Odżywcze mleko kozie w proszku - 26 proc. tłuszczu

Kozie mleko w proszku Białego Saibaby to produkt najwyższej jakości. Zachowuje ono maksimum substancji prozdrowotnych zawartych w świeżym kozim mleku. Nie jest odtłuszczane jak praktycznie każde inne kozie mleko w proszku, które są pozbawiane naturalnego tłuszczu wykorzystywanego później w przemyśle kosmetycznym i przetwórstwie. Odżywcze mleko kozie w proszku to produkt tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Cena brutto 39,00 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Odżywcze mleko kozie w proszku

Produkt tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Kozie mleko jest uważane przez specjalistów za najlepszy gatunkowo nabiał. Wpływa na to wiele czynników. Przede wszystkim jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm, ponieważ ma skład zbliżony do mleka wytwarzanego przez kobiety. Dzięki temu można je bardzo wcześnie, bo już od 4. miesiąca, podawać niemowlętom. Jest ono bezpieczne dla naszych maluszków również i pod kątem ryzyka wystąpienia skazy białkowej. Mleko kozie bowiem nie zawiera w sobie laktoglobulin charakterystycznych dla mleka krowiego, które są powodem nietolerancji.

Wielu dietetyków postrzega je nie tylko jako produkt spożywczy, ale również jako lek. Badania wykazują, że prawie 90% dzieci z wczesną postacią astmy można całkowicie wyleczyć, eliminując z ich diety mleko krowie i zastępując je kozim. Takie zbawienne działanie obserwowane są przez specjalistów również w przypadkach innych dolegliwości naszego układu oddechowego, m.in. tak poważnych jak gruźlica.

Ostatnie badania przeprowadzone przez polskich naukowców sugerują, że zawarty w kozim mleku kwas arachidonowy wykazuje właściwości stopujące namnażanie się komórek nowotworowych gruczołów piersiowych, żołądka, jelita grubego, wątroby, nerek oraz płuc.

Kozie mleko w proszku Białego Saibaby to produkt najwyższej jakości. Zachowuje ono maksimum substancji prozdrowotnych zawartych w świeżym kozim mleku. Nie jest odtłuszczane jak praktycznie prawie wszystkie inne kozie mleka w proszku, które są pozbawiane naturalnego tłuszczu wykorzystywanego później w przemyśle kosmetycznym i przetwórstwie. Na jego miejsce daje się inne mniej wartościowe tłuszcze upośledzające dobroczynne działanie mleka. Dlatego też niezwykle istotne jest sprawdzone źródło mleka w proszku oferujące nieoszukany produkt. Produktem takim jest kozie mleko w proszku Białego Saibaby przygotowywane w ekologicznych, górskich rejonach Słowacji z mleka starannie wyselekcjonowanych kóz.

Kozie mleko w proszku Białego Saibaby jest szczególnie polecane:

  • osobom starszym z upośledzonym układem trawienia,
  • rekonwalescentom po zabiegach i operacjach chirurgicznych,
  • osobom o słabej odporności,
  • osobom niedożywionym, anemicznym,
  • dzieciom i osobom starszym z nietolerancją laktozy oraz mleka krowiego,
  • osobom podczas terapii onkologicznych,
  • sportowcom.

Opakowanie 300g

Mleko kozie w proszku można pić, rozpuszczając jego jedną łyżkę stołową w szklance ciepłej wody lub dodawać do kawy, herbaty i wszelkich potraw (zup, sosów, budyniów itp.)

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Mleko kozie w proszku

Alergie pokarmowe to skaza naszych czasów. Coraz częściej cierpią na nie nie tylko dzieci, ale również osoby dorosłe, ponieważ nietolerancje często dają o sobie znać dopiero po latach. Jedną z najpopularniejszych reakcji alergicznych jest odpowiedź organizmu na białka zawarte w krowim mleku.

To dlatego mleko kozie stanowi coraz chętniej wybieraną alternatywę. Postrzegane jako źródło zdrowych substancji odżywczych, może być niezwykle wartościowy dodatkiem w codziennej diecie. Dlaczego warto spożywać kozie mleko w proszku i kto z niego skorzysta?

Mleko kozie to znacznie więcej niż tylko kalorie

Choć na pierwszy rzut oka mleko kozie wydaje się mieć bardzo zbliżony skład do tego, które pochodzi od krowy, okazuje się, że to tylko pozorna zbieżność. Nie widać go w kaloryce, czy zawartości poszczególnych makroskładników, ale jest dostrzegalna na poziomie molekularnym, kiedy analizowany jest skład cząsteczkowy obu substancji. Co kryje się pod charakterystycznym, lekko ostrym smakiem koziego mleka? Poza wysoką zawartością białek serwatkowych, kozie mleko w proszku zawiera znaczne ilości:

  • witaminy C, B12, D, PP oraz E;
  • wapnia;
  • potasu;
  • sodu;
  • fosforu;
  • żelaza.

Warto wymienić również wartościowy kwas linolowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią nasz układ krwionośny. To prawdziwa bomba witaminowa, która odżywi Twój organizm i dostarczy mu wartościowych substancji i niezbędnych mikroskładników. Jednocześnie mleko kozie zawiera znacznie mniej potencjalnych alergenów, więc może być spożywane nawet przez osoby, które mają wrażliwy układ pokarmowy i na co dzień męczą się ze wzdęciami, zaparciami, czy zgagą.

Kto powinien spożywać kozie mleko w proszku?

Regularne spożywanie mleka od kóz zaleca się przede wszystkim w okresie dojrzewania. Ma ono najwyższą zawartość wapnia spośród wszystkich dostępnych rodzajów mleka. Występujące w nim składniki są łatwo przyswajalne, co przekłada się na:

  • lepszą mineralizację kości;
  • wzmocnienie odporności organizmu;

Z kolei osoby w podeszłym wieku mogą liczyć na neuroprotekcyjne działanie substancji czynnych, a także pielęgnację serca i układu krążenia oraz układu kostnego i jego zabezpieczenie przed osteoporozą. Działanie wzmacniając układ nerwowy jest przydatne w profilaktyce chorób o podłożu autoimmunologicznym, jak Alzheimer i skutecznie hamuje rozwój ich objawów.

Wykazano, że oligosacharydy, które zawiera mleko kozie, powodują przyrost zdrowych bakterii w jelitach, przyczyniając się do proliferacji naturalnej flory.

Choć mleko kozie zawiera laktozę, jest jej mniej niż w mleku pochodzenia krowiego. Wykazano także, że odczyn alergiczny przebiega w tym przypadku łagodniej – reakcje skórne są łagodniejsze, a dolegliwości związane z trawieniem mijają szybciej.

Kozie mleko w proszku na uspokojenie? Dlaczego nie!

Wśród bogatego profilu chemicznego nie można pominąć również tauryny. To jeden z aminokwasów, który jest odpowiedzialny za utrzymanie w dobrej kondycji oczu (dokładniej siatkówki) poprzez regulację ilości czynnika wzrostu nerwów. Tauryna podawana przed snem działa również uspokajająco i pomaga w szybkim zaśnięciu, poprawiając jednocześnie jakość wypoczynku. Teraz już wiesz, dlaczego nasze babcie i mam zalecały dzieciom picie mleka przed snem!

Różnica polega na tym, że kozie mleko zawiera sporo tauryny, ale jednocześnie jest bezpieczniejszym wyborem na noc, ponieważ niemal nigdy nie powoduje wzdęć.

Kozie mleko w proszku na serce

Wysoka zawartość kwasów nienasyconych obniża poziom „złego cholesterolu”, dbając jednocześnie o poprawę lipidogramu. Pijąc regularnie mleko od kóz, zmniejszasz ryzyko odkładania się złogów miażdżycowych oraz wystąpienia związanych z tym powikłań, z zawałem serca włącznie.

Dlatego, jeżeli w Twojej rodzinie występowały przypadki chorób na tle układu krążenia, rozważ zamianę mleka krowiego na kozie. W ten sposób możesz wydłużyć sobie życie!

Mleko kozie w proszku na przeziębienie

Jeszcze innym zastosowaniem mleka koziego jest wsparcie organizmu w zwalczaniu przeziębień i osłabień, z którymi wszyscy stykamy się w okresach przejściowych. Powoduje to nie tylko wysoka zawartość białek o działaniu przeciwzapalnym, ale także laktoperoksydaza, wykazująca silnie bakteriobójcze działanie.

Mleko kozie w kosmetyce

Nie od dziś wiadomo, że starannie wyselekcjonowane mleko od kóz może być również stosowane jako wartościowy dodatek do kosmetyków. Dzięki wysokiej zawartości zdrowego tłuszczu substancja działa nawilżająco, odżywia skórę i nadaje jej naturalny, lśniący wygląd.

Dzięki delikatnemu działaniu takie preapraty mogą być stosowane przez osoby o zróżnicowanym typie skóry, także tym skłonnym do podrażnień. Mleko kozie można spotakć przede wszystkim w:

  • kremach nawilżających;
  • szamponach;
  • maseczkach;
  • balsamach.

Jednocześnie, wysoka zawartość białek o dużej biodostępności sprawia, że włosy, czy skóra stają się mocniejsze, a ewentualne mikrouszkodzenia szybciej się regenerują.

Jak wybierać mleko kozie?

Stawiając na zdrowszą alternatywę dla znanych produktów, warto jednocześnie zadbać o ich odpowiednie pochodzenie. Dlatego zanim kupisz mleko kozie, upewnij się, że pochodzi ono od ekologicznych i certyfikowanych dostawców. Tylko w ten sposób możesz mieć pewność, że wybierasz świadomie. Mleko kozie pochodzące z ekologicznych hodowli to gwarancja zachowania właściwych procesów produkcyjnych.

Odkryj mleko kozie w proszku pochodzące od sprawdzonych, słowackich dostawców i zadbaj o swoje zdrowie ekologicznie.

Dowiedz się więcej...

Choroba Leśniowskiego i Crohna

2022-01-10

Choroba Leśniowskiego i Crohna

Choroba Leśniowskiego i Crohna to przewlekła choroba zapalna. Procesem zapalnym mogą być objęte różne obszary ścian przewodu pokarmowego – od jamy ustnej aż po odbyt. Są to najczęściej owrzodzeni [...]

Czytaj więcej

Wzmacniający odporność kozi nabiał – oręż przeciwko wirusom

2021-01-25

Wzmacniający odporność kozi nabiał – oręż przeciwko wirusom

Koza, pierwsze zwierzę, które udomowił człowiek w celu pozyskania mleka, towarzyszy nam niemal od 11 000 lat. Jest jednym spośród 12 chińskich znaków zodiaku i symbolizuje dobrobyt. Według mitolo [...]

Czytaj więcej

Kozi nabiał – oręż przeciwko wirusom

2020-04-27

Kozi nabiał – oręż przeciwko wirusom

Kozi nabiał jest popularny nie tylko wśród osób, które mają alergię na mleko krowie, ale także wśród tych, którym zależy na utrzymaniu dobrego zdrowia.

Czytaj więcej

Kolostrum (Colostrum) kozie

2020-03-26

Kolostrum (Colostrum) kozie

Kolostrum (zwane również siarą czy młodziwem) pochodzące od kóz ma właściwości, które bardzo wzmacniają ludzki organizm. Poza tym kozia siara znakomicie zapobiega wielu groźnym chorobom.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu