Słonecznik łuskany 250g PK

250g

Łuskane pestki słonecznika mają liczne wartości odżywcze. Szczególnie cenna jest wysoka zawartość witaminy E i fitosteroli (obniżających poziom cholesterol we krwi). To także duże ilości witamin z grupy B, a także witaminy A. Słonecznik obniża ciśnienie krwi, łagodzi przewlekłe stany zapalne, zapobiega powstawaniu zakrzepów. Ponadto chroni przed chorobami prostaty.  Jego pestki są bogate w aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, a także mikroelementy: cynk, żelazo, potas i wapń. Choć nasiona słonecznika są zdrowe i mają dużo wartościowych składników odżywczych, warto pamiętać, że są kaloryczne – 100 gramów pestek to 570 kalorii i ok. 49 g tłuszczu – dlatego należy stosować je jako dodatek. 

Cena brutto 6,00 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Łuskane pestki słonecznika mają liczne wartości odżywcze. Szczególnie cenna jest wysoka zawartość witaminy E i fitosteroli (obniżających poziom cholesterol we krwi). To także duże ilości witamin z grupy B, a także witaminy A. Słonecznik obniża ciśnienie krwi, łagodzi przewlekłe stany zapalne, zapobiega powstawaniu zakrzepów. Ponadto chroni przed chorobami prostaty.  Jego pestki są bogate w aminokwasy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, a także mikroelementy: cynk, żelazo, potas i wapń. Choć nasiona słonecznika są zdrowe i mają dużo wartościowych składników odżywczych, warto pamiętać, że są kaloryczne – 100 gramów pestek to 570 kalorii i ok. 49 g tłuszczu – dlatego należy stosować je jako dodatek. 

Słonecznik łuskany – jak stosować?

Słonecznik to nie tylko wciągająca i zdrowa przegryzka. Słonecznik można stosować również jako:

dodatek do kanapek,

jako panierkę do ryb,

dodatek do sałatek.

Łuskane pestki słonecznika warto wykorzystać jako surowiec do wytłoczenia oleju. Taki olej świetnie się nadaje do ssania. Ssanie oleju usuwa bakterie z zatok, jamy ustnej, gardła. Likwiduje krwawienia dziąseł oraz wybiela zęby. Pestki słonecznika to dobry składnik rozmaitych pesto.

Dowiedz się więcej...

Dieta bezglutenowa

2021-10-11

Dieta bezglutenowa

Gluten to białko pochodzenia roślinnego występujące w zbożach, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies (choć jest też bezglutenowa odmiana owsa). Nadaje ciastu ciągliwą i elastyczną konsyste [...]

Czytaj więcej

Sposoby na reumatyzm

2021-09-21

Sposoby na reumatyzm

Często można usłyszeć, że komuś ,,strzyka w stawach”. Bóle w tych częściach ciała najczęściej związane są ze schorzeniami reumatoidalnymi, co popularnie określa się po prostu reumatyzmem. Dolegli [...]

Czytaj więcej

Ziarno słonecznika

2021-07-12

Ziarno słonecznika

Ziarna słonecznika stanowią bardzo popularną przekąskę. Można je spożywać na imprezie towarzyskiej, podczas oglądania telewizji, na spacerze, czy też na wyprawie w góry, albo do lasu, kiedy potrz [...]

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu