Aronia owoc suszony wytłoki 250g

Aronia to jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. Zwykło się ją uważać za tzw. bombę witaminową. A to dlatego, że zawiera mnóstwo witamin: C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy oraz mikroelementów. Jest też jedynym tak bogatym źródłem witaminy PP. Obecność kwasu chlorogenowego sprawia, że aronia szczególnie polecana jest dla cukrzyków. Aronia według literatury była stosowana: przez osoby z wysokim ciśnieniem, przy chorobach nowotworowych i przy problemach z krążeniem, w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych, dla łagodzenia dolegliwości wątroby oraz trzustki, w celu zmniejszenia skutków ubocznych leków stosowanych przy chorobach nowotworowych, dla oczyszczenia organizmu ze szkodliwych toksyn.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 12,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Aronia owoc suszony wytłoki 250g

Aronia to krzew bardzo łatwy w hodowli i odporny na wszelkie niedogodności atmosferyczne. Jest bardzo blisko spokrewniony zarówno z jarzębiną, jak i (co ciekawe) z jabłonią oraz gruszą, ponieważ należy do tej samej rodziny (różowate) oraz podrodziny (jabłkowe). W Polsce hoduje się przeważnie aronię czarnoowocową, zwaną również ciemnoowocową czy po prostu czarną. To jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie. Zwykło się ją uważać za tzw. bombę witaminową. A to dlatego, że zawiera mnóstwo witamin: C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy oraz mikroelementów. Jest też jedynym tak bogatym źródłem witaminy PP. Cenne jest to, że owoce porzeczki mają oprócz wartości odżywczych także właściwości antytoksyczne. Obecność kwasu chlorogenowego (spowalniającego przyswajanie glukozy) sprawia, że aronia szczególnie polecana jest dla cukrzyków.

Aronia według literatury była stosowana:

  • przez osoby z wysokim ciśnieniem (owoce skutecznie je obniżają między innymi poprzez usuwanie złogów cholesterolu z żył),
  • w celu spowolnienia procesów starzenia, przy chorobach nowotworowych i przy problemach z krążeniem (działanie przeciwutleniające dzięki zawartości antocyjanów),
  • w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych i zapobiegania m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych,
  • w celu zmniejszenia skutków wszelkiego rodzaju napromieniowania (np. od telewizora czy komputera),
  • dla łagodzenia dolegliwości wątroby oraz trzustki,
  • w celu zmniejszenia skutków ubocznych leków stosowanych przy chorobach nowotworowych,
  • dla oczyszczenia organizmu ze szkodliwych toksyn,
  • by zmniejszyć niepotrzebne napięcie nerwowe.

Przygotowanie: 

Herbata – aronię zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut.

Aronia suszona doskonale nadaje się do różnego rodzaju nalewek oraz win zimowych.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Kuchnia latem

2021-06-22

Kuchnia latem

KUCHNIA LATEM Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpują [...]

Czytaj więcej

Aronia

2021-06-10

Aronia

Aronia Często się mówi, że lekarstwo im mniej smaczne, tym zdrowsze dla naszego organizmu. Podobnie jest z owocami aronii, które mają cierpki smak, jednak są prawdziwą bombą witaminową. Roślina [...]

Czytaj więcej

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

2021-03-17

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]

Czytaj więcej

Cudotwórcza moc aronii

2021-03-08

Cudotwórcza moc aronii

Cudotwórcza moc aronii Aronia czarnoowocowa, bo tak brzmi jej pełna nazwa (łac. Aronia melanocarpa), należy do rodziny roślin różowatych. Istnieją też odmiany aronii czerwonej (łac. Aronia a [...]

Czytaj więcej

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

2021-03-08

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień Jak wiemy, większość chorób rozwija się przez słabą odporność (chwilową lub stałą) naszego organizmu, który nie radzi sobie z atakiem intruzów na ko [...]

Czytaj więcej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj więcej

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

2020-07-09

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu