Nasiona czarnuszki 250g SR 4

Nasiona czarnuszki

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) pochodzi z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Jest jednym z najbardziej cenionych surowców zielarskich, zaś wszystko o tej roślinie mówi znane powiedzenie: wyleczy ona wszystkie choroby oprócz śmierci. Nazywana także „złotem faraonów” – sam Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z czarnuszkowym olejem, na wypadek gdyby w zaświatach coś mu zaczęło dolegać.

Cena brutto 13,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Nasiona czarnuszki

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) pochodzi z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Jest jednym z najbardziej cenionych surowców zielarskich, zaś wszystko o tej roślinie mówi znane powiedzenie: wyleczy ona wszystkie choroby oprócz śmierci. Nazywana także „złotem faraonów” – sam Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z czarnuszkowym olejem, na wypadek gdyby w zaświatach coś mu zaczęło dolegać.

 

Ziarna czarnuszki to:

– jest naturalnym antybiotykiem,

– wspomaga odporność,

– ma udowodnione działanie przeciwalergiczne,

– hamuje stany zapalne,

– skutecznie zwalcza bakterie Helicobacter pylori,

– działa przeciwzawałowo i przeciwzakrzepowo,

– obniża poziom glukozy we krwi, wspomaga leczenie cukrzycy typu II, równoważy poziom insuliny oraz reguluje cholesterol,

– działa przeciwbólowo,

– zapobiega dychawicy oskrzelowej i zmniejsza objawy dusznicy bolesnej,

– pomaga przy przewlekłych problemach trawiennych,

– wspomaga detoksykację i odnowę komórek,

– działa przeciwzawałowo i przeciwzakrzepowo,

– wzmaga laktację,

– działa przeciwnowotworowo.

Ziarna czarnuszki – jak stosować?

Czarnuszkę można stosować zarówno zewnętrznie (na skórę, paznokcie i włosy), jak i wewnętrznie. Używać jej można w postaci ziarenek (całych lub zmielonych w młynku do kawy) albo oleju tłoczonego na zimno.

W kuchni można ją wykorzystywać jako przyprawę: zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz, całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba. Napar: zalewamy wrzątkiem łyżkę zmielonych nasionek, parzymy około 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem. Stosować zewnętrznie (1/2 szklanki naparu 2–3 razy dziennie) lub wewnętrznie jako płukankę do włosów.

Dowiedz się więcej...

Czarnuszka siewna

2021-05-12

Czarnuszka siewna

Czarnuszka siewna Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to roślina z rodziny jaskrowatych. Jako przyprawa znana była już w starożytności w Azji (Irak) i Afryce (Egipt). Występuje dziko w regio [...]

Czytaj więcej

Czarnuszka

2020-05-19

Czarnuszka

Ta roślina przyprawowa i lecznicza pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie, ale ze względu na ogromny potencjał leczniczy została doceniona przez naturalną medycynę w Polsce.

Czytaj więcej

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

2020-04-02

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

Dobrej jakości czarnuszka dodawana do potraw potrafi zdziałać cuda. I to nie tylko, jeśli chodzi o smak jedzenia, ale przede wszystkim o to, że roślina ta jest bogata w składniki odżywcze.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu