Aronia owoc suszony wytłoki 250g

Aronia to jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. Zwykło się ją uważać za tzw. bombę witaminową. A to dlatego, że zawiera mnóstwo witamin: C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy oraz mikroelementów. Jest też jedynym tak bogatym źródłem witaminy PP. Obecność kwasu chlorogenowego sprawia, że aronia szczególnie polecana jest dla cukrzyków. Aronia według literatury była stosowana: przez osoby z wysokim ciśnieniem, przy chorobach nowotworowych i przy problemach z krążeniem, w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych, dla łagodzenia dolegliwości wątroby oraz trzustki, w celu zmniejszenia skutków ubocznych leków stosowanych przy chorobach nowotworowych, dla oczyszczenia organizmu ze szkodliwych toksyn.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 14,50 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Aronia owoc suszony wytłoki 250g

Aronia to krzew bardzo łatwy w hodowli i odporny na wszelkie niedogodności atmosferyczne. Jest bardzo blisko spokrewniony zarówno z jarzębiną, jak i (co ciekawe) z jabłonią oraz gruszą, ponieważ należy do tej samej rodziny (różowate) oraz podrodziny (jabłkowe). W Polsce hoduje się przeważnie aronię czarnoowocową, zwaną również ciemnoowocową czy po prostu czarną. To jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. Zwykło się ją uważać za tzw. bombę witaminową. A to dlatego, że zawiera mnóstwo witamin: C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy oraz mikroelementów. Jest też jedynym tak bogatym źródłem witaminy PP. Cenne jest to, że owoce porzeczki mają oprócz wartości odżywczych także właściwości antytoksyczne. Obecność kwasu chlorogenowego (spowalniającego przyswajanie glukozy) sprawia, że aronia szczególnie polecana jest dla cukrzyków.

Aronia według literatury była stosowana:

  • przez osoby z wysokim ciśnieniem (owoce skutecznie je obniżają między innymi poprzez usuwanie złogów cholesterolu z żył),
  • w celu spowolnienia procesów starzenia, przy chorobach nowotworowych i przy problemach z krążeniem (działanie przeciwutleniające dzięki zawartości antocyjanów),
  • w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych i zapobiegania m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych,
  • w celu zmniejszenia skutków wszelkiego rodzaju napromieniowania (np. od telewizora czy komputera),
  • dla łagodzenia dolegliwości wątroby oraz trzustki,
  • w celu zmniejszenia skutków ubocznych leków stosowanych przy chorobach nowotworowych,
  • dla oczyszczenia organizmu ze szkodliwych toksyn,
  • by zmniejszyć niepotrzebne napięcie nerwowe.

Przygotowanie: 

Herbata – aronię zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut.

Aronia suszona doskonale nadaje się do różnego rodzaju nalewek oraz win zimowych.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

2024-01-23

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

W tym artykule podpowiadamy jak należy przechowywać warzywa i owoce. Czy lodówka to faktycznie dobre rozwiązanie? Zobacz jakie warzywa lubią chłód a jakie nie przepadają za zimnem.

Czytaj więcej

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj więcej

Aronia – doskonały lek na choroby cywilizacyjne

2022-06-27

Aronia – doskonały lek na choroby cywilizacyjne

Aronia to cudowna roślina z rodziny różowatych. Występuje w kilku odmianach, z czego najbardziej popularne to: aronia czerwona (Aronia arbutifolia), czarna (Aronia melanocarpa) oraz śliwolistna ( [...]

Czytaj więcej

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

2022-03-01

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

Rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides) nie bez powodu nazywany jest „złotem Syberii“. W stanie naturalnym spotkać go można m.in. na Syberii, w regionie Kaukazu, a także w południowej i środkow [...]

Czytaj więcej

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

2021-10-12

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

Zaparcia to nic innego jak zaburzenia wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien czynić to codziennie, nie częściej jednak niż 3 razy w ciągu dnia. Jeśli natomiast oddawanie stolca ma miejsce rza [...]

Czytaj więcej

Banany – przekąska i nie tylko

2021-09-30

Banany – przekąska i nie tylko

Banany są nie tylko doskonałą i smaczną przekąską. Mają również mnóstwo cennych składników odżywczych, które wpływają na właściwe funkcjonowanie organizmu. Dodają energii, zaspokajają głód, a tak [...]

Czytaj więcej

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

2021-09-14

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

Grusza była ceniona od wieków. Wzmianki w wielu pismach mówią o tym, że nawet dyktator Rzymu Gajusz Juliusz Cezar poświęcał swój czas na jej uprawę, doceniając walory tej rośliny. Owoce gruszy ma [...]

Czytaj więcej

Kuchnia latem

2021-06-22

Kuchnia latem

Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpując jego soki.  D [...]

Czytaj więcej

Aronia

2021-06-10

Aronia

Często się mówi, że lekarstwo im mniej smaczne, tym zdrowsze dla naszego organizmu. Podobnie jest z owocami aronii, które mają cierpki smak, jednak są prawdziwą bombą witaminową. Roślina ta znana [...]

Czytaj więcej

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

2021-03-17

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]

Czytaj więcej

Cudotwórcza moc aronii

2021-03-08

Cudotwórcza moc aronii

Aronia czarnoowocowa, bo tak brzmi jej pełna nazwa (łac. Aronia melanocarpa), należy do rodziny roślin różowatych. Istnieją też odmiany aronii czerwonej (łac. Aronia arbutifolia) oraz śliwolis [...]

Czytaj więcej

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

2021-03-08

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

Jak wiemy, większość chorób rozwija się przez słabą odporność (chwilową lub stałą) naszego organizmu, który nie radzi sobie z atakiem intruzów na komórki. Aby jednak układ immunologiczny mógł pok [...]

Czytaj więcej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj więcej

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

2020-07-09

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu