Pieprz czerwony ziarno 40g

Pieprz czerwony ziarno 40 g

Pieprz czerwony, zwany także różowym lub brazylijskim, w rzeczywistości bardziej spokrewniony jest z orzechem nerkowca niż z pieprzem właściwym, bowiem roślina ta należy do rodziny nanerczowatych, a do znanego nam pieprzu jest jedynie podobna wizualnie. Dawniej, gdy pieprz czarny był przyprawą bardzo drogą, czerwony stanowił jego tani zamiennik. 

Cena brutto 19,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Pieprz czerwony ziarno 40 g

Pieprz czerwony, zwany także różowym lub brazylijskim, w rzeczywistości bardziej spokrewniony jest z orzechem nerkowca niż z pieprzem właściwym, bowiem roślina ta należy do rodziny nanerczowatych, a do znanego nam pieprzu jest jedynie podobna wizualnie. Dawniej, gdy pieprz czarny był przyprawą bardzo drogą, czerwony stanowił jego tani zamiennik. 

W smaku pieprz czerwony jest łagodniejszy od czarnego, ma jednak bogatszy bukiet zapachowy. Jego ziołowo-kwiatowo-owocowa nuta nadaje daniom niepowtarzalny, wykwintny aromat, który podkreśla ostrość i pieprzność nie tylko dań mięsnych czy warzywnych, ale także deserów na słodko.  

Czerwony pieprz to doskonała alternatywa dla pieprzu czarnego. Warto wzbogacać nim dania nie tylko dla podkreślenia ich smaku. Czerwony pieprz sprawdzi się w dietach odchudzających, ponieważ poprawia trawienie, reguluje poziom cholesterolu we krwi, likwiduje zaparcia. Powinni po niego sięgnąć diabetycy lub osoby ze stanem przedcukrzycowym, a także ludzie podatni na infekcje i z obniżoną odpornością.

 

Dowiedz się więcej...

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

2024-01-18

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

Obecnie dużo się mówi o jakości soków żołądkowych, mało jednak wskazuje się na ich ilości, jakie organizm powinien produkować. W ciągu dnia człowiek powinien wytwarzać 10–12 litrów soków żołądkow [...]

Czytaj więcej

Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą

2024-01-02

Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą

Zimą warto zadbać o rozgrzanie ciała od środka. Dzięki temu będziemy mieli więcej energii do działania i starczy nam sił do sprostania różnym codziennym obowiązkom.

Czytaj więcej

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-11-23

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

W tym artykule skupimy się na prostych strategiach, jak za pomocą zdrowego pokarmu będziemy mogli nabrać energii i witalności, poprawiając samopoczucie, wzmacniając odporność i wspierając nasze ciało.

Czytaj więcej

Antybiotyczna żywność

2023-06-06

Antybiotyczna żywność

Natura od zarania dziejów pozwala nam czerpać garściami z jej bogatego menu, a człowiek – obserwując świat wokół niego – dostrzegł, co pomaga, a co szkodzi. Czy wiecie że… Już 7–9 tys. lat temu [...]

Czytaj więcej

Prozdrowotna kuchnia azjatycka

2023-05-31

Prozdrowotna kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Wiele regionów Azji szczyci się z długo żyjących mieszkańców, a sposób odżywiania się jest jednym z głównych czynników przyczyn [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu