Mąka ORKISZOWA Jasna - Biały Saibaba 1 kg T650

Masa netto: 1000g

Wg św. Hildegardy z Bingen: orkisz jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę. Wspomaga ukrwienie, działa natłuszczająco i łagodniej niż wszystkie inne ziarna zbóż. Orkisz pozwala rosnąć mięśniom, troszczy się o prawidłowe wytwarzanie krwi oraz o dobre samopoczucie.

Cena brutto 19,50 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Mąka ORKISZOWA Jasna - Biały Saibaba 1 kg Typ 650

Orkisz to prastare zboże uprawiane już w czasach starożytnych. Na przestrzeni lat nie poddawano go modyfikacjom genetycznym, ale nie tylko z tego powodu jest zdrowszym wariantem pszenicy zwyczajnej.

Wg św. Hildegardy z Bingen: orkisz jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę. Wspomaga ukrwienie, działa natłuszczająco i łagodniej niż wszystkie inne ziarna zbóż. Orkisz pozwala rosnąć mięśniom, troszczy się o prawidłowe wytwarzanie krwi oraz o dobre samopoczucie.

Orkisz zawiera więcej białka i glutenu niż pszenica zwyczajna, jest bogaty w cenne aminokwasy egzogenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, cynk, a także miedź, mangan i kobalt. 

Mąka orkiszowa sprawdzi się w wyrobie pulchnych naleśników, ciast, ciasteczek, makaronów, klusek, pizzy i zasmażek.

Mąka z upraw zrównoważonych bez stosowania herbicydów zawierających glifosat.

  • Produkt naturalny
  • niepasteryzowany
  • bez konserwantów
  • bez sztucznych dodatków.

Dowiedz się więcej...

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

2022-07-08

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)

Dodatki do żywności mogą być szkodliwe, nie tylko gdy spożywa się je w nadmiarze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zwrócił uwagę, że niektóre z nich są czynnikiem powodującym nowotwor [...]

Czytaj więcej

E-dodatki do żywności (cz. I)

2022-07-08

E-dodatki do żywności (cz. I)

W sprzedaży jest wiele produktów spożywczych oznaczonych literą E, co określa, że zawierają one chemiczne dodatki do żywności. Są to między innymi barwniki, konserwanty, środki spulchniające oraz [...]

Czytaj więcej

 Jaja w diecie – korzyści czy zagrożenie dla zdrowia?

2022-04-15

Jaja w diecie – korzyści czy zagrożenie dla zdrowia?

Jaja należą do jednych z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Mało który produkt może równać się z nimi pod względem zawartości poszczególnych dobroczynnych związków. A mimo to, przegląda [...]

Czytaj więcej

Ciasto buraczkowo-bananowe

2022-03-03

Ciasto buraczkowo-bananowe

Przepis na 6 porcji Składniki (na 6 porcji): Burak – 400 g (4 × sztuka)Wskazówka: Buraki zawierają ogrom charakterystycznych barwników – betacyjanin. Związki te cechują się między innymi s [...]

Czytaj więcej

Domowe maseczki na poprawę urody

2021-09-06

Domowe maseczki na poprawę urody

Od zawsze ludzkość stosuje różne metody, które mają poprawić urodę i pomóc w zachowaniu młodości. W sklepach można znaleźć wiele kosmetyków, które właśnie temu służą. Jednak wcale nie trzeba kupo [...]

Czytaj więcej

Własny chleb na zakwasie - jakie składniki i skąd je wziąć?

2020-04-29

Własny chleb na zakwasie - jakie składniki i skąd je wziąć?

Roman Bartkowiak - ekologiczny rolnik opowiada o tym jak przygotować samodzielnie chleb, który nie dość że będzie pyszny i zdrowy, to jeszcze zachowa świeżość przez dwa tygodnie.

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Jod

2020-03-30

Jod

Tarczyca potrzebuje jodu do produkcji hormonów, a gdy go brakuje – gruczoł ten się powiększa. Niedobory dotyczą głównie osób zamieszkujących rejony górskie.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu