

Skórka pomarańczowa
Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji i w naturalnych warunkach osiąga wysokość ponad 5 metrów (bardzo szybko rośnie). Dziś można je spotkać przeważnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Przede wszystkim ogrody pomarańczowe kojarzą się z wybrzeżem Morza Śródziemnego (zwłaszcza z Hiszpanią). Drzewa pomarańczowe porastają też Stany Zjednoczone – przede wszystkim Kalifornię oraz Florydę. Bardzo powszechne są też w Chinach. Owoce drzewa są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny.
Cena brutto 11,00 zł
Skórka pomarańczowa
Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji i w naturalnych warunkach osiąga wysokość ponad 5 metrów (bardzo szybko rośnie). Dziś można je spotkać przeważnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Przede wszystkim ogrody pomarańczowe kojarzą się z wybrzeżem Morza Śródziemnego (zwłaszcza z Hiszpanią). Drzewa pomarańczowe porastają też Stany Zjednoczone – przede wszystkim Kalifornię oraz Florydę. Bardzo powszechne są też w Chinach. Owoce drzewa są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny.
Owoce drzewa pomarańczowego są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny. Skórka pomarańczy w kuchni – to doskonały dodatek do wielu potraw. Wysuszona skórka absorbuje wilgoć, np. z brązowego cukru. To także doskonały dodatek do ciast i słodyczy. Pomarańcza (skórka pomarańczy) według literatury była wykorzystywana przy następujących dolegliwościach: działanie poprawiające trawienie i przyspieszające metabolizm, grypa i przeziębienia, łagodzenie wzdęć, zgagi, wymiotów i czkawki, poprawę apetytu i niwelowanie nudności.
Pomarańcza (skórka pomarańczy) według literatury była wykorzystywana przy następujących dolegliwościach:
• działanie poprawiające trawienie i przyspieszające metabolizm,
• grypa i przeziębienia (bogactwo witamin),
• łagodzenie wzdęć, zgagi, wymiotów i czkawki,
• poprawę apetytu i niwelowanie nudności,
• naturalny błonnik, który chroni przed problemami żołądkowymi i pomaga obniżać poziom cukru we krwi,
• pomoc w rozpuszczeniu flegmy,
• łagodzenie kaszlu i objawów astmy,
• działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
• łagodzenie gazów i regulację perystaltyki jelit,
• obniżenie poziomu cholesterolu i triglicerydów,
• wspomaganie walki z otyłością,
• wspomaganie walki z nowotworami jelita grubego i osteoporozą (dzięki hespedrynie),
• działanie uspokajające (olejki eteryczne),
• łagodzenie nerwowości i ułatwienie zasypiania,
• działanie peelingujące skórę (w kosmetyce).
Skórka pomarańczowa – jak stosować?
Napar– zagotować filiżankę wody i dodać do niej 1,5 łyżki startej skórki z pomarańczy. Zostawić napar 10 minut na ogniu, zagotować, zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut pod przykryciem. W zimie, dla urozmaicenia, można dodać łyżeczkę miodu, a latem – wrzucić do naparu kilka kostek lodu i odrobinę cynamonu.
Skórka pomarańczy w kuchni – to doskonały dodatek do wielu potraw. Wysuszona skórka absorbuje wilgoć, np. z brązowego cukru. To także doskonały dodatek do ciast i słodyczy.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2021-06-10
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również