

Pieprz ziołowy to aromatyczny zastępnik pieprzu czarnego, tradycyjnego. Jest on przyrządzany z różnych ziół. W skład takiej mieszanki wchodzą zazwyczaj: gorczyca biała, liść laurowy, chrzan, kminek, majeranek, kolendra, papryka ostra, kozieradka. I znów, jak w przypadku wszystkich ziołowych przypraw, także i pieprz ziołowy ma pozytywny wpływ nie tylko na smak i zapach potraw, ale także wykorzystywany jest pod względem swoich wartości prozdrowotnych.
Cena brutto 4,20 zł
Pieprz ziołowy to aromatyczny zastępnik pieprzu czarnego, tradycyjnego. Jest on przyrządzany z różnych ziół. W skład takiej mieszanki wchodzą zazwyczaj: gorczyca biała, liść laurowy, chrzan, kminek, majeranek, kolendra, papryka ostra, kozieradka. I znów, jak w przypadku wszystkich ziołowych przypraw, także i pieprz ziołowy ma pozytywny wpływ nie tylko na smak i zapach potraw, ale także wykorzystywany jest pod względem swoich wartości prozdrowotnych. A są to właściwości bardzo wszechstronne wynikające właśnie z faktu, że pieprz ziołowy to mieszanka różnych ziół. Oto jak niektóre z nich wpływają na organizm:
• kolendra – poprawia trawienie, perystaltykę jelit, pomaga pozbyć się pasożytów oraz jest pomocna w oczyszczeniu wątroby;
• majeranek – ułatwia zasypianie, uspokaja, wspomaga leczenie kaszlu, kataru, przeziębień, działa przeciwzapalnie, niweluje biegunkę;
• kminek – pozytywny wpływ na procesy trawienne i metabolizm, działa przeciwzapalnie;
• papryka czerwona – wpływa dodatnio na odporność;
• liść laurowy – obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia wątrobę, działa pozytywnie na procesy trawienne;
• gorczyca biała – reguluje wypróżnienia (przy zaparciach), ochrania śluzówkę żołądka.
Aby jednak poczuć wymierne korzyści ze stosowania tej przyprawy, należy jej używać regularnie.
Pieprz ziołowy jako przyprawa to nie tylko interesujące smak i aromat. Z racji tego, że jego składniki ułatwiają trawienie, to znakomicie nadaje się on do przyprawiania tłustych i ciężkostrawnych mięs – dzięki temu nie są one tak obciążające dla organizmu. Doskonale pasuje także do grochówki czy kapuśniaku. Można śmiało stwierdzić, że to odpowiednia przyprawa do typowych polskich dań.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2023-06-06
2023-05-31
2023-03-28
2023-03-20
2023-03-07
2023-03-06
2023-02-27
2023-01-24
2023-01-23
2023-01-17
2022-12-29
2022-12-13
2022-11-16
2022-10-21
2022-10-19
2022-08-29
2022-08-17
2022-08-12
2022-08-12
2022-07-07
2022-06-13
2022-05-09
2022-04-11
2022-04-06
2022-03-15
2022-03-08
2022-02-18
2022-02-14
2021-04-08
2021-03-25
2021-02-22
2021-02-02
2021-02-02
2020-11-23
2020-11-02
2020-10-22
2020-10-22
2020-07-17
2020-07-17
2020-07-17
2020-07-17
2020-07-13
2020-07-10
2020-07-10
2020-07-10
2020-07-10
2020-07-09
2020-06-05
2020-06-05
2020-06-05
2020-06-04
2020-06-04
2020-05-20
2020-05-20
2020-05-19
2020-05-04
2020-05-04
2020-05-04
2020-04-27
2020-04-06
2020-04-02
2020-04-02
2020-04-02
2020-04-02
2020-04-02
2020-03-30
2020-03-26
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Urządzenie do dezynfekcji mięsa, owoców i warzyw VIVIDI...
Inni Klienci kupowali również