Niepalona kasza gryczana 100% - 1 kg

Niepalona kasza gryczana 100% - 1 kg Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych. Niepalona, tzw. biała kasza gryczana, pochodząca z polskich upraw. Nie zawiera GMO, glifosatu, a przy jej uprawie nie stosowano żadnych nawozów sztucznych, ani jakichkolwiek chemicznych środków uprawy roślin. Masa netto: 1 kg

Kasza gryczana to wyłuskane ziarna gryki zwyczajnej (Fagopyrum) – pseudozboża z rodziny rdestowatych. Kasza gryczana (podobnie jak jaglana) nie zawiera glutenu i polecana jest osobom będącym na diecie bezglutenowej. To źródło wartościowego i dobrze przyswajalnego białka, błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów (rutyny) oraz witamin i minerałów. 

Cena brutto 14,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Niepalona kasza gryczana 100% – 1 kg

Produkt tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Niepalona, tzw. biała kasza gryczana pochodząca z polskich upraw. Nie zawiera GMO, glifosatu, a przy jej uprawie nie stosowano żadnych nawozów sztucznych, ani jakichkolwiek chemicznych środków uprawy roślin.

Kasza gryczana to wyłuskane ziarna gryki zwyczajnej (Fagopyrum) – pseudozboża z rodziny rdestowatych. Kasza gryczana (podobnie jak jaglana) nie zawiera glutenu i polecana jest osobom będącym na diecie bezglutenowej. To źródło wartościowego i dobrze przyswajalnego białka, błonnika, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów (rutyny) oraz witamin i minerałów. W skład wchodzą także witaminy z grupy B, witaminy E i K, a także: magnez, cynk, fosfor, jod, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.

Kasza gryczana polecana jest osobom zmagającym się z chorobami jelit i żołądka. Regularne jej spożywanie pomaga uporać się z zaparciami i innymi typowymi dolegliwościami trawiennymi. Zawarta w kaszy gryczanej rutyna wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, zapobiega chorobom układu krwionośnego. Kaszę gryczaną diabetycy powinni włączyć do swojego menu, ponieważ błonnik w niej zawarty spowalnia proces uwalniania się glukozy do krwi. 

Masa netto: 1 kg

Dowiedz się więcej...

Częstoskurcz – przyczyny i leczenie

2021-10-13

Częstoskurcz – przyczyny i leczenie

Częstoskurcz (zwany też tachykardią) to zaburzenie rytmu pracy serca. Ta choroba kardiologiczna charakteryzuje się przyspieszonym biciem serca, co może być niebezpieczne dla życia, albowiem częst [...]

Czytaj więcej

Dieta bezglutenowa

2021-10-11

Dieta bezglutenowa

Gluten to białko pochodzenia roślinnego występujące w zbożach, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies (choć jest też bezglutenowa odmiana owsa). Nadaje ciastu ciągliwą i elastyczną konsyste [...]

Czytaj więcej

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

2021-09-21

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

Na temat cholesterolu i jego wpływie na nasze zdrowie można dziś znaleźć wiele – jakże sprzecznych ze sobą – opinii. Nie jestem naukowcem, więc nie zamierzam wdawać się w dywagacje na ten temat. [...]

Czytaj więcej

Groźne dla zdrowia plastikowe opakowania do żywności

2021-08-09

Groźne dla zdrowia plastikowe opakowania do żywności

W zasadzie oprócz warzyw i owoców sprzedawanych luzem każdy produkt spożywczy na rynku ma opakowanie. Pół biedy, jeśli jest to szkło, ale ze względów ekonomicznych (i nie tylko) producenci masowo [...]

Czytaj więcej

Zdrowa kuchnia dla dzieci

2021-03-18

Zdrowa kuchnia dla dzieci

Zdrowa kuchnia dla dzieci W diecie dziecka nie ma miejsca na niepełnowartościowe, śmieciowe produkty. Niestety, w menu dzieci w wieku przedszkolnym jest najwięcej błędów żywieniowych. Najmłod [...]

Czytaj więcej

Wiosna – czas na prozdrowotne porządki

2021-03-05

Wiosna – czas na prozdrowotne porządki

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a jest ona okresem, w którym warto zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę.

Czytaj więcej

Miedź

2020-11-02

Miedź

Miedź występuje w tkankach takich organów jak: mózg, serce, wątroba, nerki. Przede wszystkim pierwiastek ten odpowiada za prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.  Zalecane dzienne spożycie to 0,7 [...]

Czytaj więcej

Magnez

2020-11-02

Magnez

Magnez to pierwiastek, który pełni bardzo ważną funkcję w ludzkim organizmie. Dlatego trzeba bardzo dbać o to, by był on dostarczany w odpowiedniej ilości. Zwłaszcza w sytuacjach, gdy występuje n [...]

Czytaj więcej

Cynk

2020-10-27

Cynk

Cynk to składnik bardzo wielu enzymów w naszym ciele, dlatego też, gdy występują jego braki, bardzo odbija się to na naszym zdrowiu. Zalecane spożycie cynku to: mężczyźni 9,4 mg–11 mg, kobiet [...]

Czytaj więcej

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

2020-10-22

Kasza gryczana – numer jeden diety kwarantannowej

Kasza gryczana, a także i inne kasze, wiodą prym wśród tzw. zdrowej żywności. Są produktem bardzo praktycznym, który może długo zalegać na kuchennych półkach. Warto zaopatrzyć się w kaszę gryczan [...]

Czytaj więcej

Selen

2020-03-31

Selen

Selen zapobiega: zapaleniu stawów, chorobie wieńcowej, marskości wątroby oraz nowotworom. Zawartość tego pierwiastka w pokarmie zależy od jego zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Mangan

2020-03-31

Mangan

Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem kości oraz stawów. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Zawartość tego pierwiastka w naszej diecie zależy od zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Cynk

2020-03-31

Cynk

Cynk jest niezbędny dla funkcjonowania około 200 enzymów – w tym enzymów biorących udział w przenoszeniu informacji genetycznej. Jego najlepszymi źródłami są owoce morza.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu