Skórka pomarańczowa 250g SR E

Skórka pomarańczowa

Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji i w naturalnych warunkach osiąga wysokość ponad 5 metrów (bardzo szybko rośnie). Dziś można je spotkać przeważnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Przede wszystkim ogrody pomarańczowe kojarzą się z wybrzeżem Morza Śródziemnego (zwłaszcza z Hiszpanią). Drzewa pomarańczowe porastają też Stany Zjednoczone – przede wszystkim Kalifornię oraz Florydę. Bardzo powszechne są też w Chinach. Owoce drzewa są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny.

Cena brutto 11,00 zł

Wybierz wariant

2 dni robocze
14 dni
od 500 zł
Ostatnie 8 produktów w magazynie

Skórka pomarańczowa

Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji i w naturalnych warunkach osiąga wysokość ponad 5 metrów (bardzo szybko rośnie). Dziś można je spotkać przeważnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Przede wszystkim ogrody pomarańczowe kojarzą się z wybrzeżem Morza Śródziemnego (zwłaszcza z Hiszpanią). Drzewa pomarańczowe porastają też Stany Zjednoczone – przede wszystkim Kalifornię oraz Florydę. Bardzo powszechne są też w Chinach. Owoce drzewa są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny.

Owoce drzewa pomarańczowego są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny. Skórka pomarańczy w kuchni – to doskonały dodatek do wielu potraw. Wysuszona skórka absorbuje wilgoć, np. z brązowego cukru. To także doskonały dodatek do ciast i słodyczy. Pomarańcza (skórka pomarańczy) według literatury była wykorzystywana przy następujących dolegliwościach: działanie poprawiające trawienie i przyspieszające metabolizm, grypa i przeziębienia, łagodzenie wzdęć, zgagi, wymiotów i czkawki, poprawę apetytu i niwelowanie nudności.

Pomarańcza (skórka pomarańczy) według literatury była wykorzystywana przy następujących dolegliwościach:

    • działanie poprawiające trawienie i przyspieszające metabolizm,

    • grypa i przeziębienia (bogactwo witamin),

    • łagodzenie wzdęć, zgagi, wymiotów i czkawki,

    • poprawę apetytu i niwelowanie nudności,

    • naturalny błonnik, który chroni przed problemami żołądkowymi i pomaga obniżać poziom cukru we krwi,

    • pomoc w rozpuszczeniu flegmy,

    • łagodzenie kaszlu i objawów astmy,

    • działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,

    • łagodzenie gazów i regulację perystaltyki jelit,

    • obniżenie poziomu cholesterolu i triglicerydów,

    • wspomaganie walki z otyłością,

    • wspomaganie walki z nowotworami jelita grubego i osteoporozą (dzięki hespedrynie),

    • działanie uspokajające (olejki eteryczne),

    • łagodzenie nerwowości i ułatwienie zasypiania,

    • działanie peelingujące skórę (w kosmetyce).

Skórka pomarańczowa – jak stosować?

Napar– zagotować filiżankę wody i dodać do niej 1,5 łyżki startej skórki z pomarańczy. Zostawić napar 10 minut na ogniu, zagotować, zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut pod przykryciem. W zimie, dla urozmaicenia, można dodać łyżeczkę miodu, a latem – wrzucić do naparu kilka kostek lodu i odrobinę cynamonu.

Skórka pomarańczy w kuchni – to doskonały dodatek do wielu potraw. Wysuszona skórka absorbuje wilgoć, np. z brązowego cukru. To także doskonały dodatek do ciast i słodyczy.

Dowiedz się więcej...

Skórka pomarańczy

2021-06-10

Skórka pomarańczy

Pomarańcza jest chętnie spożywana ze względu na walory smakowe. Owoce po obraniu ze skórki można jeść, jak też uzyskiwać z nich pyszny sok. Walory odżywcze tej rośliny, a także te wpływające na l [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu