Prawoślaz korzeń 50 g

Korzeń prawoślazu lekarskiego jest wysoko ceniony w ziołolecznictwie. Zawiera dużo śluzów, które wykazują działanie zmiękczające i powlekające. Najbardziej bogate są korzenie, które wykopuje się jesienią, w drugim lub trzecim roku wegetacji rośliny. Wtedy to suszy się je w temperaturze do 40°C.

Cena brutto 8,50 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Prawoślaz korzeń 50 g

Korzeń prawoślazu lekarskiego jest wysoko ceniony w ziołolecznictwie. Zawiera dużo śluzów, które wykazują działanie zmiękczające i powlekające. Najbardziej bogate są korzenie, które wykopuje się jesienią, w drugim lub trzecim roku wegetacji rośliny. Wtedy to suszy się je w temperaturze do 40°C. 

Oprócz śluzów korzenie są bogate w: pektyny, skrobię, sacharozę, asparaginę, betainę, glikozydy flawonowe, sole mineralne, tłuszcze, saponiny, kwasy organiczne oraz kumaryny. 

Według medycyny ludowej wyciągi z prawoślazu działają: osłaniająco, przeciwkaszlowo, zmiękczająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, regulują wypróżnienia. Dlatego też surowiec stosuje się przy dolegliwościach układu pokarmowego takich jak: biegunki, zaparcia, choroba wrzodowa. Prawoślaz wykorzystywany jest także przy schorzeniach układu oddechowego takich jak np. kaszel czy katar oraz w sytuacjach, w których dochodzi do uszkodzeń śluzówki przewodu pokarmowego na skutek zażywania leków.

Jak przygotować odwar z korzenia prawoślazu?

1 łyżeczkę korzenia należy zalać filiżanką letniej wody i pozostawić do namoczenia. Po godzinie zagotować. Odsączyć i przestudzić. Pić 2 lub 3 razy dziennie po jednej filiżance.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich

2022-08-29

Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich

Coraz częściej i coraz więcej mówi się o zatruciach organizmów metalami ciężkimi. Zwykle dotyczy to osób, które mają z nimi kontakt w codziennej pracy. Ale objawy zatrucia mogą również pojawić si [...]

Czytaj więcej

Oczyszczanie organizmu z toksyn

2022-08-17

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Jedno z najpopularniejszych życzeń podczas świąt i uroczystości dotyczy tego, żebyśmy byli zdrowi. Kiedy człowiek źle się czuje, dotykają go choroby i dolegliwości, a wtedy nie może w pełni ciesz [...]

Czytaj więcej

Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza

2022-08-12

Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza

Ostatnimi czasy coraz częściej zgłaszają się do mnie pacjenci, którzy proszą o zioła oczyszczające krew. Nierzadko są to osoby mieszkające na stałe poza granicami naszego kraju. Robią one imponuj [...]

Czytaj więcej

Pan Jan od ziół

2022-08-12

Pan Jan od ziół

– Panie Janie, a skąd pan wie, jakie zioła połączyć ze sobą i jak skomponować mieszankę na konkretny przypadek? – pytam. A on uśmiecha się tylko i odpowiada: – Lata praktyki. Sama przecież wiem, [...]

Czytaj więcej

Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących

2022-07-07

Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących

Przedstawiamy nietuzinkową postać, którą jest Jan Kubiak - łódzki zielarz, który przez całe swoje życie związany jest z Zakonem Bonifratrów Św. Jana Bożego. Jest nie tylko jedynym w Polsce świeck [...]

Czytaj więcej

Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik

2022-04-11

Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik

Zbierając dzikie rośliny na łąkach czy w lesie, często spotykamy roślinne pasożyty, nie zdając sobie sprawy z tego, że w naszych koszach zielarskich mogą również one lądować jako rośliny zielne. [...]

Czytaj więcej

Zioła prowansalskie

2022-03-15

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie są popularną mieszanką ziołową, która na stałe zagościła w kuchniach całego świata. Jest stosowana do przyrządzania potraw mięsnych i bezmięsnych, sosów, a także zup. Dodaje s [...]

Czytaj więcej

Zioła szwedzkie Marii Treben

2022-03-08

Zioła szwedzkie Marii Treben

Zioła od dawna były stosowane na choroby, schorzenia, a także profilaktycznie dla utrzymania w dobrej kondycji zdrowia fizycznego oraz psychicznego. W XVII wieku Klaus Samsts – lekarz szwedzki – [...]

Czytaj więcej

Kreatynina – marker sprawności nerek

2022-02-24

Kreatynina – marker sprawności nerek

Kreatynina jest substancją powstającą w wyniku przemian metabolicznych białka, stanowiącą (obok mocznika) jeden z głównych związków azotowych krwi. Kreatynina jest wyłącznie – w 100 procentach – [...]

Czytaj więcej

Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast

2022-02-18

Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast

Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) z rodziny goździkowatych to dla jednych uporczywy chwast, a dla innych – smaczny dodatek do posiłku. Nazwa łacińska rośliny (stellaria) pochodzi od słowa st [...]

Czytaj więcej

Helicobacter pylori – jak leczyć

2022-01-03

Helicobacter pylori – jak leczyć

Leczenie farmakologiczne W leczeniu H. pylori dostępne są różnorodne schematy leczenia farmakologicznego wykazujące bardzo wysoką skuteczność. Od 85–90 proc. przypadków terapia kończy się sukce [...]

Czytaj więcej

Helicobacter pylori – przebiegła bakteria

2021-12-16

Helicobacter pylori – przebiegła bakteria

Bakteria Helicobacter pylori ponosi winę za rozwój różnego typu zapaleń błony śluzowej żołądka i dwunastnicy (jest to jedna z przyczyn, ale nie jedyna). Szacuje się, że około 60 proc. populacji n [...]

Czytaj więcej

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

2021-04-08

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

Jedną z ważnych i dość prostych metod konserwacji ziół jest ich suszenie. Ogólnie ujmując temat, można powiedzieć, że każde zioło można suszyć. Natomiast w rzeczywistości większość ziół po zerwan [...]

Czytaj więcej

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

2021-03-25

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

Przetwarzanie i przechowywanie ziół to bardzo szeroki temat. Obejmuje szereg procesów od suszenia, przez gotowanie i zamrażanie po konserwowanie i macerowanie. To również ekstrakcja, ferme [...]

Czytaj więcej

Ziołowy Alfabet

2021-03-02

Ziołowy Alfabet

Zioła, ziółka, ziółeczka – nasi mali przyjaciele na dobre i na złe.

Czytaj więcej

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

2021-02-22

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

Zielarstwo zajmuje się pozyskiwaniem i przetwarzaniem surowca roślinnego, natomiast fitoterapia – używaniem surowców zielarskich lub preparatów z nich przygotowanych w leczeniu konkretnych chorób [...]

Czytaj więcej

Metoda dr. Kneippa

2021-02-02

Metoda dr. Kneippa

Terapie z wykorzystaniem zimnej i ciepłej wody stosowane były już w poprzednich wiekach. Poprawiały odporność, regenerowały komórki i wpływały na lepsze ukrwienie organizmu. Wodolecznictwo stało [...]

Czytaj więcej

Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte

2021-02-02

Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte

Choć może brzmi to niewiarygodnie lekarstwo na bielactwo wymyśliła sama natura. Ma bardzo ciekawe zastosowanie, dlatego warto się mu przyjrzeć i zapoznać z jego działaniem.  W starożytnych syste [...]

Czytaj więcej

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

2020-11-23

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

Zioła to naturalne skarby. Jednak by dzieliły się z nami swoim bogactwem, trzeba je szanować i wiedzieć, kiedy je najlepiej zbierać, jak przetwarzać i przechowywać.  Zioła to bardzo rozległy tem [...]

Czytaj więcej

Fosfor

2020-11-02

Fosfor

Fosfor to składnik kości, zębów, kwasów nukleinowych, tkanki mózgowej, błon komórkowych, związków wysokoenergetycznych i koenzymów. Zalecane spożycie tego pierwiastka to 580 g.  Wchłanianie fos [...]

Czytaj więcej

Morfologia krwi – o czym nam powie?

2020-10-22

Morfologia krwi – o czym nam powie?

Morfologia krwi to badanie, które można przeprowadzić już od najwcześniejszych lat człowieka. Nie jest ono skomplikowane, ale ze względu na wiele mówiące wyniki analizy – bardzo skuteczne. Morf [...]

Czytaj więcej

Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?

2020-10-22

Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?

Badanie ogólne moczu należy do jednych z podstawowych badań. Dzięki niemu jest możliwa ocena stanu zdrowia i rozpoczęcie odpowiedniego leczenia. To badanie łatwe i tanie.

Czytaj więcej

BRAHMI (Bacopa monnieri)

2020-07-17

BRAHMI (Bacopa monnieri)

W związku z dużą ilością saponin roślina wzbudziła zainteresowanie ajurwedy. Oprócz saponin steroidowych (zwanych też bakozydami) w roślinie występują alkaloidy, takie jak brahmina i herpestyna.

Czytaj więcej

Tatarak (Acorus calamus)

2020-07-17

Tatarak (Acorus calamus)

Jako surowiec wykorzystywane są: kłącza, korzeń czy czasami liście lub kwiaty. Głównie w spożywczym i kosmetycznym przemyśle. W ajurwedzie stosowana jest do: herbat, olejków, papek czy tabletek.

Czytaj więcej

VASAKA (Justicia adhatoda)

2020-07-17

VASAKA (Justicia adhatoda)

Liście VASAKI zawierają sporo olejków eterycznych oraz alkaloidów. Zaś w korzeniach vasaki znajdują się m.in.: wazycynolon, wazycol i peganina.

Czytaj więcej

SHATAVARI (Asparagus racemosus)

2020-07-17

SHATAVARI (Asparagus racemosus)

Shatavari to ceniony element medycyny ajurwedyjskiej – wytwarza się z niej m. in.: tabletki, herbaty i oleje do masażu.

Czytaj więcej

SARIVA (Hemidesmus indicus)

2020-07-13

SARIVA (Hemidesmus indicus)

Rośnie w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym – głównie w południowej Azji, szczególnie Pakistanie i Indiach. Głównym surowcem są korzenie, kłącza i owoce.

Czytaj więcej

NEEM (Azadirachta indica)

2020-07-10

NEEM (Azadirachta indica)

Surowcem zielarskim są głównie liście, a to ze względu na zawarte w nich substancje, jakimi są: cukry złożone, limonoidy i glikozydy triterpenowe oraz witaminy z grupy A i E.

Czytaj więcej

HARITAKI (Terminalia chebula)

2020-07-10

HARITAKI (Terminalia chebula)

Starożytna mądrość indyjska obiecuje niegasnące zdrowie, pod warunkiem, że korzystamy z danych owoców przy każdym swoim posiłku.

Czytaj więcej

TULSI (Ocimum sanctum)

2020-07-10

TULSI (Ocimum sanctum)

W Indiach tulsi jest uważana za świętą roślinę, a jej honorowanie odbywa się podczas porannych i wieczornych nabożeństw. Bazylia to roślina jednoroczna o prostej budowie z rozgałęzioną łodygą.

Czytaj więcej

GOTU KOLA (Centella asiatica)

2020-07-10

GOTU KOLA (Centella asiatica)

W ajurwedzie gotu kola, zwana także „żabim liściem”, jest uznawana za zioło odmładzające, wpływa również pozytywnie na funkcjonowania mózgu – głównie na zwiększenie jego plastyczności, poprawę pamięci

Czytaj więcej

BHRINGRAJ (Eclipta alba)

2020-07-10

BHRINGRAJ (Eclipta alba)

Bhringraj to wspaniałe zioło stosowane w ajurwedzie należące do ziół rasayana, czyli zapewniających długowieczność i odmłodzenie. Utrzymuje równowagę wszystkich trzech dosz.

Czytaj więcej

ASHWAGANDHA (Withania somnifera)

2020-07-10

ASHWAGANDHA (Withania somnifera)

Ashwagandha to popularne zioło ajurwedyjskie nazywane również czereśnią zimową używane od tysięcy lat. Jest uznawana za rasayana, co w sanskrycie oznacza „przedłużania życia”.

Czytaj więcej

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

2020-07-09

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

Dzika róża (Rosa canina) znana jest ludzkości od tysięcy lat, w czasach pierwotnych jej owoce były stałym elementem pożywienia.

Czytaj więcej

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

2020-06-05

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

Prawoślaz lekarski i ślaz dziki mają ten sam kierunek działania farmakologicznego. Dzięki naturalnie występującym śluzom, ślaz dziki wpływa osłaniająco na górne drogi oddechowe.

Czytaj więcej

Korzeń prawoślazu

2020-06-05

Korzeń prawoślazu

Wyciągi z prawoślazu działają osłaniająco, przeciwkaszlowo, zmiękczająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, regulują wypróżnienia, dlatego surowiec stosuje się przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Czytaj więcej

Moringa

2020-06-05

Moringa

Moringa rośnie u podnóży Himalajów. Surowce z drzewa uznano za superżywność, więc szybko stało się popularne na całym świecie. Bogactwo składników odżywczych tej rośliny jest godne podziwu.

Czytaj więcej

Trawa cytrynowa

2020-06-04

Trawa cytrynowa

Roślina ta ma nie tylko charakterystyczny i intensywny aromat oraz dodaje ciekawą nutę do kompozycji smakowych potraw. Trawa cytrynowa ma dość szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej.

Czytaj więcej

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

2020-06-04

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

Korzenie mniszka działają nieznacznie przeciwskurczowo na przewody żółciowe i pęcherzyk żółciowy. Zwiększają ilość wytwarzanej żółci, pobudzając do pracy wątrobę i dwunastnicę.

Czytaj więcej

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

2020-05-20

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

Roślina ta przede wszystkim słynie ze swoich możliwości wspomagania trawienia cukrów złożonych, dlatego znalazła zastosowanie w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Wyciągi z morwy obniżają ciśnienie.

Czytaj więcej

Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie

2020-05-20

Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie

Wokół dziurawca i jego zastosowania krąży wiele mitów. Dlatego czas je rozwiać. Bez wątpienia zioło to posiada niezwykłe właściwości lecznicze – do zastosowania wewnętrznego, jak i zewnętrznego.

Czytaj więcej

Czarnuszka

2020-05-19

Czarnuszka

Ta roślina przyprawowa i lecznicza pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie, ale ze względu na ogromny potencjał leczniczy została doceniona przez naturalną medycynę w Polsce.

Czytaj więcej

Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość

2020-05-04

Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość

Lukrecja bez wątpienia ma wiele potwierdzonych naukowo właściwości leczniczych, ale aktualnie święci tryumfy z powodu silnego działania przeciwwirusowego.

Czytaj więcej

Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie

2020-05-04

Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie

Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis) to jedno z pięćdziesięciu podstawowych ziół wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie chińskiej.

Czytaj więcej

Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie

2020-05-04

Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie

Zwykły, powszechny, ale niezwykły w działaniu bluszczyk kurdybanek od wieków ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Dlatego warto poznać przepisy w temacie wykorzystania tej rośliny.

Czytaj więcej

Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie

2020-04-27

Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie

Zdrowie, kulinaria, kosmetyka, weterynaria – to pola, na których niesamowicie skutecznym działaniem wykazuje się krwawnik. Można zrobić z niego okład na rany, kąpiel ziołową i… leczniczy twarożek.

Czytaj więcej

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

2020-04-06

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

Koper włoski to jedno z cudownych ziół św. Hildegardy. Mniszka widziała jego duży potencjał w leczeniu różnych dolegliwości układu trawiennego. Jednak jest stosowany także przy innych schorzeniach.

Czytaj więcej

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

2020-04-02

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

Tradycyjne zioła i mikstury z nich – według przepisów mniszki, św. Hildegardy – stosowane według zaleceń i na konkretne schorzenia potrafią znacząco poprawić nasze samopoczucie.

Czytaj więcej

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy

2020-04-02

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy opiera się na holistycznym, czyli całościowym, spojrzeniu na człowieka. Także leczenie różnych przypadłości oparte na tej idei jest skuteczne.

Czytaj więcej

Jak zażywać koper włoski

2020-04-02

Jak zażywać koper włoski

Św. Hildegarda wiedziała, że w koprze włoskim tkwi niezwykła moc. Na szczęście nie zachowała tego tylko dla siebie. Dlatego warto z tej wiedzy skorzystać, zastosować fenkuł i cieszyć się zdrowiem.

Czytaj więcej

Gotu kola

2020-04-02

Gotu kola

Któż z nas nie marzy o sprawnym umyśle niezależnie od wieku? Dobra pamięć, refleks, szybkie kojarzenie faktów są przecież niezwykle cenne i pozwalają cieszyć się życiem.

Czytaj więcej

Zapalenie oskrzeli

2020-04-02

Zapalenie oskrzeli

Zapalenie oskrzeli jest częstą przypadłością i z tego powodu bywa ignorowane. A niekoniecznie tak się powinno do tej choroby podchodzić. Aby nie zostawiła ona śladów, trzeba ją wyleczyć.

Czytaj więcej

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

2020-04-02

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

Dobrej jakości czarnuszka dodawana do potraw potrafi zdziałać cuda. I to nie tylko, jeśli chodzi o smak jedzenia, ale przede wszystkim o to, że roślina ta jest bogata w składniki odżywcze.

Czytaj więcej

Astma

2020-04-02

Astma

Astma może przybierać różne formy i tak samo różne są przyczyny choroby. Oprócz leczenia farmakologicznego bardzo skuteczne jest wspomaganie niefarmakologiczne. Warto się z nimi zapoznać.

Czytaj więcej

Ashwagandha

2020-04-02

Ashwagandha

Wpływ ashwagandhy zarówno na fizyczną, jak i psychiczną strefę życia człowieka, jest naprawdę nieoceniony. W medycynie niezwykle cenione są owoce i korzeń ashwagandhy.

Czytaj więcej

Gwiazdnica pospolita

2020-03-26

Gwiazdnica pospolita

Delikatna roślina z wielką mocą smaku. O czym mowa? Tym razem o gwiazdnicy. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych, która znakomicie sprawdza się w kuchni, w bardzo wielu potrawach.

Czytaj więcej

Adaptogeny

2020-03-17

Adaptogeny

Adaptogeny to naturalne substancje roślinne (choć są też syntetyczne), których główną rolą jest wspomaganie organizmu w walce ze stresem i niwelowanie jego negatywnych skutków.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu