Ocet winny - jabłko, mięta, jałowiec - Biały SaiBaba

500ml

Cena brutto 49,00 zł

Wybierz wariant

2 dni robocze
14 dni
od 500 zł

Ocet winny jabłko, mięta, jałowiec od Białego Sai Baby to wyjątkowy produkt dojrzewający w dębowych beczkach. Wytwarzany jest starą, tradycyjną, orleańską metodą polegającą na naturalnej fermentacji octu jabłkowego, bez użycia wody i cukru. Ocet jest tworzony z największą uważnością, proces nie jest przyspieszany – do produkcji nie jest dodawany ocet spirytusowy, sztuczne konserwanty ani wzmacniacze smaku. Garbniki z dębowych beczek, w których przez dwa lata dojrzewa ocet winny, przenikają do płynu, nadając mu delikatność i dębowy aromat.  

Mięta (Mentha) to zioło lecznicze z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z obszarów Europy i Azji, w Polsce jest uprawiana. Ziele to ma charakterystyczny, trudny do pomylenia z czymkolwiek, zapach, co jest zasługą olejków eterycznych, szczególnie mentolu o działaniu chłodzącym. Mięta ma właściwości: przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Za sprawą mentolu mięta działa jako środek przeciwbólowy, zwiększając przepływ krwi i zapewniając uczucie chłodzenia. Łagodzi niektóre rodzaje bólów głowy, w tym bóle migrenowe. Olejek z mięty skutecznie niweluje objawy związane z zespołem jelita drażliwego, zmniejsza skurcze w jelitach oraz minimalizuje dolegliwości trawienne typu: gazy, wzdęcia czy niestrawność. Napar z mięty może podnieść poziom energii oraz zmniejszyć zmęczenie w ciągu dnia.

Jałowiec (Juniperus communis) to wiecznie zielony krzew z rodziny cyprysowatych. Dzięki unikalnym związkom chemicznym szyszkojagody jałowca działają jako silne przeciwutleniacze, pomagając zmniejszyć stan zapalny. Jałowiec jest bogaty w: olejki eteryczne (monoterpeny: limonen, mircen, kamfora, beta-pinen), garbniki katechinowe, cukier inwertowany, żywice i woski, juniperynę, kwasy: mrówkowy, walerianowy, octowy, jabłkowy, glikolowy, kumaryny, flawonoidy: rutyna, luteolina, apigenina, witamina C. Jałowiec poprawia apetyt i wspiera układ pokarmowy, zatem preparaty z jałowca (np.: ocet, nalewka czy syrop) pomagają przy problemach trawiennych, takich jak: rozstrój żołądka, wzdęcia czy zgaga. Dzięki zwiększonemu wydalaniu żółci i soku żołądkowego perystaltyka jelit jest przyspieszona, a przemiana materii pobudzona.

Jałowiec także wspiera układ sercowo-naczyniowy, regulując poziom cholesterolu i trójglicerydów. Obniża także poziom cukru we krwi. Ze względu na właściwości: przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwdrobnoustrojowe, wyciągi z jałowca można stosować przeciw różnego typu bakteriom, drożdżakom czy grzybom drożdżopodobnym. 

Jabłoń (Malus) to wieloletnie, bardzo popularne w Polsce, drzewo owocowe z rodziny różowatych. 

„Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada” – to powiedzenie wciąż nie traci na aktualności, bo jabłko to bardzo zdrowa, a przy tym niskokaloryczna przekąska – średniej wielkości owoc zawiera około 60 kcal. Nie tylko jabłka, ale także ocet z nich może stanowić nieocenione wsparcie naszego zdrowia.

Jabłka są zasobne w: pektyny, flawonoidy, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy, winowy, ursolowy, szczawiowy czy galusowy), witaminy (A, E, C, kompleks B), mikro- i makroelementy (np.: sód, potas, wapń, magnez, fosfor, jod, miedź, kobalt, cynk, molibden, mangan).

Właściwości prozdrowotne jabłka są bardzo dobrze znane. Jabłko i jego przetwory poprawiają trawienie, są pomocne w: odchudzaniu, odtruwaniu, dodają energii, zmniejszają ryzyko demencji wśród osób starszych, wspierają pracę układu moczowego i trawiennego, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają obwodowe krążenie krwi.

Jak stosować ocet winny?

W zależności od potrzeb do 3 łyżek dziennie octu rozcieńczonego w szklance letniej wody. Nie przekraczać zalecanej dawki dziennej. Zaleca się ostrożność u osób z chorą śluzówką żołądka oraz stanami zapalnymi górnego przewodu pokarmowego.

Dowiedz się więcej...

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

2023-03-17

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

Osoby dotknięte cukrzycą typu 2 starają się wprowadzić rozmaite strategie ułatwiające normalizację poziomu glukozy we krwi. Niekiedy wystarczy zastosować bardzo proste rozwiązania, które zaskakuj [...]

Czytaj więcej

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

2023-03-14

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Przysłowie to niezwykle trafnie charakteryzuje poszukiwanie przez wiele osób cudownych, zamorskich preparatów na odchudzanie, regulację wypróżnień, oczysz [...]

Czytaj więcej

OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

2023-03-03

OPC – źródło silnych antyoksydantów dla twojego zdrowia

OPC to skrót od słowa oligomeric proanthocyanidin complexes (oligomeryczne proantocyjanidyny) – są to bardziej złożone formy flawonoidów. Pestki winogron odmiany Vitis vinifera uważane są za najb [...]

Czytaj więcej

Jak zadbać o płuca?

2023-01-30

Jak zadbać o płuca?

Oddech, głęboki wdech – to pierwsze, co robimy zaraz po narodzinach i ostatnie tuż przed śmiercią. Średnio oddychamy 12–15 razy na minutę w stanie spoczynku. Przyspieszony albo spowolniony oddech [...]

Czytaj więcej

Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody

2023-01-20

Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody

Ocet jabłkowy w dzisiejszych czasach przeżywa renesans. Jest stosowany w przyrządzaniu wielu potraw i oczywiście jako produkt Natury, który może być używany przy wielu dolegliwościach. W histori [...]

Czytaj więcej

Zdrowie płynące z jabłek. Wartości odżywcze i fitoskładniki

2023-01-04

Zdrowie płynące z jabłek. Wartości odżywcze i fitoskładniki

Jabłka niezależnie od odmiany – a jest ich bardzo dużo – zawierają wiele składników mineralnych, witamin, a także błonnik pokarmowy oraz liczne polifenole, w tym flawonoidy, które decydują o właś [...]

Czytaj więcej

Grudniowe sałatki

2022-12-13

Grudniowe sałatki

Przed nami zimowe miesiące, a wraz z nimi wielka potrzeba dogrzania się na różne sposoby. W naszym menu będą dominowały raczej potrawy ciepłe, gotowane czy duszone, ale czasem może nas najść ocho [...]

Czytaj więcej

Jabłkowe ciekawostki

2022-10-10

Jabłkowe ciekawostki

Jabłko to bez wątpienia najpopularniejszy owoc w naszym kraju. O niesamowitych właściwościach prozdrowotnych jabłek napisano i powiedziano już niemal wszystko, ale chciałbym przypomnieć o tych cu [...]

Czytaj więcej

Recenzja książki K. Judki: Cztery pory roku z Niezłym Ziółkiem. Zioła Latem

2022-09-02

Recenzja książki K. Judki: Cztery pory roku z Niezłym Ziółkiem. Zioła Latem

Krystyna Judka – zielarka i fitoterapeutka – jest autorką ziołowego bloga www.niezleziolko.bieszczady.pl. Zajmuje się medycyną niekonwencjonalną, holistycznie podchodząc do szeroko pojętego zdrow [...]

Czytaj więcej

Wywiad z Krystyną Judką

2022-09-01

Wywiad z Krystyną Judką

„Wszystko, co się nam przytrafia, wszystko, co nas spotyka, ma jakiś swój sens…” – rozmowa z Krystyną JudkąAgata Majcher: Dzień dobry, Krysiu, jestem świeżo po lekturze Twojej książki Zioła latem [...]

Czytaj więcej

Tabata na spalenie tkanki tłuszczowej

2022-06-20

Tabata na spalenie tkanki tłuszczowej

Zrzucanie wagi często nastręcza wielu trudności. Oprócz odpowiednio zbilansowanej diety trzeba jeszcze dodać aktywność ruchową. Powinna być ona systematycznie uprawiana – wtedy przyniesie wymiern [...]

Czytaj więcej

Mięta

2022-03-24

Mięta

Mięta stosowana jest w napojach odświeżających, a także znajduje poczesne miejsce w kuchni. Ma charakterystyczny smak i aromat. Od wieków jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. Herbata na jej ba [...]

Czytaj więcej

Rzeżucha na lepsze zdrowie

2022-03-22

Rzeżucha na lepsze zdrowie

Rzeżucha jest dość niepozorną rośliną, którą można uprawiać w ogrodzie czy też w doniczce. Warto mieć tę roślinę zawsze pod ręką, żeby dodać ją do przyrządzanej właśnie potrawy. Dlaczego? Ma ona [...]

Czytaj więcej

Żołądek

2022-02-28

Żołądek

Żołądek to najbardziej rozszerzona część przewodu pokarmowego, gdzie z przełyku trafia połknięty pokarm. Wraz z częścią brzuszną przełyku stanowią początkowy, podprzeponowy odcinek przewodu pokar [...]

Czytaj więcej

Dyspepsja czynnościowa – skomplikowany problem

2022-02-21

Dyspepsja czynnościowa – skomplikowany problem

Termin „dyspepsja”(z języka greckiego: dys – zły i peptein – trawienie) dosłownie oznacza „złe trawienie”. Dyspepsją określa się zespół przewlekłych lub nawracających dolegliwości charakteryzując [...]

Czytaj więcej

Nudności i wymioty – jakie mogą być przyczyny?

2022-02-02

Nudności i wymioty – jakie mogą być przyczyny?

Nudności są niemiłym, nieprzyjemnym, bezbolesnym odczuciem sygnalizującym nieodpartą potrzebę zwymiotowania. Nudności nazywa się także „mdłościami” lub używa się takiego określenia jak: „jest mi [...]

Czytaj więcej

Ból brzucha

2021-11-26

Ból brzucha

Ból brzucha to niespecyficzny, subiektywny objaw występujący w obrębie jamy brzusznej. Ból w okolicach brzucha może być spowodowany zarówno dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, jak równi [...]

Czytaj więcej

Oxymel – pogromca przeziębienia

2021-11-15

Oxymel – pogromca przeziębienia

Oxymel to nic innego jak mieszanka octu z miodem (z łaciny „kwas i miód“ i ze starożytnej greki – również) stosowana jako lek. Obecnie oxymel wytwarzany jest również z dodatkiem soków owocowych o [...]

Czytaj więcej

Czym jest ból

2021-11-08

Czym jest ból

Nasze organizmy odbierają informacje o środowisku zewnętrznym i wewnętrznym za pośrednictwem receptorów, a najbardziej podstawowym doznaniem zmysłowym jest czucie. Receptorami bezpośrednio pobudz [...]

Czytaj więcej

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

2021-10-15

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

Jabłko to owoc chętnie spożywany jako przekąska, a także dodatek do wielu różnych potraw oraz ciast. Wyrabia się z niego: kompoty, soki, ocet, a także przetwory na zimę. Jest popularny nie tylko [...]

Czytaj więcej

Refluks – profilaktyka i leczenie

2021-10-13

Refluks – profilaktyka i leczenie

Refluks żołądkowo-przełykowy polega na cofaniu się zawartości żołądka do przełyku, w wyniku czego występuje tzw. zgaga. Często zresztą nazwy te są używane zamiennie, jednakże refluks to przypadło [...]

Czytaj więcej

Odkryj rodzimy ocet balsamiczny z polskich jabłek

2021-09-13

Odkryj rodzimy ocet balsamiczny z polskich jabłek

Z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że każdy wielbiciel dobrej kuchni zetknął się z octem balsamicznym – prawdziwym rarytasem włoskiego pochodzenia. Tradycyjna i oryginalna receptura takie [...]

Czytaj więcej

Jałowiec pospolity

2021-08-12

Jałowiec pospolity

Jałowiec przede wszystkim jest kojarzony jako krzew ozdobny uprawiany w ogródkach i parkach. Rośnie też dziko i występuje w wielu odmianach. Jednak nie każdy o tym wie, że owoce, które daje, mają [...]

Czytaj więcej

Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!

2021-02-25

Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!

Nasze zdrowie w naszych rękach – sami możemy wiele zrobić, a więc zatem skoro mamy czas na codzienną obowiązkową kawę, to mamy także czas na pozytywne dobre praktyki dla naszego dobra, zdrowia

Czytaj więcej

Niezwykła biografia Grzegorza Śleziaka - Białego Sai Baby

2020-09-16

Niezwykła biografia Grzegorza Śleziaka - Białego Sai Baby

FILM Poznajcie historię życia Grzegorza Śleziaka, który swoim życiorysem mógłby obdzielić kilka osób. Duże pieniądze, namiętność, bankructwo, podróże na krańce świata, spotkanie z Dalajlamą, ś [...]

Czytaj więcej

Recenzja książki Grzegorza Śleziaka - Jak pokonałem raka i boreliozę

2020-09-15

Recenzja książki Grzegorza Śleziaka - Jak pokonałem raka i boreliozę

Recenzja książki Grzegorza Śleziaka Jak pokonałem raka i boreliozę Oto recenzja autobiografii Grzegorza Śleziaka Białego Sai Baby. Autor w książce pt. Jak pokonałem raka i boreliozę zabiera na [...]

Czytaj więcej

Tajniki dobrego octu – rozmowa z Grzegorzem Śleziakiem

2020-06-04

Tajniki dobrego octu – rozmowa z Grzegorzem Śleziakiem

Co to znaczy „dobry ocet”? Jak można sobie nim pomóc w kłopotach zdrowotnych? Co dają dębowe beczki? O tym i o innych kwestiach opowie Grzegorz Śleziak, którego octy nie mają sobie równych.

Czytaj więcej

Ocet jabłkowy – skuteczny środek na chore zatoki

2020-03-31

Ocet jabłkowy – skuteczny środek na chore zatoki

Ocet jabłkowy z powodzeniem stosowany jest w leczeniu dolegliwości związanych z zatokami. Przedstawiamy kilka metod z jego zastosowaniem, dzięki którym poczujemy ulgę w przypadku zapalenia zatok.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu