Herbatka Dla Aktywnych 75g

To kompozycja ziół i nasion stworzona z myślą o ludziach aktywnie spędzających czas oraz wykonujących pracę fizyczną. Składniki zawarte w mieszance dla Aktywnych odpowiednio pobudzą oraz zniosą uczucie zmęczenia i niechęć do wytężonego wysiłku fizycznego. Herbatka ta dostarcza antyoksydantów i minerałów. Przyczynia się do zachowania prawidłowego funkcjonowania mięśni i stawów oraz walki z opuchlizną kończyn.

Cena brutto 15,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

To kompozycja ziół i nasion stworzona z myślą o ludziach aktywnie spędzających czas oraz wykonujących pracę fizyczną. Składniki zawarte w mieszance dla Aktywnych odpowiednio pobudzą oraz zniosą uczucie zmęczenia i niechęć do wytężonego wysiłku fizycznego. Herbatka ta dostarcza antyoksydantów i minerałów. Przyczynia się do zachowania prawidłowego funkcjonowania mięśni i stawów oraz walki z opuchlizną kończyn.

Yerba mate

Napar z ostrokrzewu spożywano ze względu na jego stymulujące  działanie. Na wielu obszarach Ameryki Południowej Yerba Mate stosowana jest również w celach leczniczych. Yerba Mate pobudza, znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne, wpływa dodatnio na koncentrację, zwiększa naszą sprawność fizyczną oraz intelektualną. Jak donoszą źródła zielarskie, napar z ostrokrzewu wpływa rozluźniająco na mięśnie gładkie, usprawnia procesy trawienne, łagodzi problemy gastryczne oraz przyspiesza przemianę materii. Dzięki tym właściwościom, jej picie zaleca się podczas odchudzania. Mate wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się organizmu. Tradycyjnie, na terenach Ameryki Południowej,  Yerba Mate stosowana jest  w chorobie wrzodowej żołądka i problemach trawiennych, jako środek moczopędny w schorzeniach układu moczowego, w stanach otępienia, w długotrwałym zmęczeniu, przy bólu głowy, a także jako środek ogólnie wzmacniający całe ciało, przywracający prawidłowy stan psychoruchowy.

Yerba Mate zawiera mateinę - pochodną kofeiny. Smakosze Yerba Mate utrzymują, iż mateina w przeciwieństwie do kofeiny nie powoduje osłabienia, trudności z koncentracją i spadku aktywności po krótkim czasie od zażycia kofeiny, lecz przez długi czas utrzymuje nas w skupieniu i aktywności psychofizycznej.

Ziele rzepiku pospolitego

Literatura zielarska donosi, iż ziele rzepiku pospolitego wykazuje działanie żółciotwórcze i żółciopędne. Dodatkowo wzmaga produkcje moczu oraz wydalanie kwasu moczowego. Napar z rzepiku działa przeciwzapalnie oraz reguluje zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Dzięki dużej zawartości związków garbnikowych ma działanie ściągające i łagodzi biegunki, blokuje nadmierną fermentację w jelitach. W ziołolecznictwie tradycyjnie stosowano to ziele w schorzeniach pęcherzyka żółciowego, nerek, przewodu pokarmowego, a także cukrzycy. Działanie moczopędne wykorzystywano, w celu pozbycia się nadmiaru wody z organizmu, przy opuchliźnie nóg.

Ziele owsa

Wyciąg z ziela owsa wpływa redukująco na zbyt wysoki poziom kwasu moczowego surowicy krwi, łagodzi i zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby. Dzięki flawonoidom i saponinom działa moczopędnie, ale jednocześnie wspomaga walkę organizmu z drobnoustrojami. Ziele owsa zawiera krzem i wapń, przyczynia się do uzupełnienia braków tych mikroelementów. Działa wykrztuśnie oraz przeciwbólowo. Tradycyjna fitoterapia zaleca ziele owsa w reumatyzmie, kamicy moczowej i chorobach nerek. Ponadto poprawia przemianę materii i działa korzystnie na stan narządów wewnętrznych, ścian naczyń krwionośnych oraz skóry, włosów, kości i paznokci.  Napary z ziela owsa stosuje się w stanach wyczerpania nerwowego i bezsenności, a jego regularne picie przyczynia się do wzmocnienia systemu nerwowego.

Czystek

Czystek to zioło, które przyczynia się do poprawy pracy układu immunologicznego. Według literatury zielarskiej zawiera on polifenole, które wykazują działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Jest pomocny w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Może być uzupełnieniem kuracji przeciwko boreliozie. Ponadto czystek łagodzi objawy alergii. Stanowi doskonałą profilaktykę chorób układu krążenia. Dodatkowo jego regularne picie pomaga oczyścić organizm z toksyn, poprawia kondycję cery i opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Nasiona kozieradki

Nasiona wykazują działanie odżywcze. Zalecane są osobom wychudzonym, niedożywionym, rekonwalescentom, osobom wycieńczonym przez choroby. Przetwory z nasion kozieradki usprawniają wchłanianie substancji odżywczych w jelitach, pobudzają regenerację tkanek i działają anabolicznie (przyczyniają się do wzrostu masy ciała). Przyczyniają się do regulacji wypróżnień i likwidują zaparcia, łagodzą hemoroidy. Literatura zielarska podaje, iż kozieradka wpływa na rozwój mięśni, chrząstek, kości oraz tkanki łącznej. Kozieradka stosowana jest jako naturalny „wspomagacz” przez kulturystów, mających problem ze zwiększeniem masy mięśniowej. Przetwory z kozieradki regulują poziom glukozy we krwi, jednocześnie zwiększając jej transport do tkanek. Nasiona kozieradki wpływają na intensyfikację wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, działają żółciopędnie, moczopędnie oraz przeciwzapalnie. Dzięki zawartości związków lipotropowych (fosfolipidy, cholina, betaina) oraz sitosteolu, kozieradka należy do surowców zielarskich, które pomocne będą w walce z miażdżycą oraz stłuszczeniem narządów wewnętrznych. Nasiona kozieradki przyczyniają się do odtruwania organizmu.  Źródła zielarskie donoszą, iż regularne zażywanie nasion kozieradki ma pozytywny wpływ na samopoczucie i usprawnienie pracy psychicznej. Za granicą istnieje również przekonanie, iż ma działanie estrogenne.

Guarana

Guarana zawiera kofeinę, często stosowana jest jako środek pobudzający. Guarana stymuluje mózg, zwiększa wentylację płuc oraz ukrwienie mięśni całego ciała. Ułatwia procesy myślowe, kojarzenia i zapamiętywania, a także znosi uczucie zmęczenia i niechęć do wysiłku fizycznego.  Przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych mózgu, serca i nerek z jednoczesnym zwężeniem  naczyń krwionośnych brzucha, co powoduje iż większa ilość krwi trafia do mózgu, mięśni, skóry, podnosząc możliwości ruchowe organizmu. Guarana ma również działanie moczopędne. Składniki w niej zawarte uniemożliwiają przyleganie bakterii do ścianek pęcherza moczowego, dzięki czemu guarana wspomaga zdrowie układu moczowego.

 

Skład: yerba mate 30%, rzepik ziele 20%, owies ziele 20%, czystek ziele 20%, kozieradka nasiona 7%, guarana nasiona 3%

 

Uwaga:

Nie zażywać, w przypadku alergii na którykolwiek ze składników produktu. Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej. 

Dowiedz się więcej...

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

2021-04-08

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji

Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji Jedną z ważnych i dość prostych metod konserwacji ziół jest ich suszenie. Ogólnie ujmując temat, można powiedzieć, że każde zioło możn [...]

Czytaj więcej

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

2021-03-25

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych

Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych Przetwarzanie i przechowywanie ziół to bardzo szeroki temat. Obejmuje szereg procesów od suszenia, przez gotowanie i zamrażanie po [...]

Czytaj więcej

A może czas na herbatę?

2021-03-18

A może czas na herbatę?

A może czas na herbatę?  W sklepach mamy dostęp do wielu gatunków herbat. Powszechnie dostępne czarna i zielona herbata mają dużo zastosowań, a niektóre z nich są korzystne dla zdrowia. Nic więc [...]

Czytaj więcej

Ziołowy Alfabet

2021-03-02

Ziołowy Alfabet

Zioła, ziółka, ziółeczka – nasi mali przyjaciele na dobre i na złe.

Czytaj więcej

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

2021-02-22

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)

Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.) Zielarstwo zajmuje się pozyskiwaniem i przetwarzaniem surowca roślinnego, natomiast fitoterapia – używaniem surowców [...]

Czytaj więcej

Metoda dr. Kneippa

2021-02-02

Metoda dr. Kneippa

Terapie z wykorzystaniem zimnej i ciepłej wody stosowane były już w poprzednich wiekach. Poprawiały odporność, regenerowały komórki i wpływały na lepsze ukrwienie organizmu. Wodolecznictwo stało [...]

Czytaj więcej

Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte

2021-02-02

Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte

Choć może brzmi to niewiarygodnie lekarstwo na bielactwo wymyśliła sama natura. Ma bardzo ciekawe zastosowanie, dlatego warto się mu przyjrzeć i zapoznać z jego działaniem.  W starożytnych syste [...]

Czytaj więcej

Yerba mate w walce z otyłością

2021-01-20

Yerba mate w walce z otyłością

Yerba mate to napój, którego picie ma nie tylko pozytywne skutki, jeśli chodzi o zdrowie. To napar, którego przygotowanie i spożywanie może być bardzo wciągającym pozytywnym rytuałem. Yerba mate [...]

Czytaj więcej

Cudowne lekarstwo, byle nie za gorące

2021-01-14

Cudowne lekarstwo, byle nie za gorące

Yerba mate jest napojem, którego wszystkich tajemnic jeszcze nie odkryliśmy. Mało tego: jesteśmy dopiero na samym początku tej drogi, mimo że badań naukowych w najpopularniejszych bazach jest już [...]

Czytaj więcej

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

2020-11-23

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

Zioła to naturalne skarby. Jednak by dzieliły się z nami swoim bogactwem, trzeba je szanować i wiedzieć, kiedy je najlepiej zbierać, jak przetwarzać i przechowywać.  Zioła to bardzo rozległy t [...]

Czytaj więcej

Nawyk

2020-11-02

Nawyk

„Nawyk to wyuczona sekwencja zachowań, które są automatyczną reakcją na specyficzne wyzwalacze i ich funkcją jest osiągnięcie pewnych stanów końcowych” – to definicja według holenderskiego badacz [...]

Czytaj więcej

Fosfor

2020-11-02

Fosfor

Fosfor to składnik kości, zębów, kwasów nukleinowych, tkanki mózgowej, błon komórkowych, związków wysokoenergetycznych i koenzymów. Zalecane spożycie tego pierwiastka to 580 g.  Wchłanianie fos [...]

Czytaj więcej

Morfologia krwi – o czym nam powie?

2020-10-22

Morfologia krwi – o czym nam powie?

Morfologia krwi to badanie, które można przeprowadzić już od najwcześniejszych lat człowieka. Nie jest ono skomplikowane, ale ze względu na wiele mówiące wyniki analizy – bardzo skuteczne. [...]

Czytaj więcej

Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?

2020-10-22

Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?

Badanie ogólne moczu należy do jednych z podstawowych badań. Dzięki niemu jest możliwa ocena stanu zdrowia i rozpoczęcie odpowiedniego leczenia. To badanie łatwe i tanie.

Czytaj więcej

BRAHMI (Bacopa monnieri)

2020-07-17

BRAHMI (Bacopa monnieri)

W związku z dużą ilością saponin roślina wzbudziła zainteresowanie ajurwedy. Oprócz saponin steroidowych (zwanych też bakozydami) w roślinie występują alkaloidy, takie jak brahmina i herpestyna.

Czytaj więcej

Tatarak (Acorus calamus)

2020-07-17

Tatarak (Acorus calamus)

Jako surowiec wykorzystywane są: kłącza, korzeń czy czasami liście lub kwiaty. Głównie w spożywczym i kosmetycznym przemyśle. W ajurwedzie stosowana jest do: herbat, olejków, papek czy tabletek.

Czytaj więcej

VASAKA (Justicia adhatoda)

2020-07-17

VASAKA (Justicia adhatoda)

Liście VASAKI zawierają sporo olejków eterycznych oraz alkaloidów. Zaś w korzeniach vasaki znajdują się m.in.: wazycynolon, wazycol i peganina.

Czytaj więcej

SHATAVARI (Asparagus racemosus)

2020-07-17

SHATAVARI (Asparagus racemosus)

Shatavari to ceniony element medycyny ajurwedyjskiej – wytwarza się z niej m. in.: tabletki, herbaty i oleje do masażu.

Czytaj więcej

SARIVA (Hemidesmus indicus)

2020-07-13

SARIVA (Hemidesmus indicus)

Rośnie w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym – głównie w południowej Azji, szczególnie Pakistanie i Indiach. Głównym surowcem są korzenie, kłącza i owoce.

Czytaj więcej

NEEM (Azadirachta indica)

2020-07-10

NEEM (Azadirachta indica)

Surowcem zielarskim są głównie liście, a to ze względu na zawarte w nich substancje, jakimi są: cukry złożone, limonoidy i glikozydy triterpenowe oraz witaminy z grupy A i E.

Czytaj więcej

HARITAKI (Terminalia chebula)

2020-07-10

HARITAKI (Terminalia chebula)

Starożytna mądrość indyjska obiecuje niegasnące zdrowie, pod warunkiem, że korzystamy z danych owoców przy każdym swoim posiłku.

Czytaj więcej

TULSI (Ocimum sanctum)

2020-07-10

TULSI (Ocimum sanctum)

W Indiach tulsi jest uważana za świętą roślinę, a jej honorowanie odbywa się podczas porannych i wieczornych nabożeństw. Bazylia to roślina jednoroczna o prostej budowie z rozgałęzioną łodygą.

Czytaj więcej

GOTU KOLA (Centella asiatica)

2020-07-10

GOTU KOLA (Centella asiatica)

W ajurwedzie gotu kola, zwana także „żabim liściem”, jest uznawana za zioło odmładzające, wpływa również pozytywnie na funkcjonowania mózgu – głównie na zwiększenie jego plastyczności, poprawę pamięci

Czytaj więcej

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

2020-07-09

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

Dzika róża (Rosa canina) znana jest ludzkości od tysięcy lat, w czasach pierwotnych jej owoce były stałym elementem pożywienia.

Czytaj więcej

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

2020-06-05

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

Prawoślaz lekarski i ślaz dziki mają ten sam kierunek działania farmakologicznego. Dzięki naturalnie występującym śluzom, ślaz dziki wpływa osłaniająco na górne drogi oddechowe.

Czytaj więcej

Korzeń prawoślazu

2020-06-05

Korzeń prawoślazu

Wyciągi z prawoślazu działają osłaniająco, przeciwkaszlowo, zmiękczająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, regulują wypróżnienia, dlatego surowiec stosuje się przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Czytaj więcej

Moringa

2020-06-05

Moringa

Moringa rośnie u podnóży Himalajów. Surowce z drzewa uznano za superżywność, więc szybko stało się popularne na całym świecie. Bogactwo składników odżywczych tej rośliny jest godne podziwu.

Czytaj więcej

Trawa cytrynowa

2020-06-04

Trawa cytrynowa

Roślina ta ma nie tylko charakterystyczny i intensywny aromat oraz dodaje ciekawą nutę do kompozycji smakowych potraw. Trawa cytrynowa ma dość szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej.

Czytaj więcej

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

2020-06-04

Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie

Korzenie mniszka działają nieznacznie przeciwskurczowo na przewody żółciowe i pęcherzyk żółciowy. Zwiększają ilość wytwarzanej żółci, pobudzając do pracy wątrobę i dwunastnicę.

Czytaj więcej

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

2020-05-20

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

Roślina ta przede wszystkim słynie ze swoich możliwości wspomagania trawienia cukrów złożonych, dlatego znalazła zastosowanie w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Wyciągi z morwy obniżają ciśnienie.

Czytaj więcej

Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie

2020-05-20

Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie

Wokół dziurawca i jego zastosowania krąży wiele mitów. Dlatego czas je rozwiać. Bez wątpienia zioło to posiada niezwykłe właściwości lecznicze – do zastosowania wewnętrznego, jak i zewnętrznego.

Czytaj więcej

Czarnuszka

2020-05-19

Czarnuszka

Ta roślina przyprawowa i lecznicza pochodzi z krajów o cieplejszym klimacie, ale ze względu na ogromny potencjał leczniczy została doceniona przez naturalną medycynę w Polsce.

Czytaj więcej

Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość

2020-05-04

Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość

Lukrecja bez wątpienia ma wiele potwierdzonych naukowo właściwości leczniczych, ale aktualnie święci tryumfy z powodu silnego działania przeciwwirusowego.

Czytaj więcej

Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie

2020-05-04

Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie

Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis) to jedno z pięćdziesięciu podstawowych ziół wykorzystywanych w tradycyjnej medycynie chińskiej.

Czytaj więcej

Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie

2020-05-04

Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie

Zwykły, powszechny, ale niezwykły w działaniu bluszczyk kurdybanek od wieków ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Dlatego warto poznać przepisy w temacie wykorzystania tej rośliny.

Czytaj więcej

Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie

2020-04-27

Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie

Zdrowie, kulinaria, kosmetyka, weterynaria – to pola, na których niesamowicie skutecznym działaniem wykazuje się krwawnik. Można zrobić z niego okład na rany, kąpiel ziołową i… leczniczy twarożek.

Czytaj więcej

Herbata z hibiskusa – dlaczego warto ją pić

2020-04-27

Herbata z hibiskusa – dlaczego warto ją pić

Najlepsze rozwiązania są tuż pod ręką – także jeśli chodzi o dbałość o zdrowie. Tak jest w przypadku herbatek z hibiskusa. Bardzo popularne, dostępne i mające zbawienny wpływ na nasz organizm.

Czytaj więcej

Zielona herbata – skarbnica zdrowia

2020-04-27

Zielona herbata – skarbnica zdrowia

Zielona herbata stała się napojem bardzo popularnym i wręcz modnym. Jednak przede wszystkim powinno się ją spożywać ze względu na jej dobroczynne działanie na zdrowie.

Czytaj więcej

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

2020-04-06

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

Koper włoski to jedno z cudownych ziół św. Hildegardy. Mniszka widziała jego duży potencjał w leczeniu różnych dolegliwości układu trawiennego. Jednak jest stosowany także przy innych schorzeniach.

Czytaj więcej

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

2020-04-02

Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy

Tradycyjne zioła i mikstury z nich – według przepisów mniszki, św. Hildegardy – stosowane według zaleceń i na konkretne schorzenia potrafią znacząco poprawić nasze samopoczucie.

Czytaj więcej

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy

2020-04-02

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy

Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy opiera się na holistycznym, czyli całościowym, spojrzeniu na człowieka. Także leczenie różnych przypadłości oparte na tej idei jest skuteczne.

Czytaj więcej

Jak zażywać koper włoski

2020-04-02

Jak zażywać koper włoski

Św. Hildegarda wiedziała, że w koprze włoskim tkwi niezwykła moc. Na szczęście nie zachowała tego tylko dla siebie. Dlatego warto z tej wiedzy skorzystać, zastosować fenkuł i cieszyć się zdrowiem.

Czytaj więcej

Gotu kola

2020-04-02

Gotu kola

Któż z nas nie marzy o sprawnym umyśle niezależnie od wieku? Dobra pamięć, refleks, szybkie kojarzenie faktów są przecież niezwykle cenne i pozwalają cieszyć się życiem.

Czytaj więcej

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

2020-04-02

Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób

Dobrej jakości czarnuszka dodawana do potraw potrafi zdziałać cuda. I to nie tylko, jeśli chodzi o smak jedzenia, ale przede wszystkim o to, że roślina ta jest bogata w składniki odżywcze.

Czytaj więcej

Gwiazdnica pospolita

2020-03-26

Gwiazdnica pospolita

Delikatna roślina z wielką mocą smaku. O czym mowa? Tym razem o gwiazdnicy. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych, która znakomicie sprawdza się w kuchni, w bardzo wielu potrawach.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: