Kubek gliniany Grześ poj. 0,7 litra

Ilość: 1szt.

Naczynia gliniane to doskonałe naczynia do przechowywania wody.

Należy wybierać te bez glazurowanej powłoki, bo może ona zawierać kadm i ołów. Gliniane wyroby bez glazury ze względu na porowatą strukturę są doskonałymi pochłaniaczami wszelkich drobnoustrojów i chemicznych trucizn, podobnie jak węgiel leczniczy.

Alkaliczna natura gliny zapewnia właściwe pH przechowywanej w niej wody i wpływa pozytywnie na bilans kwasowo-zasadowy organizmu. Dzięki stosowaniu naczyń glinianych do przechowywania wody zachowujemy właściwą gospodarkę hormonalną, bo bisfenol zawarty w plastiku naśladuje hormony żeńskie i blokuje męskie. Nasze naczynia wykonane są w Polsce tradycyjną metodą rzemieślniczą z lokalnego surowca i zostały przebadane pod kątem możliwości kontaktu z żywnością.

Cena brutto 39,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Kubek gliniany 2

Pojemność 0,7 litra

Naczynia gliniane to doskonałe naczynia do przechowywania wody.

Należy wybierać te bez glazurowanej powłoki, bo może ona zawierać kadm i ołów. Gliniane wyroby bez glazury ze względu na porowatą strukturę są doskonałymi pochłaniaczami wszelkich drobnoustrojów i chemicznych trucizn, podobnie jak węgiel leczniczy.

Alkaliczna natura gliny zapewnia właściwe pH przechowywanej w niej wody i wpływa pozytywnie na bilans kwasowo-zasadowy organizmu. Dzięki stosowaniu naczyń glinianych do przechowywania wody zachowujemy właściwą gospodarkę hormonalną, bo bisfenol zawarty w plastiku naśladuje hormony żeńskie i blokuje męskie. Nasze naczynia wykonane są w Polsce tradycyjną metodą rzemieślniczą z lokalnego surowca i zostały przebadane pod kątem możliwości kontaktu z żywnością.

Woda przechowywana w glinianych dzbanach, dzięki odparowaniu, jest naturalnie schładzana do temperatury ok. 14°C.

W naczyniu glinianym ciepło z wody zamieniane jest w gaz i wraz z nim jest wydalane. Dzięki temu woda z naczynia glinianego doskonale nadaje się do zaspokojenia pragnienia .

  • Przed użyciem należy kilkukrotnie wypłukać naczynie w celu pozbycia się zewnętrznego osadu. Nie jest on szkodliwy, ale wpływa na klarowność wody.
  • Nieszkliwione naczynia gliniane należy przed pierwszym użyciem wypłukać ciepłą wodą z dodatkiem łyżki soli kłodawskiej. Procedurę taką należy powtarzać co kilka dni. Warto też, o ile to możliwe, suszyć naczynia, eksponując je na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
  • Najlepiej spożywać wodę (lub inne płyny) po min. 8 godzinach od momentu wlania ich do naczynia.
  • Nie wolno do mycia naczyń glinianych marki Gliniany Zdrój stosować żadnych detergentów!
  • Zmiana barwy i powstawanie osadów na wewnętrznych ściankach naczyń są procesami naturalnymi.
  • Tak zwane „pocenie się” naczyń glinianych wypełnionych wodą lub innym płynem jest całkowicie naturalne i pożądane, i świadczy o zachodzących w naczyniu procesach filtracyjnych. Dlatego też nieimpregnowane naczynia gliniane należy po napełnieniu wodą postawić na dołączonych impregnowanych podstawkach lub talerzykach.

Kubek gliniany

Pierwsze naczynia pojawiły się mniej więcej 10 tysięcy lat przed naszą erą w Japonii, ale sztuka garncarstwa rozpowszechniła się w krótkim czasie na całym świecie. Obecnie ręcznie wyrabiane, gliniane produkty stanowią wspaniałą alternatywę dla masowo wyrabianych naczyń, jakie są dostępne w supermarketach. Nie tylko są funkcjonalne i wytrzymałe również przyciągają wzrok i mogą stanowić ozdobę każdego domu. Gliniany kubek to nie tylko dobry pomysł na prezent, ale także sprawdzony element wyposażenia każdej kuchni.

Jak powstał pierwszy kubek gliniany? Krótka historia garncarstwa na świecie

Pierwszy gliniany kubek wcale nie powstał na kole garncarskim. Rzemieślnicy brali po prostu bryłkę kliny, a następnie kształtowali ją dłońmi tak, aby otrzymać pożądany kształt. Niestety tak stworzone naczynia były niesymetryczne, a także łatwo się tłukły, ponieważ ściany były nierównej grubości – w jednych miejscach znacznie cieńsze lub w innych.

Pierwsze eksperymenty z kołem garncarskim przypisuje się rzemieślnikom z Mezopotamii na ponad 3 tysiące lat przed naszą erą. Skonstruowali oni mechanizm, który zapewniał obrotowy ruch dysku na którym kładziono bryłę surowca. Dzięki obracaniu formowanego naczynia artysta mógł dokładnie określić jego kształt, a nawet sprawić, że jego ściany we wszystkich miejscach miały dokładnie taką sama grubość. Taki kubek gliniany nie tylko lepiej się prezentował, ale także był bardziej wytrzymały i stabilniejszy. Najprostsze koła garncarskie składały się z drewnianego talerza zawieszonego na nieruchomej głowicy. Talerz był obracany ręcznie, więc cała praca była żmudna i przebiegała powoli.

Kiedy gliniane naczynia pojawiły się na terenie Polski?

Na ziemiach Polski pierwsze wyroby gliniane pojawiły się mniej więcej 5400 lat przed naszą erą. Wykonywano je ręcznie, korzystając z taśm i wałków do gliny, ale oczywiście – bez pomocy koła. Oprócz czystej gliny często wykorzystywano surowiec z dodatkiem składników zwiększających jego wytrzymałość, jak tłuczeń czy piasek. Gotowe, uformowane naczynia wypalano w ognisku, gdzie pod wpływem ciepła mogły stwardnieć i nadawały się do codziennego użytku.

Co istotne już wtedy potrafiono wykonać zarówno cienkie i bogato zdobione formy, jak i grubościenne naczynia wykorzystywane podczas przygotowywania strawy. W Polsce koło garncarskie pojawiło się znacznie później niż na świecie. Pierwsi Słowianie korzystali z niego dopiero w VII w. naszej ery. Było to proste koło wolnoobrotowe, ale pozwalało na wygodne kształtowanie naczyń. Stopniowo koło wolnoobrotowe wyewoluowało w mechanizm szybkoobrotowy dwutarczowy, gdzie talerz był wprawiany w ruch za pomocą koła zamachowego.

Rozkwit garncarstwa na terenie Polski przypadał na XVI w. Wtedy w niemal każdym większym mieście gliniany kubek lub naczynie można było kupić przynajmniej od kilku garncarzy. W samym Krakowie działało ich ponad dwudziestu.

W miarę jak coraz bardziej rozpowszechniała się produkcja fabryczna, wyroby rękodzielnicze traciły na znaczeniu i stawały się niewspółmiernie drogie w porównaniu do łatwo dostępnych ceramicznych wyrobów masowych. Przyjmuje się, że upadek sztuki garncarskiej przypadł na przełom XIX i XX w.

Kubek gliniany obecnie – powrót do tradycji czy ciekawy dodatek do wyposażenia?

Obecnie wyroby gliniane stopniowo wracają do łask. Wyglądają nietuzinkowo, a drobne defekty w wyglądzie jedynie dodają im autentyczności i uroku. Dla wielu osób ma to znacznie większe znaczenie niż idealnie wykonane zastawy produkowane w fabrykach. Gliniane kubki, talerze czy półmiski są pokrywane warstwami ochronnymi (np. szkliwami) zwiększającymi ich wytrzymałość na uszkodzenia. Są to surowce, które mogą mieć kontakt z żywnością i nie są szkodliwe dla człowieka.

Oczywiście wypalanie wyrobów glinianych nie odbywa się już w zwykłym ognisku. Wykorzystuje się w tym celu specjalne piece do ceramiki, które pozwalają na uzyskanie znacznie wyższej, ale jednocześnie stabilniejszej temperatury. Sam proces wypadł trwa wiele godzin, a pieca nie wygasza się bez niezbędnej potrzeby, ponieważ jego ponowne rozgrzanie wymaga ogromnych ilości energii elektrycznej.

Dowiedz się więcej...

Zmysłowość w płynie – wody kwiatowe firmy Medi-Flowery

2022-11-22

Zmysłowość w płynie – wody kwiatowe firmy Medi-Flowery

Wody kwiatowe firmy Medi-FloweryProponujemy eteryczne wody kwiatowe bazujące na naturalnych olejkach o wielu zapachach i o różnym działaniu.Zapachy wiążą się z intensywnością przeżyć, sposobem po [...]

Czytaj więcej

Czym jest woda i dlaczego jest dla nas ważna

2021-11-09

Czym jest woda i dlaczego jest dla nas ważna

Woda pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, jest nie tylko składnikiem spożywczym, po który sięgamy w celu ugaszenia pragnienia, ale reguluje wiele procesów biochemicznych. Przeczytaj, [...]

Czytaj więcej

Trening w upale

2021-08-12

Trening w upale

Kiedy robi się coraz cieplej, musimy włożyć więcej wysiłku, żeby podołać reżimowi treningowemu. Kosztuje nas to sporo sił. Bieganie przy wysokiej temperaturze nie należy do przyjemności. Jest tru [...]

Czytaj więcej

Aluminium (glin)

2021-07-02

Aluminium (glin)

Aluminium jest trzecim najliczniejszym pierwiastkiem występującym w składzie skorupy ziemskiej, jego średnia zawartość to ok. 8 proc. Jest bardzo lekki, trwały, odporny na korozję, dzięki czemu c [...]

Czytaj więcej

Gliniany Zdrój - poznajcie zalety polskich glinianych naczyń do uzdatniania wody

2021-03-01

Gliniany Zdrój - poznajcie zalety polskich glinianych naczyń do uzdatniania wody

Gliniany Zdrój - poznajcie zalety polskich glinianych naczyń do uzdatniania wody pitnej. Powraca sprawdzona przez wieki tradycja.

Czytaj więcej

Jak nie dopuścić do odwodnienia organizmu?

2021-02-26

Jak nie dopuścić do odwodnienia organizmu?

Wielu osobom wydaje się, że w ciągu dnia wypijają wystarczającą ilość płynów, dlatego odwodnienie im nie grozi. Tylko czy rzeczywiście tak jest? Czy dokładnie sprawdzamy, ile mililitrów wypiliśmy?

Czytaj więcej

Fontanna młodości – co woda daje skórze

2021-02-25

Fontanna młodości – co woda daje skórze

Sześćdziesiąt procent. To uśredniona ilość wody w ciele człowieka w stosunku do reszty składowych jego organizmu.

Czytaj więcej

Zbilansowana dieta – o co w tym chodzi?

2021-02-02

Zbilansowana dieta – o co w tym chodzi?

Do prawidłowego funkcjonowania organizm ludzki potrzebuje odpowiednich składników odżywczych. Liczy się ich ilość, jakość, skład oraz dobór menu do poziomu aktywności fizycznej prowadzonej przez [...]

Czytaj więcej

Woda źródło życia – jeden z trzech składników, bez którego nie możemy żyć

2021-02-02

Woda źródło życia – jeden z trzech składników, bez którego nie możemy żyć

Żywioł, który oczyszcza Żaden proces życiowy nie może obywać się bez wody. Krew, której plazma zawiera około 80 proc. wody, z powodu jej braku staje się lepka i nie może prawidłowo spełniać swoi [...]

Czytaj więcej

Zalety naczyń glinianych 

2020-06-15

Zalety naczyń glinianych 

Gliniane dzbany przez długie stulecia wykorzystywano do przechowywania wody, mleka, wina. Powoli zaczęto zastępować je metalowymi i szklanymi naczyniami, a w ostatnich latach szkodliwym plastikiem.

Czytaj więcej

Woda wodorowana, czyli źródło

2020-06-05

Woda wodorowana, czyli źródło

Film  Rozmowa z Michałem Uroczyńskim - wynalazcą oraz producentem prętów magnezowych służących do wodorowania wody.  Wodorowana woda wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i dzięki temu w [...]

Czytaj więcej

Jak pić wodę

2020-03-30

Jak pić wodę

Woda jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu i może się też stać cennym narzędziem w walce z nadwagą oraz szkodliwymi produktami przemiany materii.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu