Pomarańcza skórka pomarańczy 250g

Owoce drzewa pomarańczowego są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny. Skórka pomarańczy w kuchni – to doskonały dodatek do wielu potraw. Wysuszona skórka absorbuje wilgoć, np. z brązowego cukru. To także doskonały dodatek do ciast i słodyczy. Pomarańcza (skórka pomarańczy) według literatury była wykorzystywana przy następujących dolegliwościach: działanie poprawiające trawienie i przyspieszające metabolizm, grypa i przeziębienia, łagodzenie wzdęć, zgagi, wymiotów i czkawki, poprawę apetytu i niwelowanie nudności.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 32,00 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Pomarańcza skórka pomarańczy 250g

Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji i w naturalnych warunkach osiąga wysokość ponad 5 metrów (bardzo szybko rośnie). Dziś można je spotkać przeważnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Przede wszystkim ogrody pomarańczowe kojarzą się z wybrzeżem Morza Śródziemnego (zwłaszcza z Hiszpanią). Drzewa pomarańczowe porastają też Stany Zjednoczone – przede wszystkim Kalifornię oraz Florydę. Bardzo powszechne są też w Chinach. Owoce drzewa są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny.

Pomarańcza (skórka pomarańczy) według literatury była wykorzystywana przy następujących dolegliwościach:

  • działanie poprawiające trawienie i przyspieszające metabolizm,
  • grypa i przeziębienia (bogactwo witamin)
  • łagodzenie wzdęć, zgagi, wymiotów i czkawki,
  • poprawę apetytu i niwelowanie nudności,
  • naturalny błonnik, który chroni przed problemami żołądkowymi i pomaga obniżać poziom cukru we krwi,
  • pomoc w rozpuszczeniu flegmy,
  • łagodzenie kaszlu i objawów astmy,
  • działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
  • łagodzenie gazów i regulację perystaltyki jelit,
  • obniżenie poziomu cholesterolu i triglicerydów,
  • wspomaganie walki z otyłością,
  • wspomaganie walki z nowotworami jelita grubego i osteoporozą (dzięki hespedrynie),
  • działanie uspokajające (olejki eteryczne),
  • łagodzenie nerwowości i ułatwienie zasypiania,
  • działanie peelingujące skórę (w kosmetyce).

Przygotowanie:

Napar– zagotować filiżankę wody i dodać do niej 1,5 łyżki startej skórki z pomarańczy. Zostawić napar 10 minut na ogniu, zagotować, zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut pod przykryciem. W zimie, dla urozmaicenia, można dodać łyżeczkę miodu, a latem – wrzucić do naparu kilka kostek lodu i odrobinę cynamonu.

Skórka pomarańczy w kuchni – to doskonały dodatek do wielu potraw. Wysuszona skórka absorbuje wilgoć, np. z brązowego cukru. To także doskonały dodatek do ciast i słodyczy.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

2022-03-01

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

Rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides) nie bez powodu nazywany jest „złotem Syberii“. W stanie naturalnym spotkać go można m.in. na Syberii, w regionie Kaukazu, a także w południowej i środkow [...]

Czytaj więcej

Talasoterapia, czyli wpływ morza na ludzki organizm

2021-12-06

Talasoterapia, czyli wpływ morza na ludzki organizm

Przebywanie nad morzem działa relaksująco, odprężająco i wpływa na poprawę samopoczucia. Człowiek odpoczywa psychicznie i koi nerwy. Wdychanie morskiego powietrza poprawia jakość dróg oddechowyc [...]

Czytaj więcej

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

2021-10-12

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

Zaparcia to nic innego jak zaburzenia wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien czynić to codziennie, nie częściej jednak niż 3 razy w ciągu dnia. Jeśli natomiast oddawanie stolca ma miejsce rza [...]

Czytaj więcej

Banany – przekąska i nie tylko

2021-09-30

Banany – przekąska i nie tylko

Banany są nie tylko doskonałą i smaczną przekąską. Mają również mnóstwo cennych składników odżywczych, które wpływają na właściwe funkcjonowanie organizmu. Dodają energii, zaspokajają głód, a tak [...]

Czytaj więcej

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

2021-09-14

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

Grusza była ceniona od wieków. Wzmianki w wielu pismach mówią o tym, że nawet dyktator Rzymu Gajusz Juliusz Cezar poświęcał swój czas na jej uprawę, doceniając walory tej rośliny. Owoce gruszy ma [...]

Czytaj więcej

Kuchnia latem

2021-06-22

Kuchnia latem

Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpując jego soki.  D [...]

Czytaj więcej

Pomarańcza gorzka

2021-06-18

Pomarańcza gorzka

Najbardziej popularną pomarańczą jest jej słodka odmiana zwana „chińską”. Ceni się ją za smak oraz właściwości zdrowotne i chętnie spożywa na surowo jak też w postaci pysznych soków. Jednak nie t [...]

Czytaj więcej

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

2021-03-17

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]

Czytaj więcej

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

2021-03-08

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

Jak wiemy, większość chorób rozwija się przez słabą odporność (chwilową lub stałą) naszego organizmu, który nie radzi sobie z atakiem intruzów na komórki. Aby jednak układ immunologiczny mógł pok [...]

Czytaj więcej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj więcej

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

2020-07-09

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu