Orzech laskowy 150 g

Orzech laskowy to jadalny owoc leszczyny, popularnego krzewu rosnącego w Polsce. Orzechy laskowe, podobnie jak inne gatunki orzechów, są wysokokaloryczne, ale i zdrowe. Co ważne, dobry tłuszcz zawarty w orzechach laskowych nie jest czynnikiem tuczącym – dlatego nie warto stronić od tej zdrowej przekąski. 

Cena brutto 16,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Orzech laskowy to jadalny owoc leszczyny, popularnego krzewu rosnącego w Polsce. Orzechy laskowe, podobnie jak inne gatunki orzechów, są wysokokaloryczne, ale i zdrowe. Co ważne, dobry tłuszcz zawarty w orzechach laskowych nie jest czynnikiem tuczącym – dlatego nie warto stronić od tej zdrowej przekąski. Z tego powodu orzechy laskowe powinny się znaleźć w menu osób odchudzających się. Już 30 g orzechów dziennie dostarcza odpowiedniej dawki błonnika, łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin – C, E, A, K oraz B kompleks, a także: żelaza, folianów, wapnia, magnezu, potasu, cynku, selenu i manganu. 

Orzechy laskowe wywierają ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Rozluźniają naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko zawału serca. Ich jedzenie normalizuje poziom ciśnienia tętniczego krwi, jak również stanowi dobrą profilaktykę przeciwmiażdżycową. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu orzechy laskowe (podobnie jak orzechy włoskie) są bezpieczną przekąską dla diabetyków. 

Orzechy laskowe także korzystnie wpływają na układ pokarmowy, a dzięki wysokiej zawartości witaminy E poprawiają płodność, a w czasie ciąży chronią płód i zmniejszają ryzyko poronienia. 

Dowiedz się więcej...

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-11-23

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

W tym artykule skupimy się na prostych strategiach, jak za pomocą zdrowego pokarmu będziemy mogli nabrać energii i witalności, poprawiając samopoczucie, wzmacniając odporność i wspierając nasze ciało.

Czytaj więcej

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

2023-02-28

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

W ostatnich latach na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać olej z wiesiołka. Co prawda nie jest on tak popularny jak olej lniany, olej z czarnuszki lub oliwa z oliwek, ale nie oznacza [...]

Czytaj więcej

Badajmy poziom trójglicerydów we krwi

2022-12-13

Badajmy poziom trójglicerydów we krwi

Mówiąc o przyczynach udarów mózgu czy zawałów serca, powszechnie wymienia się podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Coraz częściej jednak obalana jest ta teoria, a najnowsze badania dowodzą je [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

 Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

2022-08-12

Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

MAGNEZ PREMIUM – Marine Complex – 76 pierwiastków śladowych to minerał, który został pozyskany z czystych wód Morza Irlandzkiego. Oprócz tego, że sam magnez (mający formę cytrynianu) określany [...]

Czytaj więcej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj więcej

Selen

2022-02-25

Selen

Selen jako pierwiastek śladowy został odkryty prawie 200 lat temu. Dziś jest niezbędnym minerałem potrzebnym do zachowania optymalnego zdrowia. Pierwiastek ten hamuje namnażanie wirusów i inn [...]

Czytaj więcej

Selen – „księżycowy“ pierwiastek ziemskiego pochodzenia

2022-01-11

Selen – „księżycowy“ pierwiastek ziemskiego pochodzenia

Selen (z języka greckiego selene oznacza „Księżyc“) to pierwiastek, którego człowiek potrzebuje w niewielkich ilościach. Jednak nie oznacza to, że składnik ten jest dla nas mało wartościowy. Wręc [...]

Czytaj więcej

Czym jest żywność funkcjonalna

2021-11-30

Czym jest żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna po raz pierwszy została zdefiniowana przez Japończyków: „żywność, która w oparciu o udokumentowaną wiedzę dotyczącą istnienia dowodów zależności pomiędzy żywnością lub jej [...]

Czytaj więcej

Orzechy pecan

2021-11-04

Orzechy pecan

Orzechy pecan są coraz bardziej popularne ze względu na smak oraz prozdrowotne właściwości. Przypominają orzechy włoskie, jednak różnią się od nich pod wieloma względami. Ich delikatny smak oraz [...]

Czytaj więcej

Orzech brazylijski – naturalny afrodyzjak i źródło wartości odżywczych

2021-10-01

Orzech brazylijski – naturalny afrodyzjak i źródło wartości odżywczych

Orzechy brazylijskie zawierają wiele cennych składników odżywczych i są bardzo cenione za swoje walory prozdrowotne. Wpływają na poprawę funkcjonowanie mózgu, wspomagają działanie układu immunolo [...]

Czytaj więcej

Orzech ziemny

2021-09-30

Orzech ziemny

Orzechy ziemne są bardzo popularną przekąską oraz dodatkiem do wielu dań. Ze względu na zawartość dużej ilości białka często znajdują się w menu osób wege oraz uprawiających sport. Są dobrym źród [...]

Czytaj więcej

Kwasy omega-3 – czy suplementacja nimi jest niezbędna?

2021-09-30

Kwasy omega-3 – czy suplementacja nimi jest niezbędna?

Istnieją dwie klasy niezbędnych kwasów tłuszczowych: kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 lub ω-3) i omega-6 (n-6 lub ω-6). Nazwa kwasów tłuszczowych n-3 i n-6 pochodzi od numeru węgla, przy którym wyst [...]

Czytaj więcej

Sposoby na reumatyzm

2021-09-21

Sposoby na reumatyzm

Często można usłyszeć, że komuś ,,strzyka w stawach”. Bóle w tych częściach ciała najczęściej związane są ze schorzeniami reumatoidalnymi, co popularnie określa się po prostu reumatyzmem. Dolegli [...]

Czytaj więcej

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

2021-09-21

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

Na temat cholesterolu i jego wpływie na nasze zdrowie można dziś znaleźć wiele – jakże sprzecznych ze sobą – opinii. Nie jestem naukowcem, więc nie zamierzam wdawać się w dywagacje na ten temat. [...]

Czytaj więcej

Kobalt

2021-08-06

Kobalt

Kobalt jest błyszczącym, twardym metalem, który – podobnie jak żelazo – ma właściwości ferromagnetyczne (przyciąga jak magnes) w warunkach temperatury Curie – temperatury, powyżej której ferromag [...]

Czytaj więcej

Orzech włoski

2021-07-01

Orzech włoski

Orzechy włoskie mimo dużej kaloryczności cieszą się sporym uznaniem. Dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie [...]

Czytaj więcej

Orzech laskowy

2021-06-28

Orzech laskowy

Orzechy laskowe wykorzystywane są jako dodatki do czekolad, batonów, ciast, tortów, a także chałwy. Mają wiele składników odżywczych i wpływają pozytywnie na organizm. Zawarte w nich substancje p [...]

Czytaj więcej

Orzech nerkowca

2021-06-28

Orzech nerkowca

Orzechy nerkowca ze względu na swój smak są doskonałą przekąską w czasie podróży, czytania książki czy też podczas oglądania filmu. Dodają energii, zaspokajają głód i – co najważniejsze – mają po [...]

Czytaj więcej

Witamina B3, PP (niacyna)

2021-06-10

Witamina B3, PP (niacyna)

Witamina PP (B3) obejmuje swą nazwą dwa związki: kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. W ludzkim organizmie witaminę B3 wytwarzają bakterie jelitowe z aminokwasu egzogennego – tryptofanu. Ni [...]

Czytaj więcej

Selen

2020-11-03

Selen

Selen to pierwiastek, który wzmacnia układ odpornościowy – choć takie jego działanie było odkryte stosunkowo późno. Chroni błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed działaniem niszczącym wolny [...]

Czytaj więcej

Potas

2020-11-02

Potas

Zalecane dobowe spożycie tego pierwiastka to 4700 mg na dobę. W ludzkim organizmie występuje on w sokach trawiennych i kościach. Potas jest łatwo usuwany z moczem, dlatego nawet duże jego pobra [...]

Czytaj więcej

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

2020-06-08

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

„Woda życia” tak się określa płyn z młodego kokosa. I nie ma w tym nic dziwnego – składem elektrolitowym przypomina on osocze ludzkiej krwi.

Czytaj więcej

Mangan

2020-03-31

Mangan

Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem kości oraz stawów. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Zawartość tego pierwiastka w naszej diecie zależy od zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Rośliny przeciwpasożytnicze

2020-03-30

Rośliny przeciwpasożytnicze

Specjaliści od medycyny naturalnej zalecają przeprowadzenie przynajmniej raz w roku profilaktycznej terapii przeciwpasożytniczej. Bardzo pomocne są w tym rośliny.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu