- Produkt na zamówienie
Lektyny – toksyny ukryte w popularnych warzywach i owocach D,D1
Autorzy książki, Miriam Schaufler i Walter A. Drössler, specjaliści z zakresu odżywiania wielokrotnie podkreślają, że eliminacja lektyn nie oznacza konieczności odstąpienia od zdrowej i zbilansowanej diety. W swojej publikacji podają skuteczne metody obróbki roślin w celu pozbycia się szkodliwego białka. Dodatkowo uzupełniają nasz jadłospis listą produktów, które są od nich wolne. Serwują szereg przepisów na szybkie i, co najważniejsze, pyszne dania zarówno dla mięsożerców, jak i miłośników diety wegetariańskiej, które wzbogacą nasz zdrowy jadłospis o nowe smaki, a także niezbędne witaminy i mikroelementy.
Cena brutto 49,40 zł
Rośliny nas nie lubią!
Jeśli do tej pory żyłeś w przekonaniu, że zjadane przez Ciebie rośliny (szczególnie te ekologiczne) chętnie wskakują do Twojego garnka lub stają się ulubioną sałatką, za chwilę przeżyjesz szok. Rośliny nas nie lubią, mało tego, dysponują bardzo sprytnymi metodami, aby zapewnić sobie przeżycie i przekazać geny możliwie licznemu potomstwu. Dlatego, w celu ochrony przed roślinożercami, korzystają z bogatego arsenału, jakim obdarzyła je matka natura: trucizny, hormony, igiełki, twarde skorupy czy ostry zapach. Jedną z najgroźniejszych broni są lektyny.
Czym są lektyny i dlaczego są szkodliwe?
Lektyny to toksyczne białka występujące w popularnych warzywach, owocach, orzechach oraz zbożach np. pomidorach, ziemniakach, roślinach strączkowych czy melonie. Ich zadaniem jest ochrona przed zjedzeniem. Gdy spożyjemy warzywa lub owoce zawierające te trujące białka, za pośrednictwem jelit dostaną się one do naczyń krwionośnych, gdzie zwiążą się z dowolnymi komórkami ciała. W konsekwencji organizm przestanie rozpoznawać te tkanki jako własne i rozwinie się reakcja autoimmunologiczna, która może prowadzić do niebezpiecznych procesów zapalnych. Dzięki temu przełomowemu poradnikowi odkryjesz nie tylko czym są lektyny, ale również gdzie występują oraz jak się przed nimi bronić.
Lektyny – cichy sprawca chorób autoimmunologicznych?
Uważa się, że wysokie spożycie lektyn może prowadzić do powstania chorób autoimmunologicznych takich jak: cukrzycy typu 1, zapalenia stawów, choroby Leśniowskiego-Crohna, zespołu nieszczelnego jelita, Hashimoto czy innych problemów z tarczycą. Te groźne białka odpowiadają również za takie dolegliwości jak: astma oskrzelowa, anemia, choroby skóry, choroba wieńcowa, choroba Parkinsona, ból stawów, refluks czy migreny.
Główne źródła lektyn
Do głównych źródeł lektyn zaliczyć można: zboża, warzywa strączkowe i psiankowate, takie jak pomidory, ziemniaki, dynia, papryka, bakłażany i ogórki, niektóre orzechy i owoce (melony, owoce goji), a także nasiona i korzenie. Tymczasem to na tych produktach oparte jest zdrowe odżywianie! Czy istnieją sposoby na pozbycie się lektyn z ulubionych produktów takich jak fasola czy pomidory? Co możemy jeść, żeby z jednej strony unikać szkodliwych substancji, a z drugiej pozostać zdrowymi i złagodzić lub wyeliminować objawy wspomnianych już chorób? Wszystkiego dowiesz się z tego przełomowego poradnika!
Odkryj się jak się bronić!
Dzięki wyjątkowym informacjom zawartym w tym poradniku dowiesz się:
– czym są lektyny, gdzie występują i jak oddziałują na ludzki organizm,
– jakie choroby i dolegliwości wywołują np. zespół nieszczelnego jelita, anemię czy problemy z tarczycą,
– jak działa 4-tygodniowy plan, dzięki któremu wyeliminujesz je z Twojej diety i przekonasz się, czy stanowią przyczynę Twoich dolegliwości,
– w jaki sposób bezpiecznie spożywać produkty roślinne,
– czy w produktach ekologicznych jest mniej lektyn?
– najważniejszych informacji o substancjach antyodżywczych,
– czy odżywianie zgodne z grupą krwi może uchronić Cię przed niebezpieczeństwem związanym z lektynami.
Zdrowe odżywianie bez lektyn
Autorzy książki, Miriam Schaufler i Walter A. Drössler, specjaliści z zakresu odżywiania wielokrotnie podkreślają, że eliminacja lektyn nie oznacza konieczności odstąpienia od zdrowej i zbilansowanej diety. W swojej publikacji podają skuteczne metody obróbki roślin w celu pozbycia się szkodliwego białka. Dodatkowo uzupełniają nasz jadłospis listą produktów, które są od nich wolne. Serwują szereg przepisów na szybkie i, co najważniejsze, pyszne dania zarówno dla mięsożerców, jak i miłośników diety wegetariańskiej, które wzbogacą nasz zdrowy jadłospis o nowe smaki, a także niezbędne witaminy i mikroelementy.
Lektyny – niebezpieczna broń roślin!
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-01-23
Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze
2023-11-23
Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm
2023-05-15
Dieta śródziemnomorska – coś więcej niż model odżywiania
2023-03-17
Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę
2023-03-03
OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia
2023-03-02
Odżywcze i antyodżywcze składniki owoców i warzyw spożywane w nadmiarze
2022-12-30
Kiedy ostatnio diagnozowałeś swoją tarczycę?
2022-12-14
Soda oczyszczona – czysta moc
2022-11-16
Ziemniak – warzywo… królewskie
2022-11-07
Czas na kiszonki!
2022-05-24
Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?
2022-03-15
Cała prawda o ziemniaku
2022-03-02
Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki
2022-03-01
Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto
2022-02-23
Uchyłki jelita grubego
2022-02-17
Zespół krótkiego jelita
2022-02-16
Gry planszowe (i nie tylko) na ćwiczenie mózgu w każdym wieku
2021-10-12
Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem
2021-09-30
Banany – przekąska i nie tylko
2021-09-29
Ziemniak – cudowna bulwa
2021-09-14
Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice
2021-08-31
Toksyczny i niebezpieczny kadm
2021-06-22
Kuchnia latem
2021-03-17
Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne
2021-03-08
Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień
2021-03-05
Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek
2020-07-09
Amla Berries (Phyllanthus emblica)
2020-03-31
Witamina B6
2020-03-30
Potas
2020-03-30
Miedź
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
- Produkt na zamówienie
Pięć Przemian na polskim stole - Katarzyna Maria Puchacz
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również