Głóg owoc suszony 250g

Owoc głogu można stosować je w postaci naparu. Głóg (owoce) według literatury miał działanie: przeciwmiażdżycowe, przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe serca, zwiększające przepływ tlenu oraz krwi do mięśnia sercowego, wspomagające obniżenie cholesterolu, wspomagające leczenie problemów trawiennych, wspierające w przeziębieniach, zapobiegające niestrawnościom oraz biegunkom. Picie herbaty z owoców głogu zalecane jest (według literatury) osobom, które cierpią na: umiarkowane nadciśnienie, uczucie duszności, zmiany miażdżycowe, początkowy stan niewydolności mięśnia sercowego, umiarkowany rzadkoskurcz.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto  Cena podstawowa 19,00 15,20 zł

najniższa cena z ostatnich 30 dni: 19,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Głóg owoc suszony 250g

Głóg to krzew, który łatwo rozpoznać po charakterystycznych czerwonych, soczystych owocach. W medycynie ludowej w celach zdrowotnych wykorzystywane są kwiaty oraz owoce tego krzewu. W Polsce głóg rośnie na nizinach oraz w niższych partiach gór. Ten krzew to także roślina ozdobna. Jego kwiaty oraz owoce zawierają m.in.: fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, witaminę C oraz witaminy z grupy B, pektyny, a także sole mineralne. Najbardziej jednak ze względów leczniczych cenione są zawarte w głogu flawonoidy i procyjanidy.

Głóg (owoce) według literatury miał działanie:

  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwskurczowe na naczynia wieńcowe serca,
  • zwiększające przepływ tlenu oraz krwi do mięśnia sercowego,
  • wspomagające obniżenie cholesterolu,
  • wspomagające leczenie problemów trawiennych,
  • wspierające w przeziębieniach,
  • zapobiegające niestrawnościom oraz biegunkom.

Picie herbaty z owoców głogu zalecane jest (według literatury) osobom, które cierpią na:

  • umiarkowane nadciśnienie,
  • uczucie duszności,
  • zmiany miażdżycowe,
  • początkowy stan niewydolności mięśnia sercowego,
  • umiarkowany rzadkoskurcz.

Przygotowanie: 

Napar – łyżkę suszonych pokruszonych owoców zalać 200 ml wrzącej wody, poczekać do ostygnięcia. Przecedzić. Pić 1/2–1/3 szklanki 2–3 razy dziennie. Nalewka – 0,5 kg owoców głogu umieszczamy w wysokim naczyniu. Następnie zalewamy mieszanką 0,5 l spirytusu i 0,5 szklanki wody. Naczynie dokładnie zakrywamy i pozostawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy alkohol. W osobnym garnku gotujemy około 500 ml wody z łyżką cukru, kilkoma goździkami, cynamonem i startą skórką cytryny lub pomarańczy. Gdy na powierzchni utworzy się piana, zbieramy ją, a do płynu dodajemy wcześniej uzyskany głogowy alkohol. Całość ponownie zlewamy do wysokiego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

Z głogu (owoców) można robić również konfitury.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj więcej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj więcej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

2024-01-23

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

W tym artykule podpowiadamy jak należy przechowywać warzywa i owoce. Czy lodówka to faktycznie dobre rozwiązanie? Zobacz jakie warzywa lubią chłód a jakie nie przepadają za zimnem.

Czytaj więcej

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

2024-01-18

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

Obecnie dużo się mówi o jakości soków żołądkowych, mało jednak wskazuje się na ich ilości, jakie organizm powinien produkować. W ciągu dnia człowiek powinien wytwarzać 10–12 litrów soków żołądkow [...]

Czytaj więcej

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

2023-03-28

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

Agawa to ponad 300 gatunków roślin w Ameryce Północnej i Południowej. Wykształcają one mięsiste liście magazynujące wodę. Zaliczane są do grupy ekologicznej sukulentów. Zakwitają po przeżyciu kil [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu