Kasza jaglana 500g

Kasza jaglana jest kaszą wytwarzaną z łuskanego ziarna prosa. Jako dobre źródło energii składa się głównie z węglowodanów, niewielkiej ilości tłuszczów i niewielkiej ilości błonnika oraz z pełnowartościowego, roślinnego białka bogatego w cenne aminokwasy (metioninę, leucynę i izoleucynę). Ponadto kasza jaglana dostarcza witamin i minerałów takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez oraz mangan, krzem i witaminy z grupy B. 

Cena brutto 9,60 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Kasza jaglana jest kaszą wytwarzaną z łuskanego ziarna prosa. Jako dobre źródło energii składa się głównie z węglowodanów, niewielkiej ilości tłuszczów i niewielkiej ilości błonnika oraz z pełnowartościowego, roślinnego białka bogatego w cenne aminokwasy (metioninę, leucynę i izoleucynę). Ponadto kasza jaglana dostarcza witamin i minerałów takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez oraz mangan, krzem i witaminy z grupy B. Kasza jaglana jest lekkostrawna, a ponieważ nie zawiera glutenu, poleca się ją osobom będącym na diecie bezglutenowej. 

Kasza jaglana to świetny potencjał do kulinarnych eksperymentów – można z niej przygotowywać zarówno dania na słodko, jak i na słono. Stanowi dobrą bazę dla cynamonu, kurkumy, papryki ostrej czy wędzonej. Można ją podawać na śniadania (z rodzynkami i bananem) lub na obiad – z warzywami albo strączkami. 

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem warto podprażyć wcześniej na patelni – ziarna nabiorą wyjątkowego smaku.

Dowiedz się więcej...

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

2022-07-08

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

Dodatki do żywności mogą być szkodliwe, nie tylko gdy spożywa się je w nadmiarze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zwrócił uwagę, że niektóre z nich są czynnikiem powodującym nowotwor [...]

Czytaj więcej

E-dodatki do żywności (cz. I)

2022-07-08

E-dodatki do żywności (cz. I)

W sprzedaży jest wiele produktów spożywczych oznaczonych literą E, co określa, że zawierają one chemiczne dodatki do żywności. Są to między innymi barwniki, konserwanty, środki spulchniające oraz [...]

Czytaj więcej

Ciasto buraczkowo-bananowe

2022-03-03

Ciasto buraczkowo-bananowe

Przepis na 6 porcji Składniki (na 6 porcji): Burak – 400 g (4 × sztuka)Wskazówka: Buraki zawierają ogrom charakterystycznych barwników – betacyjanin. Związki te cechują się między innymi s [...]

Czytaj więcej

Częstoskurcz – przyczyny i leczenie

2021-10-13

Częstoskurcz – przyczyny i leczenie

Częstoskurcz (zwany też tachykardią) to zaburzenie rytmu pracy serca. Ta choroba kardiologiczna charakteryzuje się przyspieszonym biciem serca, co może być niebezpieczne dla życia, albowiem częst [...]

Czytaj więcej

Dieta bezglutenowa

2021-10-11

Dieta bezglutenowa

Gluten to białko pochodzenia roślinnego występujące w zbożach, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies (choć jest też bezglutenowa odmiana owsa). Nadaje ciastu ciągliwą i elastyczną konsyste [...]

Czytaj więcej

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

2021-09-21

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

Na temat cholesterolu i jego wpływie na nasze zdrowie można dziś znaleźć wiele – jakże sprzecznych ze sobą – opinii. Nie jestem naukowcem, więc nie zamierzam wdawać się w dywagacje na ten temat. [...]

Czytaj więcej

Groźne dla zdrowia plastikowe opakowania do żywności

2021-08-09

Groźne dla zdrowia plastikowe opakowania do żywności

W zasadzie oprócz warzyw i owoców sprzedawanych luzem każdy produkt spożywczy na rynku ma opakowanie. Pół biedy, jeśli jest to szkło, ale ze względów ekonomicznych (i nie tylko) producenci masowo [...]

Czytaj więcej

Zdrowa kuchnia dla dzieci

2021-03-18

Zdrowa kuchnia dla dzieci

W diecie dziecka nie ma miejsca na niepełnowartościowe, śmieciowe produkty. Niestety, w menu dzieci w wieku przedszkolnym jest najwięcej błędów żywieniowych. Najmłodsi mają małe żołądki, należy w [...]

Czytaj więcej

Wiosna – czas na prozdrowotne porządki

2021-03-05

Wiosna – czas na prozdrowotne porządki

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a jest ona okresem, w którym warto zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę.

Czytaj więcej

Miedź

2020-11-02

Miedź

Miedź występuje w tkankach takich organów jak: mózg, serce, wątroba, nerki. Przede wszystkim pierwiastek ten odpowiada za prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.  Zalecane dzienne spożycie to 0,7 [...]

Czytaj więcej

Magnez

2020-11-02

Magnez

Magnez to pierwiastek, który pełni bardzo ważną funkcję w ludzkim organizmie. Dlatego trzeba bardzo dbać o to, by był on dostarczany w odpowiedniej ilości. Zwłaszcza w sytuacjach, gdy występuje n [...]

Czytaj więcej

Cynk

2020-10-27

Cynk

Cynk to składnik bardzo wielu enzymów w naszym ciele, dlatego też, gdy występują jego braki, bardzo odbija się to na naszym zdrowiu. Zalecane spożycie cynku to: mężczyźni 9,4 mg–11 mg, kobiety 6 [...]

Czytaj więcej

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

2020-10-22

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

Kasza gryczana, a także i inne kasze, wiodą prym wśród tzw. zdrowej żywności. Są produktem bardzo praktycznym, który może długo zalegać na kuchennych półkach. Warto zaopatrzyć się w kaszę gryczan [...]

Czytaj więcej

Selen

2020-03-31

Selen

Selen zapobiega: zapaleniu stawów, chorobie wieńcowej, marskości wątroby oraz nowotworom. Zawartość tego pierwiastka w pokarmie zależy od jego zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Mangan

2020-03-31

Mangan

Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem kości oraz stawów. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Zawartość tego pierwiastka w naszej diecie zależy od zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Cynk

2020-03-31

Cynk

Cynk jest niezbędny dla funkcjonowania około 200 enzymów – w tym enzymów biorących udział w przenoszeniu informacji genetycznej. Jego najlepszymi źródłami są owoce morza.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu