na tych produktach oparte jest zdrowe odżywianie! Czy istnieją sposoby na pozbycie się lektyn z ulubionych produktów takich jak fasola czy pomidory? Co możemy jeść, żeby z jednej strony unikać szkodliwych substancji, a z drugiej pozostać zdrowymi i złagodzić lub wyeliminować objawy wspomnianych już chorób? Wszystkiego dowiesz się z tego przełomowego poradnika!

Odkryj się jak się bronić!

Dzięki wyjątkowym informacjom zawartym w tym poradniku dowiesz się:

– czym są lektyny, gdzie występują i jak oddziałują na ludzki organizm,

– jakie choroby i dolegliwości wywołują np. zespół nieszczelnego jelita, anemię czy problemy z tarczycą,

– jak działa 4-tygodniowy plan, dzięki któremu wyeliminujesz je z Twojej diety i przekonasz się, czy stanowią przyczynę Twoich dolegliwości,

– w jaki sposób bezpiecznie spożywać produkty roślinne,

– czy w produktach ekologicznych jest mniej lektyn?

– najważniejszych informacji o substancjach antyodżywczych,

– czy odżywianie zgodne z grupą krwi może uchronić Cię przed niebezpieczeństwem związanym z lektynami.

Zdrowe odżywianie bez lektyn

Autorzy książki, Miriam Schaufler i Walter A. Drössler, specjaliści z zakresu odżywiania wielokrotnie podkreślają, że eliminacja lektyn nie oznacza konieczności odstąpienia od zdrowej i zbilansowanej diety. W swojej publikacji podają skuteczne metody obróbki roślin w celu pozbycia się szkodliwego białka. Dodatkowo uzupełniają nasz jadłospis listą produktów, które są od nich wolne. Serwują szereg przepisów na szybkie i, co najważniejsze, pyszne dania zarówno dla mięsożerców, jak i miłośników diety wegetariańskiej, które wzbogacą nasz zdrowy jadłospis o nowe smaki, a także niezbędne witaminy i mikroelementy.

Lektyny – niebezpieczna broń roślin!

Dowiedz się więcej...

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

2024-01-23

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

W tym artykule podpowiadamy jak należy przechowywać warzywa i owoce. Czy lodówka to faktycznie dobre rozwiązanie? Zobacz jakie warzywa lubią chłód a jakie nie przepadają za zimnem.

Czytaj więcej

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-11-23

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

W tym artykule skupimy się na prostych strategiach, jak za pomocą zdrowego pokarmu będziemy mogli nabrać energii i witalności, poprawiając samopoczucie, wzmacniając odporność i wspierając nasze ciało.

Czytaj więcej

Dieta śródziemnomorska – coś więcej niż model odżywiania

2023-05-15

Dieta śródziemnomorska – coś więcej niż model odżywiania

Śródziemnomorski sposób odżywiania to bardzo popularny i lubiany na całym świecie styl żywienia słynący z wielu niezaprzeczalnych korzyści zdrowotnych. Jak sama nazwa wskazuje, dieta została odkr [...]

Czytaj więcej

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

2023-03-17

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

Osoby dotknięte cukrzycą typu 2 starają się wprowadzić rozmaite strategie ułatwiające normalizację poziomu glukozy we krwi. Niekiedy wystarczy zastosować bardzo proste rozwiązania, które zaskakuj [...]

Czytaj więcej

OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

2023-03-03

OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

OPC to skrót od słowa oligomeric proanthocyanidin complexes (oligomeryczne proantocyjanidyny) – są to bardziej złożone formy flawonoidów. Pestki winogron odmiany Vitis vinifera uważane są za najb [...]

Czytaj więcej

Odżywcze i antyodżywcze składniki owoców i warzyw spożywane w nadmiarze

2023-03-02

Odżywcze i antyodżywcze składniki owoców i warzyw spożywane w nadmiarze

Od zawsze słyszymy, że owoce i warzywa powinny stanowić w piramidzie żywieniowej istotne miejsce. Nie powinno ich zabraknąć praktycznie na żadnym etapie życia – niezależnie od tego, czy jesteśmy [...]

Czytaj więcej

Kiedy ostatnio diagnozowałeś swoją tarczycę?

2022-12-30

Kiedy ostatnio diagnozowałeś swoją tarczycę?

Tarczyca to niewielkich rozmiarów nieparzysty gruczoł wydzielania wewnętrznego o kształcie przypominającym motyla z rozpostartymi skrzydłami. Odpowiada za produkcję bardzo ważnych hormonów regulu [...]

Czytaj więcej

Soda oczyszczona – czysta moc

2022-12-14

Soda oczyszczona – czysta moc

Soda oczyszczona (czyli wodorowęglan sodu) to substancja, która zyskała swoją sławę jako środek na zgagę. I wtedy też najczęściej po nią sięgamy. Jest to jej najbardziej znane zastosowanie, a szk [...]

Czytaj więcej

Ziemniak – warzywo… królewskie

2022-11-16

Ziemniak – warzywo… królewskie

Król Francji Ludwik XVI codziennie jadał ziemniaki, a Maria Antonina nosiła ich kwiaty przy sukni. W Offenburgu jest pomnik Francisa Drake’a, który trzyma w ręku to warzywo. Napis na nim głosi: „ [...]

Czytaj więcej

Czas na kiszonki!

2022-11-07

Czas na kiszonki!

Kiszona kapusta czy ogórki to stały punkt naszej diety – zwłaszcza w chłodnej porze roku. Domowe kiszonki zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Z tego też powodu chciałbym namówić Czyt [...]

Czytaj więcej

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

2022-05-24

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

Warzywa najlepiej jest spożywać świeże. Przyciągają swoim aromatem oraz wyglądem, co powoduje, że chce się po nie sięgać. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, które [...]

Czytaj więcej

Cała prawda o ziemniaku

2022-03-15

Cała prawda o ziemniaku

Ziemniaki są niedrogimi, sycącymi i lubianymi przez Polaków warzywami wysokoskrobiowymi, bez których trudno sobie wyobrazić nasze codzienne obiady. Po odpowiedniej obróbce termicznej jest to fant [...]

Czytaj więcej

Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

2022-03-02

Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

Polacy lubią jeść kalafior – jest to jedno z warzyw, które obok fasolki szparagowej i mizerii z ogórków gości na naszych talerzach w porze letniej. Choć piszę ten artykuł pod koniec zimy, chciała [...]

Czytaj więcej

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

2022-03-01

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

Rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides) nie bez powodu nazywany jest „złotem Syberii“. W stanie naturalnym spotkać go można m.in. na Syberii, w regionie Kaukazu, a także w południowej i środkow [...]

Czytaj więcej

Uchyłki jelita grubego

2022-02-23

Uchyłki jelita grubego

Jelito grube jest organem narażonym na wiele chorób. Różnego typu zaniedbania, na które pracujemy latami, można porównać do zatkanych rur syfonu umywalki, gdzie systematycznie zbierały się odpadk [...]

Czytaj więcej

Zespół krótkiego jelita

2022-02-17

Zespół krótkiego jelita

Jelito cienkie jest najdłuższą częścią przewodu pokarmowego, jego długość osiąga nawet 6 m. Składa się z trzech części: dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. Każda z tych części odgrywa i [...]

Czytaj więcej

Gry planszowe (i nie tylko) na ćwiczenie mózgu w każdym wieku

2022-02-16

Gry planszowe (i nie tylko) na ćwiczenie mózgu w każdym wieku

Gry planszowe pozwalają na przyjemne spędzenie wolnego czasu w gronie przyjaciół, rodziny i znajomych. To rozrywka dla każdego, która zapewni poprawę humoru, rywalizację i być może też zdobycie w [...]

Czytaj więcej

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

2021-10-12

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

Zaparcia to nic innego jak zaburzenia wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien czynić to codziennie, nie częściej jednak niż 3 razy w ciągu dnia. Jeśli natomiast oddawanie stolca ma miejsce rza [...]

Czytaj więcej

Banany – przekąska i nie tylko

2021-09-30

Banany – przekąska i nie tylko

Banany są nie tylko doskonałą i smaczną przekąską. Mają również mnóstwo cennych składników odżywczych, które wpływają na właściwe funkcjonowanie organizmu. Dodają energii, zaspokajają głód, a tak [...]

Czytaj więcej

Ziemniak – cudowna bulwa

2021-09-29

Ziemniak – cudowna bulwa

„Ziemniak”, „kartofel”, „pyra”, „bulwa”, „bulba”, „grula” – tak najczęściej (w zależności od regionu) nazywana jest w Polsce roślina, która zajmuje czwarte miejsce na świecie (po pszenicy, kukury [...]

Czytaj więcej

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

2021-09-14

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

Grusza była ceniona od wieków. Wzmianki w wielu pismach mówią o tym, że nawet dyktator Rzymu Gajusz Juliusz Cezar poświęcał swój czas na jej uprawę, doceniając walory tej rośliny. Owoce gruszy ma [...]

Czytaj więcej

Toksyczny i niebezpieczny kadm

2021-08-31

Toksyczny i niebezpieczny kadm

Większość metali śladowych jest pożytecznych i potrzebnych dla zdrowia oraz dla właściwego funkcjonowania organizmów żywych, a niektóre z nich są nawet nazywane „pierwiastkami niezbędnymi”. Jedna [...]

Czytaj więcej

Kuchnia latem

2021-06-22

Kuchnia latem

Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpując jego soki.  D [...]

Czytaj więcej

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

2021-03-17

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]

Czytaj więcej

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

2021-03-08

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

Jak wiemy, większość chorób rozwija się przez słabą odporność (chwilową lub stałą) naszego organizmu, który nie radzi sobie z atakiem intruzów na komórki. Aby jednak układ immunologiczny mógł pok [...]

Czytaj więcej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj więcej

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

2020-07-09

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu