Uzdrawiająca sól. Jak spożywanie soli może ocalić Twoje życie

Sól jest substancją niezbędną do życia. Reguluje gospodarkę wodną organizmu, przywraca równowagę i odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi. Jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym dla naszego ciała ponieważ zawiera m.in. sód – pierwiastek niezwykle istotny dla zachowania zdrowia oraz inne minerały i mikroelementy, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Dlaczego zatem przestrzega przed nią wielu lekarzy?

Cena brutto 49,40 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Sól – wróg czy przyjaciel?

Sól jest substancją niezbędną do życia. Reguluje gospodarkę wodną organizmu, przywraca równowagę i odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi. Jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym dla naszego ciała ponieważ zawiera m.in. sód – pierwiastek niezwykle istotny dla zachowania zdrowia oraz inne minerały i mikroelementy, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Dlaczego zatem przestrzega przed nią wielu lekarzy?

Sól nie jest szkodliwa, jak nam się to wmawia

Wszyscy słyszeliśmy zalecenia, aby jeść tylko jedną łyżeczkę soli dziennie, by mieć zdrowe serce. Nic bardziej mylnego. Zdecydowana większość z nas nie musi ograniczać soli w diecie, wręcz przeciwnie – jej większa ilość może nawet uratować życie. Dr James DiNicolantonio, wiodący naukowiec zajmujący się badaniami nad układem sercowo-naczyniowym rozwiewa w tej książce mit o ograniczonym spożywaniu soli, udowadniając, że może być ona jednym z rozwiązań, a nie przyczyną kryzysów związanych z chorobami autoimmunologicznymi.

Niedobór soli może zabijać

Autor obala wszystkie tezy odnośnie negatywnego działania soli. Przedstawia dowody i uświadamia, że jej niskie spożywanie jest złe i niebezpieczne dla naszego zdrowia. Niedobór soli może przyczyniać się do wzmożonej chęci na cukier i rafinowane węglowodany, prowadzić do otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, przewlekłej choroby nerek i nadciśnienia, a także przyspieszonej akcji serca. Wyjaśnia, że spożywanie soli jest czymś naturalnym. Domaga się tego nasze ciało, a jej jedzenie ma wiele zalet. Nie tylko korzystnie wpływa na wzrost energii, koncentracji, jakość snu, płodność, sprawność fizyczną i seksualną, ale również zapobiega przewlekłym dolegliwościom, w tym chorobom serca.

Zaufaj wiedzy i doświadczeniu Autora

Jeśli borykasz się z nadwagą, nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, chorobą tarczycy lub chorobą nerek ten poradnik podpowie Ci jak pokonać te dolegliwości. Autor wyjaśnia, w jaki sposób współczesne życie sprawia, że nasza naturalna fizjologiczna potrzeba spożywania soli jest jeszcze większa oraz, że nigdy wcześniej nie byliśmy w tak wielkim stopniu narażeni na jej niedobór. Przedstawia powszechnie przepisywane leki, uwielbiane przez nas napoje kofeinowe i szeroko reklamowane strategie dietetyczne, które mają niekorzystny wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu soli. Opisuje również ile niekorzystnych skutków zdrowotnych, za które obwinia się sól, jest w istocie wywołanych nadmiernym spożywaniem cukru oraz w jaki sposób jedzenie większych ilości soli może być istotne w zerwaniu z uzależnieniem od tej słodkości. Ponadto daje zalecenia, jak stosować sól, aby poprawić swoją wydolność fizyczną i zwiększyć masę mięśniową oraz jak uchronić się przed niedoborem bardzo ważnego dla nas jodu. Dodatkowo dowiemy się jak zwiększać spożycie właściwego rodzaju soli w ilościach, jakich potrzebuje nasz organizm.

Dowiedz się więcej...

Recepta na długie i szczęśliwe życie

2021-09-08

Recepta na długie i szczęśliwe życie

Łatwo powiedzieć: „recepta na długie i szczęśliwe życie”, trudniej ją znaleźć. Jedni twierdzą, że wszystko mamy zapisane w genach, inni powiadają, że każdy człowiek ma swoje przeznaczenie ściśle [...]

Czytaj więcej

Jak nie dopuścić do zawału serca?

2021-09-06

Jak nie dopuścić do zawału serca?

Zawał serca to inaczej martwica mięśnia sercowego. Występuje ona wtedy, gdy zostaje ograniczony lub całkowicie zablokowany dostęp krwi do tego narządu. Inne określenia na zawał serca, to „zawał m [...]

Czytaj więcej

Refleksologia

2021-08-12

Refleksologia

Już w starożytności leczono, łącząc sferę fizyczną z psychiczną i duchową. Wierzono, że o zdrowie należy dbać, nie zaniedbując żadnego z tych elementów. Liczyła się równowaga pomiędzy nimi. Prowa [...]

Czytaj więcej

Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży

2021-08-10

Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży

Za nami już fale upałów, jednak nigdy nie wiadomo, czy nie powrócą – poza tym można ich doświadczyć również poza granicami naszego kraju. Wakacje, które już niestety przemijają, to okres radosny [...]

Czytaj więcej

Sól – naturalne lekarstwo

2021-08-09

Sól – naturalne lekarstwo

W tym artykule będzie mowa o soli. Zazwyczaj traktujemy ją jako zwykłą przyprawę do posiłków, zapominając całkowicie o innych jej właściwościach. Niestety jeszcze do niedawna błędnie uważano, że [...]

Czytaj więcej

Kobalt

2021-08-06

Kobalt

Kobalt jest błyszczącym, twardym metalem, który – podobnie jak żelazo – ma właściwości ferromagnetyczne (przyciąga jak magnes) w warunkach temperatury Curie – temperatury, powyżej której ferromag [...]

Czytaj więcej

Molibden

2021-07-16

Molibden

Molibden we wszechświecie jest dość rzadko spotykanym pierwiastkiem, znajduje się dopiero na 50. miejscu wśród najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków występujących w skorupie ziemskiej. Jest [...]

Czytaj więcej

Sód

2021-07-05

Sód

Sód Sód jest szóstym wśród najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków występujących w skorupie ziemskiej. Większość przemysłowych związków sodu wyrabia się z chlorku sodu (NaCl), jego światowa [...]

Czytaj więcej

Witamina K

2021-06-18

Witamina K

Witamina K Witamina K1 po raz pierwszy została wyizolowana z liści lucerny w 1939 roku przez duńskiego biochemika Henrika Dama.  Termin „witamina K” odnosi się do grupy rozpuszczalnych w tłuszc [...]

Czytaj więcej

Rośliny strączkowe w kuchni

2021-04-19

Rośliny strączkowe w kuchni

Fasolka, cieciorka, bób, a może soczewica lub soja? Rośliny strączkowe, bo o nich mowa, są przez nas mocno ignorowane. Wynika to z niewiedzy na temat, co z nimi zrobić, oraz z lęku przed proble [...]

Czytaj więcej

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

2021-02-22

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.) Zielarstwo zajmuje się pozyskiwaniem i przetwarzaniem surowca roślinnego, natomiast fitoterapia – używaniem surowców [...]

Czytaj więcej

Soda oczyszczona – strażnik równowagi kwasowo-zasadowej

2020-03-31

Soda oczyszczona – strażnik równowagi kwasowo-zasadowej

Soda oczyszczona to tani środek, który skutecznie pozwoli nam wyrównać bilans kwasowo-zasadowy. Dzięki temu poprawi się ogólny stan naszego organizmu.

Czytaj więcej

Jod

2020-03-30

Jod

Tarczyca potrzebuje jodu do produkcji hormonów, a gdy go brakuje – gruczoł ten się powiększa. Niedobory dotyczą głównie osób zamieszkujących rejony górskie.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu