Kiszone buraczki na carpaccio RawForest

Masa netto: 350g

Kiszone buraczki wyprodukowane bez sztucznych konserwantów to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz buraków w kiszonce znajdziemy: czosnek, koper i sól kłodawską. Proces kiszenia pozwala zachować wszystkie właściwości prozdrowotne warzyw i wysoką zawartość takich składników odżywczych jak: 

witaminy: A, C, E, K i te z grupy B;

składniki mineralne: wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor,

kwas mlekowy (pomocny w zakażeniach Helicobacter pylori i podczas ostrych biegunek).

Cena brutto 15,00 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Buraki poddane procesowi kiszenia to – co zostało udowodnione – zahamowanie powstawania zmian miażdżycowych i nowotworowych oraz skuteczna walka z anemią i nadprogramowymi kilogramami. Buraki oczyszczają organizm i regulują pracę serca. Warto je również stosować po antybiotykowych kuracjach. Kiszone buraki, podobnie jak inne kiszonki, to również wzmocnienie odporności organizmu i odbudowa prawidłowej flory jelit. A to dzięki szczepom tzw. dobrych bakterii, które są wynikiem procesu fermentacji. 

Kiszone buraczki to bardzo dobry pomysł na urozmaicenie dań, zarówno wegetariańskich i wegańskich (dostarczają niezbędnego żelaza), jak i mięsnych.

Zalety kiszonek znane są w wielu rejonach świata. Dziś moda na nie i powrót do zdrowej tradycji skutkuje kiszeniem różnych warzyw – także tych mniej tradycyjnych. Proces fermentacji sprawia, że kiszone warzywa:

działają antybakteryjnie;

działają antywirusowo;

chronią przed grzybicami;

dzięki odbudowaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit wzmacniają odporność;

wspomagają prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i procesów trawiennych,

ułatwiają utrzymanie diety redukcyjnej i intensyfikują jej efekty (m.in. dzięki zawartości probiotyków);

obniżają poziom cholesterolu;

mają mało kalorii.

Dowiedz się więcej...

Sięgnij po kiszonki

2023-12-28

Sięgnij po kiszonki

Nie znam osoby, która nie lubiłaby kiszonek. Jest to jeden z najstarszych sposobów na zabezpieczenie produktów przed zepsuciem, a przy okazji metoda na jakże smaczne i zdrowe przysmaki. Moje poko [...]

Czytaj więcej

Domowe sposoby na wzmocnienie organizmu przed zimą

2023-10-18

Domowe sposoby na wzmocnienie organizmu przed zimą

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy nietrudno o przeziębienie, katar i infekcje wirusowe. Nie powinniśmy się jednak zamykać w czterech ścianach, tylko znaleźć sposoby na to, żeby się wzmocnić.

Czytaj więcej

Czas na kiszonki!

2022-11-07

Czas na kiszonki!

Kiszona kapusta czy ogórki to stały punkt naszej diety – zwłaszcza w chłodnej porze roku. Domowe kiszonki zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Z tego też powodu chciałbym namówić Czyt [...]

Czytaj więcej

Jedz kiszone buraki... na zdrowie!

2022-03-02

Jedz kiszone buraki... na zdrowie!

Burak zwyczajny (Beta vulgaris) jest powszechnie znanym i cenionym w Polsce warzywem znanym ze swojego charakterystycznego, ziemistego smaku oraz niepowtarzalnego, mocnego koloru. Buraki są [...]

Czytaj więcej

Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

2022-03-02

Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

Polacy lubią jeść kalafior – jest to jedno z warzyw, które obok fasolki szparagowej i mizerii z ogórków gości na naszych talerzach w porze letniej. Choć piszę ten artykuł pod koniec zimy, chciała [...]

Czytaj więcej

Ferrytyna – magazyn żelaza

2022-01-28

Ferrytyna – magazyn żelaza

Ilość żelaza w komórkach uzależniona jest od występowania ważnego kompleksu żelazowo-białkowego, jakim jest ferrytyna. Powszechnie panuje przekonanie, że za przyczynę anemii odpowiada niski pozio [...]

Czytaj więcej

Kapusta – odżywcze i lecznicze warzywo

2021-09-29

Kapusta – odżywcze i lecznicze warzywo

Któż z nas nie jadł kapusty – nie ma zapewne takiej osoby. To przecież bardzo popularne warzywo w Polsce i na świecie. Spożywamy ją często, ale też zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z tego, że o [...]

Czytaj więcej

Jak zadbać o odporność jesienią?

2021-09-27

Jak zadbać o odporność jesienią?

Jesień to pora roku, która charakteryzuje się nie tylko zmianą barw liści porastających drzewa i krzewy. Zmienia się także pogoda. Jest coraz chłodniej, a do wyjścia z domu zniechęcają częste opa [...]

Czytaj więcej

Burak - powszechny, a niedoceniany

2021-05-12

Burak - powszechny, a niedoceniany

Burak jest bardzo popularnym warzywem często goszczącym na stołach. Należy do rodziny szarłatowatych i jest uprawiany w Europie, Afryce oraz Azji. Istnieje 12 gatunków tej rośliny.  Burak, a zwł [...]

Czytaj więcej

Zakwas buraczany

2020-11-23

Zakwas buraczany

Kiszenie warzyw jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności z wykorzystaniem fermentacji mlekowej. Kwas mlekowy (odpowiedzialny za ten proces) zabija bakterie wywołujące procesy gnilne p [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu