Jarzynka 100 g

Masa netto: 100g

Jarzynka w polskiej kuchni jest, obok soli i pieprzu, jedną z najpopularniejszych przypraw, po którą sięgamy. Podkreśla głębię smaku potraw, nadaje im piękny kolor i aromat.

Cena brutto 8,00 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Jarzynka w polskiej kuchni jest, obok soli i pieprzu, jedną z najpopularniejszych przypraw, po którą sięgamy. Podkreśla głębię smaku potraw, nadaje im piękny kolor i aromat. Spotkać ją można w różnych formach – w kostkach lub w proszku. Kompozycje przypraw w zależności od producenta także mogą być zróżnicowane. Jednak zawsze warto sprawdzać skład, zwracając uwagę na to, by był jak najbardziej naturalny – niektóre jarzynki mogą zawierać niebezpieczny glutaminian sodu, który spożywany regularnie kumuluje się w organizmie, wywołując choroby dopiero po latach.

Jarzynka wzbogaca smak wielu dań: zup, sosów, farszów, wywarów, bulionów, pasztetów, placków, dań mięsnych i roślinnych. Można nią doprawiać w zasadzie wszystkie niesłodkie potrawy.

Nasza jarzynka to mieszanka warzyw suszonych: marchwi, pasternaku, cebuli, selera, natki pietruszki, pietruszki, pora, liścia lubczyku. Zawiera również sól kłodawską, hydrolizat białka roślinnego oraz witaminę B2. To niezbędnik w każdej kuchni – z jarzynką każdy eksperyment kulinarny będzie udany.

Jarzynka 100 g

Dowiedz się więcej...

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

2024-01-18

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

Obecnie dużo się mówi o jakości soków żołądkowych, mało jednak wskazuje się na ich ilości, jakie organizm powinien produkować. W ciągu dnia człowiek powinien wytwarzać 10–12 litrów soków żołądkow [...]

Czytaj więcej

Roztrzeplin wiechowaty (zawstydlina) – w praktycznej terapii i kosmetyce

2023-04-14

Roztrzeplin wiechowaty (zawstydlina) – w praktycznej terapii i kosmetyce

Roztrzeplin wiechowaty (dawniej w Polsce określana również jako: „pawlina“, „zawstydlina“, „pawlinka“, „mydleniec“) – Koelreuteria paniculata Laxmann jest drzewem dorastającym w Europie do 7–8 m [...]

Czytaj więcej

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

2023-03-28

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

Agawa to ponad 300 gatunków roślin w Ameryce Północnej i Południowej. Wykształcają one mięsiste liście magazynujące wodę. Zaliczane są do grupy ekologicznej sukulentów. Zakwitają po przeżyciu kil [...]

Czytaj więcej

Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć

2023-03-20

Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć

Toksoplazmoza to zakaźna choroba pasożytnicza wywołana przez pierwotniaka o nazwie Toxoplasma gondii – szeroko rozpowszechnionego w środowisku naturalnym. Toksoplazmoza może stanowić poważne za [...]

Czytaj więcej

O pasożytach raz jeszcze

2023-03-07

O pasożytach raz jeszcze

Na temat pasożytów na łamach „ZbL” pisaliśmy już wielokrotnie, a w marcowym wydaniu miesięcznika pojawił się nowy artykuł wprowadzający w to zagadnienie – z tego powodu w tym tekście nie będę pow [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu