Prawoślaz liść 50g OF

Masa netto: 50g

Prawoślaz lekarskiego jest wysoko ceniony w ziołolecznictwie. Zawiera dużo śluzów, które wykazują działanie zmiękczające i powlekające.

Cena brutto 6,80 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł
Ostatnie 10 produktów w magazynie

Prawoślaz liść

Prawoślaz lekarski(Althaea officinalis L.) to roślina wieloletnia, należąca do rodziny ślazowatych (Malvaceae). Prawoślaz posiada dość mocną łodygę, karbowane liście i delikatne i najczęściej bladoróżowe kwiaty. Pochodzi z terenów Morza Śródziemnego, ale obecnie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, uprawiany jest nie tylko w Europie, ale też m.in. w Ameryce Północnej, czy Azji Mniejszej. Roślina ta osiąga nawet półtora metra wysokości, kwitnie w lipcu i sierpniu, dobrze się zaaklimatyzowała zarówno w umiarkowanym jak i cieplejszym klimacie.

Najcenniejszą częścią prawoślazu, ze względu na lecznice właściwości, jest korzeń, który zawiera najwięcej substancji śluzowych.

Prawoślaz lekarski to bogate źródło m.in.: pektyn- pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, betainy- mają działanie nawilżające oraz przeciwbakteryjne, soli mineralnycht. j. cynk, wapn, fosfor, selen, żelazo, również skrobi, aminokwasów, flawonoidów, kwasów organicznych oraz kumaryny.

Prawoślaz polecany jest przy:
    w zakażeniach przebiegających z suchym, męczącym kaszlem
    w nieżytach żołądka
    w nadkwaśności
    przy zgadze
    przy problemach jelitowych (w przypadku zaparć)
    poprawia trawienie

Prawoślaz leczniczy stosuje zewnętrznie na stany zapalne skóry.

Należy przygotować napar: jedną łyżkę suszonego ziela należy zalać szklanką wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na pół godziny. Z tak przygotowanego preparatu można robić ciepłe okłady, którymi przemywa się wszelkiego rodzaju podrażnienia skóry, trudno gojące się rany.

Dowiedz się więcej...

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

2024-01-18

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

Obecnie dużo się mówi o jakości soków żołądkowych, mało jednak wskazuje się na ich ilości, jakie organizm powinien produkować. W ciągu dnia człowiek powinien wytwarzać 10–12 litrów soków żołądkow [...]

Czytaj więcej

Co oznacza żywność BIO?

2023-11-02

Co oznacza żywność BIO?

Wzrost ludzkiej świadomości w obszarze zdrowego odżywiania skutkuje zwiększonym zapotrzebowaniem na zdrowe, ekologiczne i całkowicie naturalnie uprawiane produkty. Zauważyli to producenci, czego [...]

Czytaj więcej

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - naturalny antybiotyk

2023-10-06

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - naturalny antybiotyk

Chrzan pospolity jest jednym z najstarszych ziół, to naturalny antybiotyk. Z powodu swych właściwości chrzan i dziś sadzony jest w prawie każdym wiejskim ogrodzie i sadzie.

Czytaj więcej

Roztrzeplin wiechowaty (zawstydlina) – w praktycznej terapii i kosmetyce

2023-04-14

Roztrzeplin wiechowaty (zawstydlina) – w praktycznej terapii i kosmetyce

Roztrzeplin wiechowaty (dawniej w Polsce określana również jako: „pawlina“, „zawstydlina“, „pawlinka“, „mydleniec“) – Koelreuteria paniculata Laxmann jest drzewem dorastającym w Europie do 7–8 m [...]

Czytaj więcej

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

2023-03-28

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

Agawa to ponad 300 gatunków roślin w Ameryce Północnej i Południowej. Wykształcają one mięsiste liście magazynujące wodę. Zaliczane są do grupy ekologicznej sukulentów. Zakwitają po przeżyciu kil [...]

Czytaj więcej

Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć

2023-03-20

Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć

Toksoplazmoza to zakaźna choroba pasożytnicza wywołana przez pierwotniaka o nazwie Toxoplasma gondii – szeroko rozpowszechnionego w środowisku naturalnym. Toksoplazmoza może stanowić poważne za [...]

Czytaj więcej

O pasożytach raz jeszcze

2023-03-07

O pasożytach raz jeszcze

Na temat pasożytów na łamach „ZbL” pisaliśmy już wielokrotnie, a w marcowym wydaniu miesięcznika pojawił się nowy artykuł wprowadzający w to zagadnienie – z tego powodu w tym tekście nie będę pow [...]

Czytaj więcej

Babka jajowata i babka płesznik

2023-03-06

Babka jajowata i babka płesznik

W sprzedaży możemy spotkać wiele różnych preparatów, których przeznaczeniem jest wspomożenie naszego zdrowia. Są to zarówno produkty sztuczne, jak i naturalnego pochodzenia. Niestety w przypadku [...]

Czytaj więcej

Jak zadbać o płuca?

2023-01-30

Jak zadbać o płuca?

Oddech, głęboki wdech – to pierwsze, co robimy zaraz po narodzinach i ostatnie tuż przed śmiercią. Średnio oddychamy 12–15 razy na minutę w stanie spoczynku. Przyspieszony albo spowolniony oddech [...]

Czytaj więcej

Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert

2023-01-24

Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert

Chrzan pospolity ma kilka polskich i łacińskich nazw synonimowych: warzęcha chrzan, warzucha chrzan, chrzan zwyczajny, Cochlearia armoracia Linne = Cochlearia rusticana Lamarck = Armoracia ru [...]

Czytaj więcej

Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii

2023-01-23

Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii

Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunberg (nazwy botaniczne synonimowe: Polypara cochinchinensis Loureiro, Polypara cordata Kuntze) należy do rodziny saururowatych – Saururaceae (wąt [...]

Czytaj więcej

Pozbyć się pasożytów

2023-01-17

Pozbyć się pasożytów

Temat pasożytów bytujących w naszym ciele jest ostatnimi czasy bardzo popularny. Duża w tym zasługa lekarzy holistycznych oraz naturopatów, którzy w infekcjach pasożytniczych upatrują źródła wiel [...]

Czytaj więcej

Ziołoterapia w cukrzycy

2023-01-13

Ziołoterapia w cukrzycy

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrzyca typu 2 jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Około 422 milionów ludzi na całym świecie choruje na cukrzycę, a aż 1,6 miliona zg [...]

Czytaj więcej

Jak zadbać o serce

2022-12-29

Jak zadbać o serce

Serce to naturalna pompa naszego organizmu, która jest w stanie przepompować około 6 l krwi na minutę, co daje około 7000 l krwi w ciągu doby. Łatwo sobie wyobrazić, ile razy w ciągu dnia serce k [...]

Czytaj więcej

Czas na kiszonki!

2022-11-07

Czas na kiszonki!

Kiszona kapusta czy ogórki to stały punkt naszej diety – zwłaszcza w chłodnej porze roku. Domowe kiszonki zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Z tego też powodu chciałbym namówić Czyt [...]

Czytaj więcej

Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek

2022-10-21

Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek

Pan Jan Kubiak - najstarszy praktykujący polski zielarz opowiada jak oczyścić organizm i wzmocnić swoją odporność za pomocą mieszanek ziołowych. Podaje także skład mieszanek, które z powodzeniem [...]

Czytaj więcej

Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich

2022-08-29

Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich

Coraz częściej i coraz więcej mówi się o zatruciach organizmów metalami ciężkimi. Zwykle dotyczy to osób, które mają z nimi kontakt w codziennej pracy. Ale objawy zatrucia mogą również pojawić si [...]

Czytaj więcej

Oczyszczanie organizmu z toksyn

2022-08-17

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Jedno z najpopularniejszych życzeń podczas świąt i uroczystości dotyczy tego, żebyśmy byli zdrowi. Kiedy człowiek źle się czuje, dotykają go choroby i dolegliwości, a wtedy nie może w pełni ciesz [...]

Czytaj więcej

Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza

2022-08-12

Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza

Ostatnimi czasy coraz częściej zgłaszają się do mnie pacjenci, którzy proszą o zioła oczyszczające krew. Nierzadko są to osoby mieszkające na stałe poza granicami naszego kraju. Robią one imponuj [...]

Czytaj więcej

Pan Jan od ziół

2022-08-12

Pan Jan od ziół

– Panie Janie, a skąd pan wie, jakie zioła połączyć ze sobą i jak skomponować mieszankę na konkretny przypadek? – pytam. A on uśmiecha się tylko i odpowiada: – Lata praktyki. Sama przecież wiem, [...]

Czytaj więcej

Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących

2022-07-07

Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących

Przedstawiamy nietuzinkową postać, którą jest Jan Kubiak - łódzki zielarz, który przez całe swoje życie związany jest z Zakonem Bonifratrów Św. Jana Bożego. Jest nie tylko jedynym w Polsce świeck [...]

Czytaj więcej

Niezłe zioła, czyli pasta z chwasta

2022-04-28

Niezłe zioła, czyli pasta z chwasta

Maj to doskonały czas, by zregenerować nasze organizmy po zimie, chorobach, braku słońca. Wychodząc na zewnątrz w słoneczny dzień, możemy nie tylko zażywać słonecznych kąpieli, grzać skórę, ale t [...]

Czytaj więcej

Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik

2022-04-11

Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik

Zbierając dzikie rośliny na łąkach czy w lesie, często spotykamy roślinne pasożyty, nie zdając sobie sprawy z tego, że w naszych koszach zielarskich mogą również one lądować jako rośliny zielne. [...]

Czytaj więcej

Pokrzywa – dla zdrowia i urody

2022-03-30

Pokrzywa – dla zdrowia i urody

Pokrzywa była stosowana od wieków jako roślina wpływająca na lepsze zdrowie człowieka. Zabezpiecza przed różnymi chorobami i powoduje poprawę odporności. Wykazuje skuteczność w przypadku stanów z [...]

Czytaj więcej

Zioła prowansalskie

2022-03-15

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie są popularną mieszanką ziołową, która na stałe zagościła w kuchniach całego świata. Jest stosowana do przyrządzania potraw mięsnych i bezmięsnych, sosów, a także zup. Dodaje s [...]

Czytaj więcej

Kwiat ślazu

2022-03-11

Kwiat ślazu

Kwiat ślazu od dawna doceniany był przez medycynę ludową jako środek na infekcje górnych dróg oddechowych. Napary stosowane na jego bazie pomagają na przeziębienia oraz grypę. Doskonale też spraw [...]

Czytaj więcej

Zioła szwedzkie Marii Treben

2022-03-08

Zioła szwedzkie Marii Treben

Zioła od dawna były stosowane na choroby, schorzenia, a także profilaktycznie dla utrzymania w dobrej kondycji zdrowia fizycznego oraz psychicznego. W XVII wieku Klaus Samsts – lekarz szwedzki – [...]

Czytaj więcej

Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast

2022-02-18

Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast

Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) z rodziny goździkowatych to dla jednych uporczywy chwast, a dla innych – smaczny dodatek do posiłku. Nazwa łacińska rośliny (stellaria) pochodzi od słowa st [...]

Czytaj więcej

Miłorząb dwuklapowy – skromna roślina o bogatym działaniu

2022-02-09

Miłorząb dwuklapowy – skromna roślina o bogatym działaniu

Miłorząb dwuklapowy od setek lat jest wykorzystywany w Chinach w celach medycznych. To najstarsze drzewo świata zawiera wiele cennych składników, które korzystnie działają na ludzki organizm. Wpł [...]

Czytaj więcej

Nerki – budowa i funkcje

2022-02-08

Nerki – budowa i funkcje

Wbrew powszechnej opinii nerki odpowiadają nie tylko za wydalanie moczu. Jest to narząd układu moczowo-płciowego pełniący wiele ważnych funkcji, z których najważniejsze to: funkcja wydalnicza, re [...]

Czytaj więcej

Jasnota gajowiec i jasnota biała

2021-12-13

Jasnota gajowiec i jasnota biała

Jasnota gajowiec (Lamium galeobdolon) to gatunek wieloletniej rośliny zaliczanej do rodziny jasnotowatych. Występuje przede wszystkim w Europie i Azji – rośnie w wilgotnych lasach, rowach, zaro [...]

Czytaj więcej

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

2021-04-08

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

Jedną z ważnych i dość prostych metod konserwacji ziół jest ich suszenie. Ogólnie ujmując temat, można powiedzieć, że każde zioło można suszyć. Natomiast w rzeczywistości większość ziół po zerwan [...]

Czytaj więcej

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

2021-03-25

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

Przetwarzanie i przechowywanie ziół to bardzo szeroki temat. Obejmuje szereg procesów od suszenia, przez gotowanie i zamrażanie po konserwowanie i macerowanie. To również ekstrakcja, ferme [...]

Czytaj więcej

Ziołowy Alfabet

2021-03-02

Ziołowy Alfabet

Zioła, ziółka, ziółeczka – nasi mali przyjaciele na dobre i na złe.

Czytaj więcej

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

2021-02-22

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

Zielarstwo zajmuje się pozyskiwaniem i przetwarzaniem surowca roślinnego, natomiast fitoterapia – używaniem surowców zielarskich lub preparatów z nich przygotowanych w leczeniu konkretnych chorób [...]

Czytaj więcej

Metoda dr. Kneippa

2021-02-02

Metoda dr. Kneippa

Terapie z wykorzystaniem zimnej i ciepłej wody stosowane były już w poprzednich wiekach. Poprawiały odporność, regenerowały komórki i wpływały na lepsze ukrwienie organizmu. Wodolecznictwo stało [...]

Czytaj więcej

Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte

2021-02-02

Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte

Choć może brzmi to niewiarygodnie lekarstwo na bielactwo wymyśliła sama natura. Ma bardzo ciekawe zastosowanie, dlatego warto się mu przyjrzeć i zapoznać z jego działaniem.  W starożytnych syste [...]

Czytaj więcej

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

2020-11-23

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

Zioła to naturalne skarby. Jednak by dzieliły się z nami swoim bogactwem, trzeba je szanować i wiedzieć, kiedy je najlepiej zbierać, jak przetwarzać i przechowywać.  Zioła to bardzo rozległy tem [...]

Czytaj więcej

Fosfor

2020-11-02

Fosfor

Fosfor to składnik kości, zębów, kwasów nukleinowych, tkanki mózgowej, błon komórkowych, związków wysokoenergetycznych i koenzymów. Zalecane spożycie tego pierwiastka to 580 g.  Wchłanianie fos [...]

Czytaj więcej

Morfologia krwi – o czym nam powie?

2020-10-22

Morfologia krwi – o czym nam powie?

Morfologia krwi to badanie, które można przeprowadzić już od najwcześniejszych lat człowieka. Nie jest ono skomplikowane, ale ze względu na wiele mówiące wyniki analizy – bardzo skuteczne. Morf [...]

Czytaj więcej

Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?

2020-10-22

Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?

Badanie ogólne moczu należy do jednych z podstawowych badań. Dzięki niemu jest możliwa ocena stanu zdrowia i rozpoczęcie odpowiedniego leczenia. To badanie łatwe i tanie.

Czytaj więcej

BRAHMI (Bacopa monnieri)

2020-07-17

BRAHMI (Bacopa monnieri)

W związku z dużą ilością saponin roślina wzbudziła zainteresowanie ajurwedy. Oprócz saponin steroidowych (zwanych też bakozydami) w roślinie występują alkaloidy, takie jak brahmina i herpestyna.

Czytaj więcej

Tatarak (Acorus calamus)

2020-07-17

Tatarak (Acorus calamus)

Jako surowiec wykorzystywane są: kłącza, korzeń czy czasami liście lub kwiaty. Głównie w spożywczym i kosmetycznym przemyśle. W ajurwedzie stosowana jest do: herbat, olejków, papek czy tabletek.

Czytaj więcej

VASAKA (Justicia adhatoda)

2020-07-17

VASAKA (Justicia adhatoda)

Liście VASAKI zawierają sporo olejków eterycznych oraz alkaloidów. Zaś w korzeniach vasaki znajdują się m.in.: wazycynolon, wazycol i peganina.

Czytaj więcej

SHATAVARI (Asparagus racemosus)

2020-07-17

SHATAVARI (Asparagus racemosus)

Shatavari to ceniony element medycyny ajurwedyjskiej – wytwarza się z niej m. in.: tabletki, herbaty i oleje do masażu.

Czytaj więcej

SARIVA (Hemidesmus indicus)

2020-07-13

SARIVA (Hemidesmus indicus)

Rośnie w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym – głównie w południowej Azji, szczególnie Pakistanie i Indiach. Głównym surowcem są korzenie, kłącza i owoce.

Czytaj więcej

NEEM (Azadirachta indica)

2020-07-10

NEEM (Azadirachta indica)

Surowcem zielarskim są głównie liście, a to ze względu na zawarte w nich substancje, jakimi są: cukry złożone, limonoidy i glikozydy triterpenowe oraz witaminy z grupy A i E.

Czytaj więcej

HARITAKI (Terminalia chebula)

2020-07-10

HARITAKI (Terminalia chebula)

Starożytna mądrość indyjska obiecuje niegasnące zdrowie, pod warunkiem, że korzystamy z danych owoców przy każdym swoim posiłku.

Czytaj więcej

TULSI (Ocimum sanctum)

2020-07-10

TULSI (Ocimum sanctum)

W Indiach tulsi jest uważana za świętą roślinę, a jej honorowanie odbywa się podczas porannych i wieczornych nabożeństw. Bazylia to roślina jednoroczna o prostej budowie z rozgałęzioną łodygą.

Czytaj więcej

GOTU KOLA (Centella asiatica)

2020-07-10

GOTU KOLA (Centella asiatica)

W ajurwedzie gotu kola, zwana także „żabim liściem”, jest uznawana za zioło odmładzające, wpływa również pozytywnie na funkcjonowania mózgu – głównie na zwiększenie jego plastyczności, poprawę pamięci

Czytaj więcej

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

2020-07-09

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

Dzika róża (Rosa canina) znana jest ludzkości od tysięcy lat, w czasach pierwotnych jej owoce były stałym elementem pożywienia.

Czytaj więcej

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

2020-06-05

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

Prawoślaz lekarski i ślaz dziki mają ten sam kierunek działania farmakologicznego. Dzięki naturalnie występującym śluzom, ślaz dziki wpływa osłaniająco na górne drogi oddechowe.

Czytaj więcej

Korzeń prawoślazu

2020-06-05

Korzeń prawoślazu

Wyciągi z prawoślazu działają osłaniająco, przeciwkaszlowo, zmiękczająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, regulują wypróżnienia, dlatego surowiec stosuje się przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Czytaj więcej

Moringa

2020-06-05

Moringa

Moringa rośnie u podnóży Himalajów. Surowce z drzewa uznano za superżywność, więc szybko stało się popularne na całym świecie. Bogactwo składników odżywczych tej rośliny jest godne podziwu.

Czytaj więcej

Trawa cytrynowa

2020-06-04

Trawa cytrynowa

Roślina ta ma nie tylko charakterystyczny i intensywny aromat oraz dodaje ciekawą nutę do kompozycji smakowych potraw. Trawa cytrynowa ma dość szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej.

Czytaj więcej

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

2020-06-04

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

Korzenie mniszka działają nieznacznie przeciwskurczowo na przewody żółciowe i pęcherzyk żółciowy. Zwiększają ilość wytwarzanej żółci, pobudzając do pracy wątrobę i dwunastnicę.

Czytaj więcej

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

2020-05-20

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

Roślina ta przede wszystkim słynie ze swoich możliwości wspomagania trawienia cukrów złożonych, dlatego znalazła zastosowanie w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Wyciągi z morwy obniżają ciśnienie.

Czytaj więcej

Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie

2020-05-20

Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie

Wokół dziurawca i jego zastosowania krąży wiele mitów. Dlatego czas je rozwiać. Bez wątpienia zioło to posiada niezwykłe właściwości lecznicze – do zastosowania wewnętrznego, jak i zewnętrznego.

Czytaj więcej

Czarnuszka

2020-05-19

Czarnuszka

Ta roślina przyprawowa i lecznicza pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie, ale ze względu na ogromny potencjał leczniczy została doceniona przez naturalną medycynę w Polsce.

Czytaj więcej

Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość

2020-05-04

Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość

Lukrecja bez wątpienia ma wiele potwierdzonych naukowo właściwości leczniczych, ale aktualnie święci tryumfy z powodu silnego działania przeciwwirusowego.

Czytaj więcej

Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie

2020-05-04

Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie

Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis) to jedno z pięćdziesięciu podstawowych ziół wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie chińskiej.

Czytaj więcej

Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie

2020-05-04

Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie

Zwykły, powszechny, ale niezwykły w działaniu bluszczyk kurdybanek od wieków ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Dlatego warto poznać przepisy w temacie wykorzystania tej rośliny.

Czytaj więcej

Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie

2020-04-27

Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie

Zdrowie, kulinaria, kosmetyka, weterynaria – to pola, na których niesamowicie skutecznym działaniem wykazuje się krwawnik. Można zrobić z niego okład na rany, kąpiel ziołową i… leczniczy twarożek.

Czytaj więcej

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

2020-04-06

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

Koper włoski to jedno z cudownych ziół św. Hildegardy. Mniszka widziała jego duży potencjał w leczeniu różnych dolegliwości układu trawiennego. Jednak jest stosowany także przy innych schorzeniach.

Czytaj więcej

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

2020-04-02

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

Tradycyjne zioła i mikstury z nich – według przepisów mniszki, św. Hildegardy – stosowane według zaleceń i na konkretne schorzenia potrafią znacząco poprawić nasze samopoczucie.

Czytaj więcej

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy

2020-04-02

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy opiera się na holistycznym, czyli całościowym, spojrzeniu na człowieka. Także leczenie różnych przypadłości oparte na tej idei jest skuteczne.

Czytaj więcej

Jak zażywać koper włoski

2020-04-02

Jak zażywać koper włoski

Św. Hildegarda wiedziała, że w koprze włoskim tkwi niezwykła moc. Na szczęście nie zachowała tego tylko dla siebie. Dlatego warto z tej wiedzy skorzystać, zastosować fenkuł i cieszyć się zdrowiem.

Czytaj więcej

Gotu kola

2020-04-02

Gotu kola

Któż z nas nie marzy o sprawnym umyśle niezależnie od wieku? Dobra pamięć, refleks, szybkie kojarzenie faktów są przecież niezwykle cenne i pozwalają cieszyć się życiem.

Czytaj więcej

Zapalenie oskrzeli

2020-04-02

Zapalenie oskrzeli

Zapalenie oskrzeli jest częstą przypadłością i z tego powodu bywa ignorowane. A niekoniecznie tak się powinno do tej choroby podchodzić. Aby nie zostawiła ona śladów, trzeba ją wyleczyć.

Czytaj więcej

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

2020-04-02

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

Dobrej jakości czarnuszka dodawana do potraw potrafi zdziałać cuda. I to nie tylko, jeśli chodzi o smak jedzenia, ale przede wszystkim o to, że roślina ta jest bogata w składniki odżywcze.

Czytaj więcej

Gwiazdnica pospolita

2020-03-26

Gwiazdnica pospolita

Delikatna roślina z wielką mocą smaku. O czym mowa? Tym razem o gwiazdnicy. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych, która znakomicie sprawdza się w kuchni, w bardzo wielu potrawach.

Czytaj więcej

Przeziębienie (choroba przeziębieniowa)

2020-03-26

Przeziębienie (choroba przeziębieniowa)

Popularne przeziębienie jest wywołane przez wirusy. Zazwyczaj kojarzy się z katarem i bolącym gardłem. Jakie jeszcze objawy mogą towarzyszyć tej chorobie i jak ją leczyć?

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu