Detoks w wersji comfort food – moc oczyszczających zup

Detoks w wersji comfort food – moc oczyszczających zup

Powoli wchodzimy w najlepszy czas, aby pomyśleć o regeneracji organizmu i jego oczyszczeniu. W realizacji tego zadania doskonale sprawdzą się zupy, a to z dwóch zasadniczych powodów. Po pierwsze, dysponujemy w tym okresie świeżymi warzywami i owocami bogatymi w witaminy i minerały. Po drugie, podczas ciepłych i gorących dni spada znacznie odczucie głodu. Oba te czynniki sprzyjają przeprowadzeniu zdrowego, zupowego detoksu naszego organizmu.

Wzbogacamy dietę o składniki odżywcze

Dobrze przygotowane zupy dostarczają naszemu organizmowi niezbędne składniki odżywcze, czyli witaminy i minerały. W zupach powinny królować przede wszystkim świeże warzywa, wysokobiałkowe rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica) oraz kasze. Unikajmy raczej dużych ilości ziemniaków i ryżu. Odpowiednio dobrane składniki i niezbyt długo gotowane są doskonałą, naturalną bombą witaminowo-minerałową.

Dobre zupy są sycące i niskokaloryczne, ale nie są tuczące, co ma szczególne znaczenie dla odchudzających się osób. Po zjedzonej porcji długi czas nie odczuwamy głodu, a jednocześnie czujemy się lekko, bo układ pokarmowy nie jest przeciążony. Odczuwając nawet lekki głód, możemy śmiało odgrzać sobie i skonsumować porcję zupy, nie narażając się na przytycie. Zupy to doskonałe menu w krótkotrwałych dietach odchudzających i oczyszczających, ponieważ organizm karmiony lekkostrawnymi produktami oczyszcza się z toksyn, usuwa zbędne złogi i zanieczyszczenia z jelit.

Dieta zupowa jest też bardzo skuteczna. Efekty zauważymy bardzo szybko, masa naszego ciała będzie spadała z dnia na dzień, aż do zakładanego poziomu. Jedząc zupy, nie przytrafi nam się też tzw. efekt jo-jo, który jest niczym innym jak skutkiem powrotu do złych nawyków żywieniowych.

Kolejną z korzyści zup jest ich różnorodność pod względem składu i smaku. Jak już wspomniałem, możemy je przyrządzać, z czego tylko chcemy, na co mamy ochotę i co lubimy, nie musimy ograniczać się sztywno do przepisów. Możemy według własnych upodobań dodać do nich całą gamę przypraw, a te z kolei oprócz walorów smakowych stanowią również źródło drogocennych składników dla naszego organizmu.

Na czym polega zupowy detoks?

Na początek o zaletach takiego detoksu. Otóż przeprowadzona prawidłowo zupowa detoksykacja pozwala na: kompleksowe oczyszczenie organizmu z toksyn i wielu innych niekorzystnych substancji, dostarczenie niezbędnych makro- i mikroelementów odżywczych oraz nawodnienie organizmu. Przekłada się to na ładną cerę, witalność, energię, jasny stan umysłu oraz szczupłe ciało, czyli mówiąc w skrócie – na dobry stan zdrowia.

Fern Green – autorka książki Tylko Zupy – proponuje 3–5-dniowe programy detoksykacyjne przeprowadzane raz w miesiącu. Każdy może wybrać sobie odpowiedni program zgodny z własnymi potrzebami, upodobaniami oraz według kryterium dolegliwości. Dobór składników do zup podyktowany jest nie tylko walorami smakowymi, ale także właściwościami korzystnymi dla zdrowia.

W zależności od potrzeb czy aktualnych dolegliwości można zastosować na przykład:

  • detoks dla pięknej skóry: np. zupy z koprem, ciecierzycą, jarmużem, słodkim ziemniakiem, brokułem i szpinakiem;
  • detoks dla lepszego trawienia: ziemniaki, seler, czerwona soczewica, jarmuż, szparagi, buraki;
  • detoks dla wzmocnienia odporności: marchew, tofu, fasola, kapusta, cukinia, dynia piżmowa;
  • detoks dla energii: marchew, imbir, migdały, cukinia, jęczmień, pomidory, papryka, groch, szpinak;
  • detoks antystresowy: seler, orzech kokosowy, jarmuż, groch, sałata, szpinak, pomidory, dynia, soczewica;
  • detoks dla oczyszczenia krwi: szparagi, buraki, seler, kapusta, ciecierzyca, słodki ziemniak, papryka, brokuł.

To tylko przykładowe rodzaje programów proponowane przez autorkę. Każdy znajdzie coś dla siebie. Może być to detoks wspomagający leczenie konkretnej choroby (na przykład cukrzycy) lub detoks profilaktyczny (na przykład zwiększający odporność organizmu).

Harmonogram dnia

W ciągu dnia powinno spożyć się pięć zup w 8–9-godzinnym przedziale czasowym, mniej więcej co 2 godziny. Pierwszą zupę autorka proponuje zjeść o godzinie 11.00, drugą o 13.00, kolejną o 15.00 i tak dalej, aż do godziny 19.00–19.30.

W międzyczasie należy przez cały dzień pić wodę, zieloną herbatę lub ziołowe napary.

W książce Fern Green podaje 69 przepisów na odtruwające zupy z podziałem na dolegliwości. Przy każdym przepisie znajduje się opis korzystnego oddziaływania danej zupy na nasze zdrowie.

Sam korzystam z zup niesamowicie prostych w przygotowaniu, ale jakże smacznych i korzystnych dla zdrowia, co też Państwu serdecznie polecam.

Literatura: Fern Green, Tylko zupy, Grupa Wydawnicza Foksal Sp. z o.o., Warszawa 2021.

Inne wpisy w tej kategorii

Co zrobić, aby zwiększyć skuteczność witaminy D?

2025-05-08

Co zrobić, aby zwiększyć skuteczność witaminy D?

Co zrobić, aby zwiększyć skuteczność witaminy D? Mamy na to sprawdzone sposoby. Przekonaj się o tym, czytając nasz artykuł.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej