Jeżówka purpurowa ziele 250g

Jeżówka purpurowa (Echinacea) pochodzi z rodziny astrowatych. To rodzina roślin, w której jest bardzo dużo gatunków leczniczych, m.in.: arnika, krwawnik, ostropest i nagietek. Jeżówka według literatury była stosowana przy wielu dolegliwościach: likwidowanie przeziębienia (dawka 2–3 razy dziennie w początkowym stadium zazwyczaj zwalcza przeziębienie), wzmacnianie naturalnej odporności organizmu, pobudzanie układu immunologicznego, przyspieszając leczenie, działanie przeciwzapalne, działanie przeciwbakteryjne, działanie antywirusowe, choroby skóry, infekcje grzybicze i wiele innych

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 15,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Jeżówka purpurowa ziele 250g

Jeżówka purpurowa (Echinacea) pochodzi z rodziny astrowatych. To rodzina roślin, w której jest bardzo dużo gatunków leczniczych, m.in.: arnika, krwawnik, ostropest i nagietek. Ojczyzną rośliny jest Ameryka Północna, gdzie jej lecznicze właściwości odkryli Indianie. W Polsce to zioło uprawiane nie tylko ze względu na prozdrowotne działanie. Duże wrażenie robią także piękne i ozdobne kwiaty. W ziołolecznictwie wykorzystuje się ziele jeżówki purpurowej (Echinaceae purpureae herba), które zbiera się pierwszy raz w czasie kwitnienia (lipiec), a drugi – jesienią. W jeżówce purpurowej zarówno w zielu, jak i w korzeniach, znajdują się olejki eteryczne, kwasy organiczne m.in. cykoriowy i kawowy, echinakozyd – pochodna kwasu kawowego, flawonoidy – pochodne kwercetyny i kamferolu, seskwiterpeny, izobutyloamidy oraz inne związki.

Jeżówka według literatury była stosowana przy wielu dolegliwościach:

  • likwidowanie przeziębienia (dawka 2–3 razy dziennie w początkowym stadium zazwyczaj zwalcza przeziębienie),
  • wzmacnianie naturalnej odporności organizmu,
  • pobudzanie układu immunologicznego, przyspieszając leczenie,
  • działanie przeciwzapalne,
  • działanie przeciwbakteryjne,
  • działanie antywirusowe,
  • choroby skóry,
  • infekcje grzybicze,
  • drożdżyce,
  • czyraki, pryszcze (zastosowanie zewnętrzne),
  • wolno gojące się rany,
  • infekcje górnych dróg oddechowych,
  • infekcje w obrębie wszystkich układów w organizmie,
  • opryszczce, oparzeniach, łuszczycy i zainfekowanych urazach.

Przygotowanie:

Napar – jedną łyżkę suszonego ziela jeżówki zalać szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 20 minut. Odcedzić. Pić napar po 1/2 szklanki 2 razy dziennie.

Macerat – łyżkę ziela jeżówki zalać szklanką przegotowanej chłodnej wody i odstawić pod przykryciem na około 6 godzin. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki.

Nalewka – 100 g suchego korzenia rozdrobnić i zalać 0,5 l wódki. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 7 dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Butelki zakorkować, odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Przeziębienie (choroba przeziębieniowa)

2020-03-26

Przeziębienie (choroba przeziębieniowa)

Popularne przeziębienie jest wywołane przez wirusy. Zazwyczaj kojarzy się z katarem i bolącym gardłem. Jakie jeszcze objawy mogą towarzyszyć tej chorobie i jak ją leczyć?

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu