Skórka pomarańczowa 250g SR E

Skórka pomarańczowa

Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji i w naturalnych warunkach osiąga wysokość ponad 5 metrów (bardzo szybko rośnie). Dziś można je spotkać przeważnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Przede wszystkim ogrody pomarańczowe kojarzą się z wybrzeżem Morza Śródziemnego (zwłaszcza z Hiszpanią). Drzewa pomarańczowe porastają też Stany Zjednoczone – przede wszystkim Kalifornię oraz Florydę. Bardzo powszechne są też w Chinach. Owoce drzewa są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny.

Cena brutto 7,50 zł

Wybierz wariant

14 dni

Skórka pomarańczowa

Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji i w naturalnych warunkach osiąga wysokość ponad 5 metrów (bardzo szybko rośnie). Dziś można je spotkać przeważnie w klimatach tropikalnych i subtropikalnych. Przede wszystkim ogrody pomarańczowe kojarzą się z wybrzeżem Morza Śródziemnego (zwłaszcza z Hiszpanią). Drzewa pomarańczowe porastają też Stany Zjednoczone – przede wszystkim Kalifornię oraz Florydę. Bardzo powszechne są też w Chinach. Owoce drzewa są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny.

Owoce drzewa pomarańczowego są bardzo smaczne i zawierają bardzo dużo witamin – zwłaszcza witaminy C. Niezwykle cenna jest też skórka pomarańczy. Zawiera olejek aromatyczny, flawonoidy, kumaryny, triterpeny, witaminę C, karoten oraz pektyny. Skórka pomarańczy w kuchni – to doskonały dodatek do wielu potraw. Wysuszona skórka absorbuje wilgoć, np. z brązowego cukru. To także doskonały dodatek do ciast i słodyczy. Pomarańcza (skórka pomarańczy) według literatury była wykorzystywana przy następujących dolegliwościach: działanie poprawiające trawienie i przyspieszające metabolizm, grypa i przeziębienia, łagodzenie wzdęć, zgagi, wymiotów i czkawki, poprawę apetytu i niwelowanie nudności.

Pomarańcza (skórka pomarańczy) według literatury była wykorzystywana przy następujących dolegliwościach:

    • działanie poprawiające trawienie i przyspieszające metabolizm,

    • grypa i przeziębienia (bogactwo witamin),

    • łagodzenie wzdęć, zgagi, wymiotów i czkawki,

    • poprawę apetytu i niwelowanie nudności,

    • naturalny błonnik, który chroni przed problemami żołądkowymi i pomaga obniżać poziom cukru we krwi,

    • pomoc w rozpuszczeniu flegmy,

    • łagodzenie kaszlu i objawów astmy,

    • działanie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,

    • łagodzenie gazów i regulację perystaltyki jelit,

    • obniżenie poziomu cholesterolu i triglicerydów,

    • wspomaganie walki z otyłością,

    • wspomaganie walki z nowotworami jelita grubego i osteoporozą (dzięki hespedrynie),

    • działanie uspokajające (olejki eteryczne),

    • łagodzenie nerwowości i ułatwienie zasypiania,

    • działanie peelingujące skórę (w kosmetyce).

Skórka pomarańczowa – jak stosować?

Napar– zagotować filiżankę wody i dodać do niej 1,5 łyżki startej skórki z pomarańczy. Zostawić napar 10 minut na ogniu, zagotować, zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut pod przykryciem. W zimie, dla urozmaicenia, można dodać łyżeczkę miodu, a latem – wrzucić do naparu kilka kostek lodu i odrobinę cynamonu.

Skórka pomarańczy w kuchni – to doskonały dodatek do wielu potraw. Wysuszona skórka absorbuje wilgoć, np. z brązowego cukru. To także doskonały dodatek do ciast i słodyczy.

Dowiedz się więcej...

Skórka pomarańczy

2021-06-10

Skórka pomarańczy

Skórka pomarańczy Pomarańcza jest chętnie spożywana ze względu na walory smakowe. Owoce po obraniu ze skórki można jeść, jak też uzyskiwać z nich pyszny sok. Walory odżywcze tej rośliny, a także [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię