Ocet winny - jabłko, tatarak, orzech włoski - Biały SaiBaba

500ml

Cena brutto 49,00 zł

Wybierz wariant

2 dni robocze
14 dni
od 500 zł

Ocet winny jabłko, tatarak, orzech włoski od Białego Sai Baby to wyjątkowy produkt dojrzewający w dębowych beczkach. Wytwarzany jest starą, tradycyjną, orleańską metodą polegającą na naturalnej fermentacji octu jabłkowego, bez użycia wody i cukru. Ocet jest tworzony z największą uważnością, proces nie jest przyspieszany – do produkcji nie jest dodawany ocet spirytusowy, sztuczne konserwanty ani wzmacniacze smaku. Garbniki z dębowych beczek, w których przez dwa lata dojrzewa ocet winny, przenikają do płynu, nadając mu delikatność i dębowy aromat.

Tatarak (Acorus calamus) to bylina z rodziny tatarakowatych. Naturalnie spotkać go można na wszystkich kontynentach od strefy klimatycznej subtropikalnej do umiarkowanej. Roślina pochodzi z Azji, stąd przyjęła się nazwa „tatarak” lub „ziele tatarskie”. Roślinę można spotkać na terenach podmokłych, bagnach, szuwarach. Surowcem zielarskim jest kłącze. Terapeutyczne działanie wyciągów z tataraku polega na pobudzaniu wydzielania soków trawiennych i żółci. Dzięki działaniu rozkurczowemu przeciwdziała wzdęciom i kolkom. Działa ochronnie na błonę śluzową żołądka. Tatarak to także wpływ uspokajający, dlatego poleca się go przy wyczerpaniu nerwowym czy w trudnościach w zasypianiu. Ma działanie nasenne, przeciwdepresyjne, przeciwnerwicowe i przeciwpadaczkowe. Popularne są także płukanki z tataraku do użytku zewnętrznego, np. płukanki do włosów i skóry głowy przeciwdziałające łupieżowi czy wypadaniu włosów.

Orzech włoski (Juglans regia) to gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych, bardzo popularny w Europie. Orzech włoski jest surowcem bardzo smacznym i odżywczym. To przede wszystkim zasługa obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których występują: kwas linolowy omega-6 (45–55 proc.), oleinowy omega-9 (16–32 proc.) i alfa-linolowy omega-3 (8–10 proc.).

Dzięki bogactwu tychże kwasów tłuszczowych orzechy włoskie skutecznie obniżają poziom trójglicerydów we krwi, co zapobiega miażdżycy i chorobom układu krążenia. Fosfolipidy w nich zawarte poprawiają metabolizm cholesterolu.

Te bardzo smaczne orzechy mają też bogaty skład fitochemiczny. Zawierają: prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, K, spore ilości witaminy E. Wiele jest w nim także pierwiastków śladowych takich jak: cynk, miedź, jod, wapń, magnez, żelazo, fosfor czy kobalt. Orzech włoski obniża poziom cukru we krwi, można go stosować przy: nadczynności tarczycy, chorobie nerek i pęcherza moczowego, a także w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Jabłoń (Malus) to wieloletnie, bardzo popularne w Polsce drzewo owocowe z rodziny różowatych.

„Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada” – to powiedzenie wciąż nie traci na aktualności, bo jabłko to bardzo zdrowa, a przy tym niskokaloryczna przekąska – średniej wielkości owoc zawiera około 60 kcal. Nie tylko jabłka, ale także ocet z nich może stanowić nieocenione wsparcie naszego zdrowia.

Jabłka są zasobne w: pektyny, flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy, winowy, ursolowy, szczawiowy czy galusowy), witaminy (A, E, C, kompleks B), mikro- i makroelementy (np.: sód, potas, wapń, magnez, fosfor, jod, miedź, kobalt, cynk, molibden, mangan).

Właściwości prozdrowotne jabłka są bardzo dobrze znane. Jabłko i jego przetwory poprawiają trawienie, są pomocne w: odchudzaniu, odtruwaniu, dodają energii, zmniejszają ryzyko demencji wśród osób starszych, wspierają pracę układu moczowego i trawiennego, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają obwodowe krążenie krwi.

Jak stosować ocet winny?

W zależności od potrzeb do 3 łyżek dziennie octu rozcieńczonego w szklance letniej wody. Nie przekraczać zalecanej dawki dziennej. Zaleca się ostrożność u osób z chorą śluzówką żołądka oraz stanami zapalnymi górnego przewodu pokarmowego.

Dowiedz się więcej...

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

2023-03-17

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

Osoby dotknięte cukrzycą typu 2 starają się wprowadzić rozmaite strategie ułatwiające normalizację poziomu glukozy we krwi. Niekiedy wystarczy zastosować bardzo proste rozwiązania, które zaskakuj [...]

Czytaj więcej

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

2023-03-14

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Przysłowie to niezwykle trafnie charakteryzuje poszukiwanie przez wiele osób cudownych, zamorskich preparatów na odchudzanie, regulację wypróżnień, oczysz [...]

Czytaj więcej

OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

2023-03-03

OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

OPC to skrót od słowa oligomeric proanthocyanidin complexes (oligomeryczne proantocyjanidyny) – są to bardziej złożone formy flawonoidów. Pestki winogron odmiany Vitis vinifera uważane są za najb [...]

Czytaj więcej

Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody

2023-01-20

Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody

Ocet jabłkowy w dzisiejszych czasach przeżywa renesans. Jest stosowany w przyrządzaniu wielu potraw i oczywiście jako produkt Natury, który może być używany przy wielu dolegliwościach. W histori [...]

Czytaj więcej

Zdrowie płynące z jabłek. Wartości odżywcze i fitoskładniki

2023-01-04

Zdrowie płynące z jabłek. Wartości odżywcze i fitoskładniki

Jabłka niezależnie od odmiany – a jest ich bardzo dużo – zawierają wiele składników mineralnych, witamin, a także błonnik pokarmowy oraz liczne polifenole, w tym flawonoidy, które decydują o właś [...]

Czytaj więcej

Grudniowe sałatki

2022-12-13

Grudniowe sałatki

Przed nami zimowe miesiące, a wraz z nimi wielka potrzeba dogrzania się na różne sposoby. W naszym menu będą dominowały raczej potrawy ciepłe, gotowane czy duszone, ale czasem może nas najść ocho [...]

Czytaj więcej

Jabłkowe ciekawostki

2022-10-10

Jabłkowe ciekawostki

Jabłko to bez wątpienia najpopularniejszy owoc w naszym kraju. O niesamowitych właściwościach prozdrowotnych jabłek napisano i powiedziano już niemal wszystko, ale chciałbym przypomnieć o tych cu [...]

Czytaj więcej

Tabata na spalenie tkanki tłuszczowej

2022-06-20

Tabata na spalenie tkanki tłuszczowej

Zrzucanie wagi często nastręcza wielu trudności. Oprócz odpowiednio zbilansowanej diety trzeba jeszcze dodać aktywność ruchową. Powinna być ona systematycznie uprawiana – wtedy przyniesie wymiern [...]

Czytaj więcej

Oxymel – pogromca przeziębienia

2021-11-15

Oxymel – pogromca przeziębienia

Oxymel to nic innego jak mieszanka octu z miodem (z łaciny „kwas i miód“ i ze starożytnej greki – również) stosowana jako lek. Obecnie oxymel wytwarzany jest również z dodatkiem soków owocowych o [...]

Czytaj więcej

Czym jest ból

2021-11-08

Czym jest ból

Nasze organizmy odbierają informacje o środowisku zewnętrznym i wewnętrznym za pośrednictwem receptorów, a najbardziej podstawowym doznaniem zmysłowym jest czucie. Receptorami bezpośrednio pobudz [...]

Czytaj więcej

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

2021-10-15

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

Jabłko to owoc chętnie spożywany jako przekąska, a także dodatek do wielu różnych potraw oraz ciast. Wyrabia się z niego: kompoty, soki, ocet, a także przetwory na zimę. Jest popularny nie tylko [...]

Czytaj więcej

Refluks – profilaktyka i leczenie

2021-10-13

Refluks – profilaktyka i leczenie

Refluks żołądkowo-przełykowy polega na cofaniu się zawartości żołądka do przełyku, w wyniku czego występuje tzw. zgaga. Często zresztą nazwy te są używane zamiennie, jednakże refluks to przypadło [...]

Czytaj więcej

Kwasy omega-3 – czy suplementacja nimi jest niezbędna?

2021-09-30

Kwasy omega-3 – czy suplementacja nimi jest niezbędna?

Istnieją dwie klasy niezbędnych kwasów tłuszczowych: kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 lub ω-3) i omega-6 (n-6 lub ω-6). Nazwa kwasów tłuszczowych n-3 i n-6 pochodzi od numeru węgla, przy którym wyst [...]

Czytaj więcej

Sposoby na reumatyzm

2021-09-21

Sposoby na reumatyzm

Często można usłyszeć, że komuś ,,strzyka w stawach”. Bóle w tych częściach ciała najczęściej związane są ze schorzeniami reumatoidalnymi, co popularnie określa się po prostu reumatyzmem. Dolegli [...]

Czytaj więcej

Odkryj rodzimy ocet balsamiczny z polskich jabłek

2021-09-13

Odkryj rodzimy ocet balsamiczny z polskich jabłek

Z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że każdy wielbiciel dobrej kuchni zetknął się z octem balsamicznym – prawdziwym rarytasem włoskiego pochodzenia. Tradycyjna i oryginalna receptura takie [...]

Czytaj więcej

Zioła w kobiecych dolegliwościach – cykl miesięczny (cz. II)

2021-08-03

Zioła w kobiecych dolegliwościach – cykl miesięczny (cz. II)

Częstym problemem w cyklu miesięcznym jest moment menstruacji. Wiele kobiet cierpi w tym czasie z różnych przyczyn. Najczęściej są to bóle podbrzusza, złe samopoczucie, zaparcia lub rozwolni [...]

Czytaj więcej

Orzech włoski

2021-07-01

Orzech włoski

Orzechy włoskie mimo dużej kaloryczności cieszą się sporym uznaniem. Dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie [...]

Czytaj więcej

Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!

2021-02-25

Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!

Nasze zdrowie w naszych rękach – sami możemy wiele zrobić, a więc zatem skoro mamy czas na codzienną obowiązkową kawę, to mamy także czas na pozytywne dobre praktyki dla naszego dobra, zdrowia

Czytaj więcej

Niezwykła biografia Grzegorza Śleziaka - Białego Sai Baby

2020-09-16

Niezwykła biografia Grzegorza Śleziaka - Białego Sai Baby

FILM Poznajcie historię życia Grzegorza Śleziaka, który swoim życiorysem mógłby obdzielić kilka osób. Duże pieniądze, namiętność, bankructwo, podróże na krańce świata, spotkanie z Dalajlamą, ś [...]

Czytaj więcej

Recenzja książki Grzegorza Śleziaka - Jak pokonałem raka i boreliozę

2020-09-15

Recenzja książki Grzegorza Śleziaka - Jak pokonałem raka i boreliozę

Recenzja książki Grzegorza Śleziaka Jak pokonałem raka i boreliozę Oto recenzja autobiografii Grzegorza Śleziaka Białego Sai Baby. Autor w książce pt. Jak pokonałem raka i boreliozę zabiera na [...]

Czytaj więcej

Tajniki dobrego octu – rozmowa z Grzegorzem Śleziakiem

2020-06-04

Tajniki dobrego octu – rozmowa z Grzegorzem Śleziakiem

Co to znaczy „dobry ocet”? Jak można sobie nim pomóc w kłopotach zdrowotnych? Co dają dębowe beczki? O tym i o innych kwestiach opowie Grzegorz Śleziak, którego octy nie mają sobie równych.

Czytaj więcej

Ocet jabłkowy – skuteczny środek na chore zatoki

2020-03-31

Ocet jabłkowy – skuteczny środek na chore zatoki

Ocet jabłkowy z powodzeniem stosowany jest w leczeniu dolegliwości związanych z zatokami. Przedstawiamy kilka metod z jego zastosowaniem, dzięki którym poczujemy ulgę w przypadku zapalenia zatok.

Czytaj więcej

Rośliny przeciwpasożytnicze

2020-03-30

Rośliny przeciwpasożytnicze

Specjaliści od medycyny naturalnej zalecają przeprowadzenie przynajmniej raz w roku profilaktycznej terapii przeciwpasożytniczej. Bardzo pomocne są w tym rośliny.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Zobacz powiązane produkty

Powiązane artykuły na blogu